sursa foto:  getty images

Anunțul care vizează sute de mii de români! Vor rămâne cu salariile întregi la primirea acestui beneficiu extrasalarial

Vești importante! Chiar dacă tichetele de masă pot face parte din pachetul salarial acordat unui angajat, ele nu fac parte și nu se scad din salariul de bază, așa cum este stipulat în contractul individual de muncă. Acestea sunt beneficii extrasalariale, adică se dau în afara salariului de bază trecut în contract.

 

Fie că sunt menționate în contractul de muncă, indiferent dacă este trecut și cuantumul acestora, sau sunt acordate ca urmare a unor prevederi ce se regăsesc în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern, tichetele de masă nu intră în cuantumul salariului de bază.

Dacă angajatorul acordă tichete de masă (firmele nu sunt obligate să ofere tichete de masă, ele pot alege dacă o fac sau nu), salariații care vor primi și aceste bonuri, și salariul net lunar, respectiv salariul de bază trecut în contractul de muncă din care se scad impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, pe lângă celelalte indemnizații sau sporuri care se regăsesc în documentele de muncă.

Angajatorii care plătesc angajaților un salariu net mai mic (decât ar trebui în mod normal) cu o sumă egală cu valoarea tichetelor de masă acordate acționează contrar legii. Dacă descoperă o astfel de situație, salariații nedreptățiți se pot adresa inspectoratului teritorial de muncă de care aparține angajatorul.

Singura legătură dintre salariul de bază și tichetele de masă este cea a plății impozitului pe venit de 10% aplicabil valorii tichetelor de masă acordate, care se reține și se achită de către angajator din salariul net acordat angajatului.

Reamintim o serie de alte aspecte importante legate de acordarea tichetelor de masă salariaților: acestea se acordă pentru fiecare zi de muncă lucrată efectiv (pentru zilele de concediu medical sau de odihnă nu se acordă), se dau și salariaților part-time sau celor cu program de lucru inegal (dacă se acordă la nivelul întregii firme), nu pot face obiectul unei executări silite și nu pot fi incluse în cuantumul salariului minim brut pe care angajatorul este obligat să îl acorde, conform avocatnet.ro.

Vezi și:

Guvernul sare în ajutorul a sute de mii de români! Cine poate beneficia de ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie

Vești importante pentru sute de mii de angajați! Salariile vor crește

Vești uriașe pentru sute de mii de elevi! Vor beneficia de sute de lei de la Guvernul României

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare