caini

sursa foto:  Bugetul.ro, Pexels

Asigurare obligatorie pentru câini! Proprietarii, obligați să încheie polițe pentru anumite animale. Cui îi este aplicată regula și cât costă!

O categorie de români care dețin aceste animale sunt obligați să încheie polițe de asigurare. Este vorba despre proprietarii de câini ce aparțin unor rase considerate periculoase care, potrivit legii, sunt obligați nu doar să înregistreze patrupedele la poliție, ci să și încheie o asigurare de răspundere civilă. 

Cei care dețin câini din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii acestora, sunt obligați conform legii, să încheie o poliță de asigurare Cei care nu respectă aceste prevederi se aleg cu amenzi între 500 și 1.500 de lei.

Potrivit legii, câinii considerați periculoși sunt cei care aparțin următoarelor rase, care sunt grupate în două categorii. Din prima categorie fac parte câinii de luptă și de atac, printre care se numără Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii acestora. Din a doua categorie fac parte câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii acestora. Prin câini agresivi se înțelege orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private.

Citește și: Ce se întâmplă cu asigurarea obligatorie a locuințelor în 2024! ASF a publicat norme noi

Obligațiile proprietarilor de câini agresivi

Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor agresivi au obligația sa înregistreze câinii la Asociația Chinologica Română, afiliată la Federația Chinologica Internațională și să inscripționeze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuță având dimensiunile de cel puțin 15 x 25 cm. Proprietarii de câini periculoși au obligația să depună la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut animalul o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologica Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute de lege,

De asemenea, trebuie să depună și o declarație pe propria răspundere care trebuie să cuprindă numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip, efectuarea vaccinării antirabice și a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, efectuarea sterilizării câinilor periculoși din categoria I dar și existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii periculoși din categoria I.

Accesul câinilor periculoși încadrați în categoria 1 în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum și în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea, este interzis, scrie profit.ro

Vezi și: Apare un nou tip de asigurare în România- Românii își pot primi banii înapoi cu până la 50%

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare