euro

sursa foto:  energyandgold.com

Anunț uriaș pentru tinerii români! Vor putea obține fonduri nerambursabile de până la 70.000 de euro

Sunt super-vești! Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), are intenția să continuie accesarea fondurilor europene pentru instalarea tinerilor fermieri.

 

Noua linie de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri este una dintre cele mai așteptate de anul acesta. Mii de fermieri din întreaga țară vor să acceseze sprijinul din fonduri europene de 70.000 de euro, însă ghidul solicitantului se lasă încă așteptat.

Deci reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) susțin că intervenția pentru instalarea tinerilor fermieri se va lansa în 30 iunie, nu toată lumea este convinsă de acest lucru, având în vedere că ghidul nu este finalizat. Totuși, am aflat de la consultantul Gabriela Fekete câteva informații generale pe care le punem la dispoziția potențialilor beneficiari.

Cred că cea mai cunoscută măsură este instalarea tinerilor fermieri, dar în momentul de față nu avem informații concrete despre punctaj, despre condițiile referitoare la instalarea tinerilor fermieri. Am putea descifra, din PNS sau din informațiile primite de la instituțiile publice, anumite aspecte, pentru că nu mai avem mult până la închiderea perioadei de depunere a cererilor la APIA.

Aș începe cu aspectele generale despre instalarea tinerilor fermieri, din PNS. Tinerii fermieri cu vârsta până în 40 de ani, pot obține prin intermediul DR-30 fonduri europene nerambursabile de până la 70.000 euro. Dimensiunea exploatației trebuie să fie între 8.000 SO și 100.000 SO pentru zona montană, respectiv între 12.000 SO și 100.000 SO pentru zona non-montană. Vechimea firmei a rămas de 24 de luni, din informațiile din PNS.

”Toate cheltuielile prevăzute în planul de afaceri pot fi eligibile”

Finanțarea a rămas de 75% la semnarea contractului și 25% după implementarea planului de afaceri. Toate cheltuielile prevăzute în planul de afaceri pot fi eligibile, inclusiv costurile pentru capital de lucru. Achizițiile de teren sunt eligibile, maxim 10% din valoarea proiectului. Solicitantul trebuie să figureze în sistemul APIA/ANSVSA anterior depunerii cererii de finanțare. La momentul depunerii cererii trebuie să fie societate PFA, SRL, II, IF, declarat la APIA ca și entitate.

”Solicitantul trebuie să demonstreze creșterea performanțelor economice”

Investițiile vor reprezenta cel puțin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil. Durata maximă de implementare a proiectului este de 5 ani pentru sectorul pomicol și 3 ani pentru alte sectoare, vegetal sau zootehnie. Înaintea depunerii cererii pentru a doua tranșă de plată, solicitantul trebuie să demonstreze creșterea performanțelor economice.

Din ce am dedus din PNS, fermierii cu studii superioare vor avea punctaj maxim; de asemenea, se acordă punctaj în plus pentru preluarea mai multor exploatații agricole. Tot așa, se urmărește eficientizarea utilizării și gestionarea adecvată a resurselor, deci credem că se acordă punctaj în plus pentru digitalizarea proiectului și panouri fotovoltaice”, a precizat Gabriela Fekete pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, conform agro-tv.ro.

În ceea ce privește lansarea sesiunii de depunere a cererilor, consultanții sunt sceptici în legătură cu termenul de 30 iunie. În opinia acestora, există posibilitatea ca această lansare să fie amânată până în iulie sau august, având în vedere întârzierea legată de ghidul solicitantului.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare