sursa foto:  digi24.ro

Avertismentul Ministerului de Interne pentru toți conducătorii auto: Sunteți obligați!

Ministerul Afacerilor Interne vine cu un avertisment serios pentru toți conducătorii auto, odată cu venirea sezonului rece.

MAI îi atenționează pe șoferi că trebuie să-și echipeze mașinile cu anvelope de iarnă.

În caz contrar, aceștia riscă amenzi cuprinse între între 1.305 lei și 2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare.

„Atenție! Doar anvelopele de iarnă inscripționate cu simbolurile M+S sunt omologate pentru a fi folosite în condiții de iarnă”, subliniază Ministerul de Interne.

Legea nu prevede o dată calendaristică, însă, atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheață sau polei, ești obligat să-și echipezi autovehiculul cu anvelope de iarnă.

Atenție! Doar anvelopele de iarnă inscripționate cu simbolurile M+S sunt omologate pentru a fi folosite în condiții de iarnă.

Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.305 lei-2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare.

În această situație, polițistul rutier eliberează o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație”, a transmis MAI.

@mai.gov Când trebuie să folosești anvelopele de iarnă #ministerulafacerilorinterne #polițiaromană #brigadarutiera #educativ #juridic #5pasidebine ♬ sunet original – Ministerul Afacerilor Interne

Ce spune LEGEA

Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: (…) conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”,  precizează Ordonanța de Guvern nr. 5 din 26 ianuarie 2011 care completează Ordonanța de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice.

Mai mult, șoferii care nu-și montează la mașini anvelopele de iarnă riscă să rămână și fără certificat de înmatriculare.

Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri: (…) autovehiculul nu este dotat, la circulaţia pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, cu anvelope de iarnă, iar autovehiculul de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune ori nu au montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”, mai spune actul normativ menționat.

Potrivit legislației în vigoare, conducătorii auto care nu au montate la mașină cauciucurile de iarnă riscă amenzi din clasa a IV-a, de la 9 la 20 puncte-amendă, ceea ce înseamnă că pot primi amenzi de la 1.305 la 2.900 de lei.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare