sursa foto:  ziarulromanesc.net

‘Ascultă’ Vladimir Putin și de această dată? Secretarul general al ONU: Acest principiu trebuie respectat deplin

Aflat într-o vizită în portul Odesa, secretarul general al ONU Antonio Guterres, cere Federației Ruse să nu decupleze Centrala Nucleară Zaporijjea, asupra căreia deţine controlul, de la reţeaua ucraineană electrică, scrie news.ro

 

 

 

”Evident, electricitatea de la Zaporijiea este electricitate ucraineană (…). Acest principiu trebuie respectat deplin”, declară el într-o vizită în potul Odesa.

Operatorul ucrainean Energoatom a anunţat vineri că se teme că Moscova ar putea decupla de la reţeaua ucraineană Centrala Nucleară Zaporijiea, cea mai mare din Europa, asupra căreia deţine controlul din martie.

”Există informaţii potrivit cărora ocupantul prevede să oprească funcţionarea reactoarelor şi să taie liniile de aprovizionare ale sistemului de aprovizionare ucrainean cu energie”, a avertizat într-o postare pe Telegram Energoatom.

Potrivit operatorului ucrainean, militari ruşi sunt pe cale să caute aprovizionări pentru generatoare diesel, care ar urma să fie pornite după oprirea reactoarelor, şi au limitat accesul personalului în instalaţie.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc, în ultimele săptămâni, de bombardamente care au ţintit centrala nucleară, în sudul Ucrainei, făcând să reapară spectrul unei catastrofe majore în Europa.

Antonio Guterres a subliniat joi că ”orice eventuală pagubă la Zaporijiea ar fi o sinucidere” şi a îndemnat la o demilitarizare a teritoriului centralei nucelare, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare