lege

sursa foto:  gazetadecluj.ro

Banca Națională a României atrage atenția asupra noului val de scumpiri ce va lovi România

Potrivit celor mai noi analize realizate de Banca Națională a României, un nou val de scumpiri va veni asupra românilor. Inflația va fi cu un punct mai mare față de 2020.

Prețurile vor crește mai ales pentru alimente, dar și pentru cele mai cumpărate bunuri ori servicii. Le influențează majorarea tarifelor la energie electrică. În ultima perioadă și cursul valutar a început să urce.

La finalul anului trecut aveam cea mai mică inflaţie din ultimii 3 ani, dar vedem că minunea nu a ţinut mult pentru că prognoza făcută de Banca Naţională arată ca primăvara aduce majorări de preţuri. Proiecţia arată că abia anul viitor vom reveni la valori similare ale indicelui preţurilor de consum. Şi potrivit raportului despre inflaţie, scumpirile vin după creşterea preţului la energie ca rezultat a liberalizării pieţei. Şi vor fi în lanţ.

Contribuie puţin la scumpiri şi cursul de schimb. Dacă acum un an un euro era 4,84 la cotaţia oficială, acum e 4,88. Deci o scădere de câţiva bani a leului, nu e ceva semnificativ, dar chiar şi aşa maşinile sunt mai scumpe. La fel şi apartamentele ale căror preţuri sunt în euro.

Totuşi raportul BNR ne mai spune ceva – faptul că revine încrederea în economie. După căderea de anul trecut se pare că vom ajunge din nou pe linia de plutire, la 100 undeva în primăvară, vară, notează stirileprotv.ro

Citește și:

Lovitură pentru sute de mii de români! Din această săptămână, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR a eliminat gratuitatea

EXCLUSIV Tunul pregătit de USR-PLUS! Cărțile făcute de Dan Barna și Cristian Ghinea

Vești uriașe pentru toți românii care au investit în acest sector economic. Se anunță profituri uriașe, în plină pandemie

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare