sursa foto:  secundatv.ro

Avertisment dur la adresa Guvernului! Ce se va întâmpla dacă se vor crește salariile așa

Riscul cel mare în ceea ce priveşte creşterea salariilor în România este ca Executivul să dea cu o mână şi să ia cu două. O spune Adrian Vasilescu, consultant de Strategie la Banca Naţională a României. Un investitor străin analizează trei lucruri: legile, instituţiile şi echipele, a declarat, duminică, la Digi24, economistul.

„Acest Guvern trebuie să înțeleagă că trebuie să apese pe mai multe pedale. Nu se poate înainta doar cu salariile. Riscul cel mai mare e să ajungem în situaţia unui guvern, oricare, care să dea cu o mână şi să ia cu două. Raportul salarii – productivitate nu se face în niciun cabinet din lume sau în România, ci pe piaţă. (…) De 150 de ani România se dezvoltă cu capital străin. Şi Ceauşescu a apelat la capital străin însă ideologia nu i-a permis ca să lasă investitorului străin mai mult de 49%. De aceea a fost nevoit să apeleze la împrumuturi tot din străinătate. România este o ţară care, cu toate bobârnacele din mass-media, are o atmosferă europeană, este mai occidentală în spirit decât multe alte ţări”, a declarat Adrian Vasilescu.

Vezi și Alertă! Cum poți fi INTERCEPTAT și spionat cu ajutorul televizorului

Consultantul bancii centrale subliniaza ca este nevoie de schimbarea paradigmei, accentuand ideea ca Romania nu mai poate ramane cu salariile la acest nivel, mai ales avand in vedere ca 3,3 milioane de persoane au plecat din populatia activa a tarii pentru a lucra in alte state, iar in tara a ramas o forta de munca descurajata.

In plus, el a aratat ca, desi Romania a avut cele mai mari ritmuri de crestere economica in UE in ultimii ani, se situeaza pe penultimul loc in UE, tot in fata Bulgariei, la capitolul bunastarea populatiei, exprimata prin PIB-ul pe cap de locuitor, cu toate ca ocupa pozitia a saptea la marimea populatiei.

Adrian Vasilescu a evidentiat zece tari care au populatie mai mica decat a Romaniei, insa au realizat un PIB superior. Printre acestea se numara Olanda, Suedia, Belgia, Austria, Danemarca, Grecia sau Cehia.

„Problema nu este daca Romania isi permite sa creasca salariile, este daca-si permite sa ramana cu veniturile inghetate. Corelatia intre cresterea salariala si cea a productivitatii este ca legea gravitatiei, nu s-a schimbat nimic. Nu putem schimba raportul cu productivitatea, asa ca nu ne putem uita numai la salarii. Riscul cel mai mare este sa ajungem in situatia unui guvern sa dea cu o mana si sa ia cu doua maini”, a precizat Vasilescu, citat si de Hotnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare