sursa foto:  pexels.com

Supermarketurile din România, amenințate cu amenzi majore. Deputații au votat deja legea

Pe data de 20 februarie, Camera Deputaților a votat o lege care vizează supermarketurile din România. Retailerii care nu respectă prevederea riscă să fie amendați cu până la 20.000 de lei! Se vor efectua controale pentru a vedea dacă reglementările sunt sau nu puse în practică. 

Noua lege modifică și completează  Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Din momentul în care a intrat în vigoare, comercianții vor avea obligația de a reduce drastic prețul alimentelor, înainte ca produsele să ajungă la data de expirare. O altă variantă pe care o au la dispoziție supermarketurile este să doneze mâncarea, să o dea către centrele cu animale, orice dar să nu o mai arunce la coșul de gunoi. Legea este valabilă nu doar pentru retaileri, ci și pentru restaurante, cantine și alte centre unde sunt alimente.

„Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare, cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc.

ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile. Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, a precizat deputata USR Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului.

CITEȘTE ȘI: Educație ”modernă”! O româncă își învăța fiica să fure dintr-un supermarket, în Italia

Supermarketurile trebuie să doneze mâncarea sau să suporte amenda

În lege se arată că dacă alimentele au depășit perioada în care puteau fi consumate de oameni, nici atunci nu pot fi aruncate. Supermarketurile trebuie să le doneze către centrele unde sunt animale. Dacă nu mai pot fi consumate nici măcar de animale, trebuie să fie preluate pentru a fi transformate în compost sau biogaz.

Măsura se va aplica și pentru restaurante. Dacă până acum nu îți puteai lua mâncarea neconsumată la pachet, din jenă sau din cauza costurilor suplimentare, situația se schimbă. Angajații din HoReCa îți vor da la pachet mâncarea pe care nu ai mai putut să o consumi:

„Operatorii economici din industria ospitalităţii vor facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare şi în condiţii corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, şi vor informa despre această posibilitate în mod clar şi vizibil în meniu”, se arată în document.

Atât cei din industria HoReCa, dar și supermarketurile din România care nu respectă legea, vor primi sancțiuni cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei!

CITEȘTE ȘI: Supermarketurile noi care vor apărea în România fac furori în alte țări europene. Unde urmează să deschidă primele magazine

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare