Atenție la abuzuri! (opinie)

Într-o Românie în care 199 de persoane au murit de gripă în sezonul 2018-2019, sunt binevenite anumite restricții, pentru a stopa un virus care se răspândește mult mai agresiv și necruțător.

Cât de bune sunt măsurile luate de Guvernul Orban II, pentru a opri coronavirusul, vom vedea în perioada următoare.

Însă, având în vedere ceea ce s-a întâmplat week-end-ul trecut, când o parte dintre români au dat dovadă de o nesăbuință ieșită din comun (n. m. – imaginile din parcuri, de la iarbă verde, au făcut deja înconjurul televiziunilor), era necesar ca autoritățile să vine cu o serie de măsuri dure.

Pe de altă parte, în perioada stării de urgență și, mai ales, după intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 3/2020, polițiștii, polițiștii locali și jandarmii au primit puteri sporite.

Fără doar și poate, este un prilej pentru abuzuri fără precedent din partea instituțiilor de forță ale statului. De ce? Pentru că sunt paragrafe neclare, prin care românii pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au încălcat legea.

Astăzi ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că persoanele care părăsesc domiciliul pentru activăți sportive sau pentru a plimba animalul de companie NU trebuie să completeze declarația pe propria răspundere.

Având în vedere declarația șefului Ministerului de Interne, pot oare subordonații săi – polițiștii, polițiști locali, jandarmii – să comită abuzuri dacă vor?

Ba bine că nu! La Articolul 1 din OM nr. 3/2020 se precizează că sunt permise „deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice”.

Până acum, însă, conform OM nr. 2/2020, cetățenii își puteau plimba câinele, în intervalul 22:00-06:00, doar cu declarație pe propria răspundere completată. Prevederea a fost acum abrogată prin Art. 15 din OM 3/2020.

Apoi, conform Articolului 4 alin. (2) din OM nr. 3/2020, „pentru verificarea (n.m. – efectuată de jandarmi, polițiști locali ș.a.) motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil”.

Pentru verificarea motivului deplasării:

a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;

b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil”, spune alin. (1) Art. 4 din OM nr. 3/2020.

Plimbatul câinelui și activitățile sportive nu se regăsesc, însă, la alin. (1) al Art. 4, dar sunt permise conform Art. 1 din OM nr. 3. Ca atare, acestea sunt permise fără completarea declarației pe propria răspundere.

Așadar, domnilor, mare atenție la ABUZURI! Românii, în aceste zile dificile, au nevoie de sprijinul și susținerea autorităților, nu de acte samavolnice.

Eugen Dinu

P.S.: Dacă sunteți victima/martorul unui abuz, îmi puteți scrie la adresa: redactorsef@bugetul.ro sau eugenconstantindinu@yahoo.com.

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare