sursa foto:  jurnaluldearges.ro

Anunțul care îi vizează pe anumiți români: Vor fi scutiți de la plata acestei contribuții

Vești bune pentru mii de tineri! Conform unui proiect legislativ aflat în dezbaterea la Senat, studenții din România care și lucrează vor beneficia de scutirea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile din salarii ce nu depășesc salariul minim brut pe ţară.

 

Astfel, dacă salariul lor e mai mare decât cel minim brut, ei vor datora CASS doar pentru diferenţa dintre veniturile lunare brute realizate şi valoarea salariului minim brut pe ţară. Acum, datorează CASS dacă au venituri din salarii, indiferent de valoarea lor.

Potrivit Codului fiscal, există categorii de persoane exceptate de la plata CASS, prima dintre ele incluzând copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenții, studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenționale didactice pe săptămână, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști.

Apoi, Codul fiscal stabilește că, dacă cei amintiți realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, din activități independente sau din activități agricole, pentru aceste venituri datorează CASS.

 

Proiectul legislativ de la Senat vizează schimbarea regulilor actuale, în sensul scutirii studenților de la plata CASS pentru veniturile din salarii ce sunt sub valoarea salariului minim brut pe ţară.

“Dacă realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a) (din salarii și asimilate salariilor – n. red.), pentru veniturile rezultate din diferenţa dintre veniturile lunare brute realizate şi valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, datorează contribuţie”, va scrie, mai exact, în Codul fiscal, potrivit proiectului amintit.

 

Aceeași regulă s-ar putea aplica, după cum apare în viitoarea lege, și tinerilor cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului.

 

Interesant este faptul că, în prezent, Codul fiscal prevede că se datorează CASS în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor, din activități independente sau din activități agricole, dar proiectul de lege nu conține referiri decât la veniturile din salarii sau asimilate acestora, celelalte două categorii nemaifiind amintite.

„Considerăm că modificarea legislativă propusă prin prezenta iniţiativă legislativă, respectiv obligarea studenţilor la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obţinute din salarii, doar pentru diferenţa dintre veniturile brute realizate din salarii şi valoarea salariului minim brut pe ţară, trebuie privită ca un prim pas necesar pentru susţinerea studenţilor care realizează venituri, cu atât mai mult cu cât apreciem că actuala reglementare este inechitabilă, aceştia fiind obligaţi să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din salarii, deşi chiar statutul lor de student le oferă de drept asigurarea de sănătate”, sunt de părere inițiatorii măsurii.

Apropo de studenți și excepția de la plata CASS, acum câteva zile s-a stabilit, prin OUG 150/2022, că studenții au dreptul la servicii medicale la stat o perioadă mai lungă ca înainte, respectiv că beneficiază de statutul de asigurat încă trei luni din momentul în care nu se mai încadrează în categoria persoanelor asigurate fără plata CASS. Anterior, termenul era de o lună, conform avocatnet.ro.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul oficial.

Vezi și:

EXCLUSIV De la florărie, la Protecția Consumatorilor! Site-ul ANPC, dat pe mâna unei firme de buzunar din Constanța – localitate unde șeful ANPC, Horia Constantinescu, a candidat la primărie!

Asta da luptă cu Mafia: Clotilde Armand s-a apucat să-și facă selfie-uri în Parlament

Ce se întâmplă cu pensiile a milioane de români. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ‘Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare