sursa foto:  radiounireafm.ro

Atenție, șoferi! A intrat în vigoare la 15 noiembrie 2023

O modificare importantă a intrat în vigoare în această săptămână, începând cu data de 15 noiembrie.

Registrul Auto Român (RAR) a informat recent că anumite operațiuni se vor face, din 15 noiembrie, doar cu programare.

Este vorba despre verificările necesare pentru redobândirea Certificatului de Înmatriculare reținut la controlul tehnic în trafic, eliberarea duplicatului și înlocuirea Cărții de Identitate a vehiculului, a transmis RAR.

RAR, informare pentru șoferi:

„Redobândirea certificatului de înmatriculare, duplicatul și înlocuirea Cărții de Identitate a vehiculului se pot face la RAR doar cu programare!

Stimați clienți,

Vă informăm că începând cu data de 15 noiembrie 2023, verificările necesare pentru redobândirea Certificatului de Înmatriculare reținut la controlul tehnic în trafic, eliberarea duplicatul și înlocuirea Cărții de identitate, vor necesita programare prealabilă.

Prin urmare, nu vă mai puteți prezenta la reprezentanțele RAR fără ca înainte să intrați pe site-ul www.rarom.ro la secțiunea Programări sau să sunați la numărul de call-center 021/9672 și să obțineți un număr de programare.

Măsura mai sus menționată este menită să reducă timpii de așteptare de la intrarea în curtea reprezentanțelor RAR până la preluarea vehiculelor de inginerii de pe linie.

RAR vine în întâmpinarea clienților prin suplimentarea numărului de locuri disponibile în vederea programărilor, astfel încât intervalul de așteptare să fie cât mai scurt”.

Precizări referitoare la folosirea anvelopelor de iarnă

Recent, RAR a demontat teoria conform căreia posesorii de anvelope „all season” vor fi sancționați, dacă folosesc acest tip de pneu în timpul sezonului rece.

Registrul Auto Român a subliniat că toate anvelopele care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.

Așadar, conform RAR, pentru cei care dețin anvelope marcate cu literele M și S nu există sancțuni rutiere, dacă nu încalcă legea în trafic.

Ce a transmis RAR:

„Anvelopele de iarnă, mituri și realitate

Știm că ați citit în ultima perioadă despre data la care este obligatoriu să aveți montate anvelopele de iarnă, despre sancțiunile pentru șoferii care folosesc cauciucurile promovate comercial ca fiind “all season” sau că s-ar fi modificat legea.

Chiar dacă vremea încă nu ne duce cu gândul la primii fulgi de zăpadă, Registrul Auto Român clarifică situația anvelopelor de iarnă și respinge teoria conform căreia posesorii de anvelope promovate comercial drept “all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneu în timpul sezonului rece.

TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.

Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S NU EXISTĂ SANCȚIUNI!

Registrul Auto Român vă recomadă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.

Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.

Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.

Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei. În plus, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare