bnr

sursa foto:  ziuaconstanta.ro

BNR bagă în ședință băncile comerciale! Ce vrea să găsească împreună cu acestea

Banca Naţională a României urmează să stabilească un prag maxim pentru gradul de îndatorare a clienţilor bancari au devenit realitate după ce Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că legea va apărea în toamnă.

„Îndatorarea este o chestiune de securitate naţională, nu te poţi juca cu ea”, a spus Mugur Isărescu cu ocazia prezentării ultimului raport pe inflaţie. „Am discutat cu băncile, iar procentele încă le analizăm. Sub nicio formă nu vrem să sugrumăm creşterea creditului şi nici creşterea economică”, a arătat guvernatorul BNR.

Printre clienţii băncilor se găsesc persoane care au şi 70% grad de îndatorare, adică ponderea ratelor aferente creditelor în veniturile lunare ale persoanei creditate sau a familiei respective. De altfel, datele din decembrie 2017 arătau că aproximativ 25% dintre debitori aveau un grad de îndatorare mai mare de 55% din venituri, fiind automat debitori cu risc ridicat de intrare în „stare de neperformanţă”. Creşterea creditării a continuat şi în ultimele luni, când ROBOR la trei luni, dobânda interbancară la trei luni luată în calcul pentru dobânda aferentă împrumuturilor bancare, a crescut la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. Avansul creditării în primul semestru este similar cu creşterea reală a salariilor din mediul privat, de 9%, potrivit Săptămâna Financiară.

„Populaţia este foarte vulnerabilă la o corecţie negativă a salariilor în contextul creşterii costului de finanţare (majorarea dobânzilor în contextul presiunilor inflaţioniste), ceea ce poate periclita capacitatea de rambursare a creditelor. Pe de o parte, veniturile angajaţilor în sectorul public au crescut cu aproximativ 50% în ultimii trei ani, în contextul în care cheltuielile de personal în bugetul public au crescut de la 27,8 miliarde lei în primul semestru din 2016 până la 41,3 miliarde lei în primul semestru din 2018. Acestă creştere este nesustenabilă în contextul în care veniturile fiscale nu au înregistrat o dinamică similară, generând un deficit fiscal de aproximativ 15 miliarde de lei în primul semestru al acestui an, nivel record pentru ultimii şapte ani”, adaugă analistul Iancu Guda.

Citește și:

EXCLUSIV! Ecaterina Andronescu „atacă” subiectul momentului! Atuul pe care îl are în războiul cu Liviu Dragnea

Un colos din Londra intră în forță pe piața locală! Sute de locuri de muncă, puse la bătaie! Investiție masivă

Lovitură de teatru pe piața bancară: BCR a pierdut șefia! Cine i-a luat locul

TAGS

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare