carne de porc

sursa foto:  expressdedunare.ro

ANSVSA a făcut anunțul! Suspiciune de peste porcină

Suspiciunea de pestă porcină africană (PPA) a fost notificată, vineri, la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Belinţ, judeţul Timiş, în urma examenelor de laborator efectuate de către DSVSA Satu-Mare, a anunţat, sâmbătă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Conform procedurilor, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului.

Potrivit comunicatului, în urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că în perioada 10-11 ianuarie 2019 au fost cumpărate, de către două persoane din satul Belinţ şi o persoană din satul Bârna, un număr de 25 capete tineret porcin, de la o exploataţie situată în extravilanul localităţii Giroc, judeţul Timiş. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei. Până la data apariţiei rezultatului de laborator, muriseră 23 porcine.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare. Centrul Local (judeţean) de Control al Bolilor a fost convocat în vederea analizării situaţiei şi adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

DSVSA Timiş reia solicitările către crescătorii de porcine să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoţite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.
Orice caz d moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

De asemenea, Autoritatea face precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Vezi și

Vești bune pentru acești români! Vor beneficia de mai multe zile libere-De cine vor fi plătite

Lovitură pentru toți abonații RCS&RDS! Nu va mai fi gratuit de la 1 februarie 2019

Mare atenție! Ce se întâmplă cu această categorie de pensionari care au pensiile mai mici

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare