sursa foto:  NewsMaker

Apare un nou scandal diplomatic? Ucraina îl convoacă pe ambasadorul turc după ce o navă rusă încărcată cu cereale furate din Ucraina a fost lăsată să plece dintr-un port turc

Ambasadorul turc la Kiev va fi convocat la MAE ucrainean pentru a da explicații despre cargoul rusesc Zhibek Zholy care a reintrat în apele teritoriale ruseşti după ce a părăsit coasta Turciei, unde fusese imobilizat începând de vineri, fiind plin cu cereale furate din Ucraina, scrie agerpres.ro

 

 

 

Ancorată vineri în portul turc Karasu de la Marea Neagră, nava rusească a reintrat miercuri în larg şi a emis ultimul semnal la circa 20 de kilometri de coasta turcă, conform website-ului Marine Traffic.

Potrivit unui responsabil turc, cargoul rusesc ”a intrat în apele teritoriale ruse, dar fără a se apropia de un port” pentru moment. Conform agenţiei turce de presă DHA, cargoul şi-a închis transponderul, emiţătorul prin care este localizat.

Autorităţile ucrainene au deplâns decizia Turciei de a lăsa nava să plece. ”Regretăm că nava rusă Zhibek Zholy, încărcată cu cereale ucrainene furate, a fost autorizată să părăsească postul turc Karasu, în pofida dovezilor (…) prezentate autorităţilor turce”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko.

”Ambasadorul Turciei la Kiev va fi invitat (la MAE ucrainean) pentru a clarifica această situaţie inacceptabilă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Un membru al echipajului cargoului Zhibek Zholy, citat de agenţia rusă TASS sub acoperirea anonimatului, a declarat că încărcătura navei va fi transferată pe un alt cargou.

Potrivit Kievului, la bordul navei care a plecat joia trecută din portul ucrainean Berdiansk, aflat sub ocupaţie rusă, sunt circa 7.000 de tone de cereale furate de trupele ruse în cursul invaziei asupra Ucrainei, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare