sursa foto:  france24.com

Boris Johnson: ‘Sunt câteva chestiuni grave cu care se confruntă societatea noastră și care au legătură cu rasismul, iar noi trebuie să facem mai mult pentru a le rezolva’

Premierul britanic Boris Johnson a declarat joi că studiul privind inegalităţile rasiale comandat de guvern, care a concluzionat că nu mai există rasism instituţional în Marea Britanie, este încurajator, dar că mai sunt multe lucruri de făcut pentru a rezolva această chestiune, relatează Reuters.

Tot joi, Downing Street a informat că un înalt consilier de culoare al prim-ministrului, Samuel Kasumu, şi-a anunţat demisia, la o zi după apariţia acestui raport care a provocat un scandal pentru că a părut să minimalizeze amploarea rasismului în societatea britanică, potrivit AFP.

Raportul de miercuri realizat de Comisia privind disparităţile rasiale şi etnice, comandat după protestele Black Lives Matter de vara trecută, a spus că factorii geografici, familiali şi socio-economici joacă un rol mai mare în viaţa oamenilor decât rasa.

Cu toate acestea, concluziile studiului au fost condamnate de activişti, care susţin că este o minimalizare a situaţiei reale.

„Nu vreau să spun că guvernul este de acord cu tot ce este în el, dar sunt elemente originale şi stimulante în el, iar oamenii trebuie să îl citească şi să judece singuri”, a spus Johnson.

„Sunt câteva chestiuni grave cu care se confruntă societatea noastră şi care au legătură cu rasismul, iar noi trebuie să facem mai mult pentru a le rezolva. Trebuie să înţelegem gravitatea problemei”, a declarat el.

Downing Street a anunţat că Samuel Kasumu, consilier pentru minorităţi naţionale al lui Johnson, demisionează, precizând însă că plecarea nu are nicio legătură cu raportul.

Samuel Kasumu „îşi va părăsi postul în mai, aşa cum era prevăzut de mai multe luni”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului.

El a precizat că este „complet incorect” să se facă vreo legătură între demisie şi apariţia raportului comandat de guvern după mişcarea Black Lives Matter.

Raportul concluzionează că Marea Britanie „nu este rasistă instituţional” şi ar putea fi chiar un model pentru alte ţări. Documentul mai relevă că „majoritatea inegalităţilor (…) nu îşi au originea în rasism” şi subliniază progresele realizate în acest domeniu, recunoscând în acelaşi timp că rasismul este prezent.

Raportul, care conţine 24 de recomandări, a stârnit furia militanţilor anti-rasism şi opoziţiei laburiste, care subliniază inegalităţile profunde ale căror victime sunt minorităţile etnice în numeroase domenii, notează agerpres.ro

Citește și: 

Vești proaste pentru români! Au loc noi scumpiri: Cine vor fi cei afectați

Vești proaste pentru toți elevii din România: Nu se vor mai da bani pentru cumpărarea de uniforme școlare

Derapaj al lui Clotilde Armand! I-a numit schizofrenici pe liberali

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare