sursa foto:  digi24.ro

Atenție, cum poți reduce serios rata la creditul bancar, precum și perioada creditării

Băncile din România au început să scadă ușor dobânzile fixe la creditele ipotecare. Totuși, nivelul ratelor a rămas unul extrem de indicat.

Astfel, pentru a plăti o rată mai mică, românii cu credite pot opta oricând pentru o refinanțare.

Rata poate fi redusă cu peste 300 de lei, iar perioada creditării chiar și cu opt ani. În ultima perioadă, băncile din România au început să scadă dobânzile fixe la creditele ipotecare. Acum, acestea se situează în jur de 6%, în timp ce anul trecut dobânzile fixe la majoritatea băncilor erau de minim 7%, scrie Antena3.ro.

Adrian Negrescu: „Băncile caută în această perioadă să își atragă noi clienți, prin oferte cât mai interesante, cu dobânzi destul de mari, dar niște dobânzi fixe raportat la ce s-a întâmplat în perioada anterioară”

„Băncile caută în această perioadă să își atragă noi clienți, prin oferte cât mai interesante, cu dobânzi destul de mari, dar niște dobânzi fixe raportat la ce s-a întâmplat în perioada anterioară.

Creditarea s-a prăbușit practic în ultimele luni, urmare a creșterii prețurilor imobiliarelor și a scumpirii taxelor. Spre exemplu, TVA-ul pentru locuințele noi a crescut de la 5% la 19%”, spune Adrian Negrescu, analist economic.

În acest context, sfatul specialiștilor este refinanțarea.

Calculele prezentate de Antena 3: Rata redusă cu 300 de lei

Ne raportăm la un credit ipotecar de 260.000 lei, luat pe 25 de ani în bază de IRCC, pentru care rata ajunge la 2.003 lei.

În acest caz, consumatorii își pot reduce rata lunară sau perioada creditului.

Refinanțarea cu reducerea ratei – Se poate ajunge la o rată de 1.659 lei, de la 2.003 lei. Perioada rămâne, de asemenea, 25 de ani.

Se schimbă dobânda: dobânda ar fi 5,9%, adică o dobândă fixă pentru cinci ani plus 8,48%.

Refinanţarea cu reducerea perioadei – principala diferență: de la 25 de ani la 17 ani.

De asemenea, pentru primii cinci ani ne referim la o dobândă fixă de 5,9% plus 8,48% pentru următorii ani, ceea ce înseamnă de asemenea IRCC plus marja băncii.

Rata este ușor mai mare decât în primul caz, când am avut o rată de 2.003 lei. În cazul acesta, vedem o rată de 2.022 lei.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare