sursa foto:  euractiv.ro

Armata Română se revoluționează! Achiziție de 6,5 miliarde de dolari

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a solicitat, în mod oficial, aprobarea Parlamentului pentru începerea programului de cumpărare a 32 de avioane militare F-35 din Statele Unite ale Americii, informează agenția de presă RADOR.

Legislativul a luat act de cererea MApN. Valoarea achiziției este de 6,5 miliarde de dolari.

Achiziţia este parte a programului de înzestrare ‘Avion multirol de generaţia a V-a, F-35’.

Aceasta va fi folosită pentru achiziţia de aeronave, motoare, suport logistic, servicii de instruire a piloţilor şi a personalului şi simulatoare de zbor.

Decizia de cumpărare a avioanelor americane de ultimă generaţie a fost luată într-o şedinţă a CSAT, iar Ministerul Apărării este obligat prin lege să ceară aprobarea Parlamentului pentru orice achiziţie cu o valoare mai mare de 100 de milioane de euro.

În iulie 2022, ministrul Apărării de la acea vreme, Vasile Dîncu, făcea o serie de clarificări, pentru Bugetul.ro, în legătură cu aceaastă achiziție 

Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Române cu aeronave de generația a V-a, F-35, a avut în vedere de la început o etapă de tranziție, prin achiziția a trei escadrile de aeronave multirol F-16, de generație 4-4+, care să înlocuiască etapizat aeronavele MiG 21 LanceR, aflate la finalul ciclului de viață.

Prima escadrilă de 17 aeronave F-16 a fost deja achiziționată din Portugalia și operaționalizată pe Baza 86 Aeriană Borcea.

 

 

Așa cum am anunțat încă din luna mai, în baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru aprobarea memorandumului cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an.

Aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuințate până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă. După această dată, aeronavele de acest tip urmează a fi scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române. Aeronavele MiG 21 LanceR au fost modernizate în perioada 1994 – 1998. Pentru aceste aeronave de generația 3-3+, aflate, așa cum precizam, la finalul ciclului de viață, nu mai există opțiuni de modernizare sau upgrade.

 

 

În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forțelor Aeriene Române. Legea de aprobare a acestei achiziții a fost adoptată de Parlament și a fost recent promulgată de Președintele României.

Avioanele vor fi livrate în stare operațională, sunt modernizate la cele mai recente standarde pentru sistemele de avionică și armament disponibile pentru această variantă de F-16, ceea ce asigura operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de la Guvernul Norvegiei să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

 

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație M6.X cu avioanele F-16 din prima escadrilă intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare în executarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin operatorul economic desemnat centru de mentenanță pentru aeronave F-16 de către Guvernul României (Aerostar Bacău), aspect care va contribui la consolidarea şi menţinerea capabilităţii aeriene operaționale.

 

 

Achiziția de la Guvernul Regatului Norvegiei a pachetului de 32 avioane F-16 include și instruirea unui număr minim de specialiști din cadrul personalului tehnico-ingineresc de aviație din Forțele Aeriene necesar pentru încadrarea funcțiilor-cheie din structurile de planificare și execuție a mentenanței și de asigurare a planificării logistice la nivelul Bazei Aeriene și Statului Major al Forțelor Aeriene pentru cele două escadrile de avioane F-16. Această soluție asigură, într-un interval de timp scurt, crearea la nivelul escadrilelor a capabilității minime de operare, mentenanță, planificare și conducere strict necesare pentru exploatarea în condiții de siguranță a avioanelor F-16 care vor fi achiziționate.

În paralel, Forțele Aeriene Române vor dispune măsuri de accelerare a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generația a V-a”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Vasile Dîncu.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare