mineri

sursa foto:  hotnews.ro

Ca la noi, la nimeni! Lege făcută în bătaie de joc, care nu se poate aplica! Cine nu se poate pensiona cu 13 ani mai devreme, deși legea ar trebui să îi confere acest drept

În această perioadă, în România, este un scandal uriaș! Un proiect de inițiat de Partidul Național Liberal, aprobat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis nu se poate aplica, acuză sindicaliștii din minerit. Acuzațiile sindicaliștilor sunt confirmate de Casa de Pensii. Concret, prin Legea nr. 197/2021, minerii și energeticienii, care au cel puțin 25 de ani de activitate, ar trebui să beneficieze de o scădere a vârstei de pensionare cu 13 ani. Așadar, ei ar putea să se pensioneze la 52 de ani. Dar – mare atenție! – Legea nr. 197/2021 nu se aplică și retroactiv, astfel sute de dosare au fost refuzate de Casele de Pensii. Sursele Bugetul.ro au dezvăluit că, pentru a fi aplicată legea, aceasta trebuie modificată printr-o Ordonanță de Urgență. Trebuie precizat că un deputat liberal, Gheorghe Pecingină, și-a avertizat, în plenul Parlamentului, colegii că Legea nu se va putea aplica, dar s-a mers înainte cu adoptarea acesteia. Inițiatorii legii sunt Carmen Hărău, senator PNL, și Ovidiu Heiuș, deputat PNL.

Vezi și ‘Ingineria’ prin care Guvernul Cîțu dă cu o mână și ia cu două la facturile la energie și gaze! Petrișor Peiu, fost consilier al lui Adrian Năstase, a explicat, pentru Bugetul.ro, cum au fost umflate legal facturile

Marți, sute de mineri și energeticieni afiliați la sindicatele care fac parte din cele patru federații de la nivelul CE Oltenia au protestat la Târgu Jiu pentru aplicarea legii de reducere a vârstei de pensionare cu 13 ani, a informat gorjonline.ro. De asemenea, și astăzi, la Târgu Jiu, au avut loc proteste. Totodată, conform surselor Bugetul.ro,în semn de solidaritate pentru aceștia, zeci de mineri au protestat, joi, în fața Prefecturii, la Râmnicu Vâlcea.

Vezi AICI imagini de la protestul de azi!

Parlamentarul Ion Iordache (PNL) a ajuns astăzi la protestatarii din Târgu Jiu.

Am un mesaj de la Gorj spre București. Să se grăbească să emite o ordonanță pentru aplicarea legii. Oamenii au nevoie, nu trebuie să stea aici, ci la lucru, suntem în prag de iarnă. Țara are nevoie de energie. Nu sunt mulțumit că în în ultima perioadă și-au canalizat mult timpul pe campania din interiorul partidului și nu s-au ocupat de problemele românilor”, a spus Ion Iordache, citat de Pandurul.ro.

Liderii celor patru federații sindicale din cadrul CEO sunt așteptați, sâmbătă, la București, la sediul Partidului Național Liberal, la discuții pe tema pensionării anticipate în minerit și energie, informează presa locală.

La 21 septembrie, deputatul Gheorghe Pecingină declara că se pot găsi soluții pentru deblocarea legii de pensionare a minerilor și energeticienilor la 52 de ani, conform gorjonline.ro.

Liderii marilor federații sindicale au anunțat că vor face proteste, totodată, au solicitat o întâlnire cu responsabili de la nivelul guvernului, ceea ce mi se pare pertinent și un mod corect de abordare a subiectului. Au anunțat că vor face proteste cu 1.000 de oameni, dacă nu se rezolvă problema în urma întâlnirilor pe care urmează să le aibă cu reprezentanții guvernului la București, probabil, și în prezența mea. Toată lumea are interes ca acel principiu bun, cu care am fost de acord cu toții că minerii lucrează în condiții grele, inumane și că aceste condiții nu pot fi îmbunătățite, să se aplice. S-a făcut o lege mai puțin bună care nu poate fi aplicată, acum, poate fi îndreptată. Eu zic că se poate îndrepta. Încercăm să îndreptăm ce se poate din această lege. Chiar dacă suntem huliți de o parte din cei care s-au crezut lideri peste noapte, să știți că există aplecare din partea mea și a lui Dan Vîlceanu pe această problemă. Sunt mai multe variante luate în calcul. Am discutat cu domnul ministru Vîlceanu, cu reprezentanții Casei Naționale de Pensii. Căutăm soluții ca legea să fie aplicată rapid”, afirma, la 21 septembrie, Gheorghe Pecingină.

300 de dosare de pensionare, refuzate la Casa de Pensii Hunedoara

Potrivit Mesagerulhunedorean.ro, aproximativ 300 de persoane s-au înghesuit la Casa de Pensii, când au aflat că pot ieși la pensie cu 13 ani mai devreme, adică la 52 de ani.

Presa locală spunea, la 22 septembrie, că balonul de săpun s-a spart rapid, deoarece legea respectivă nu se aplică retroactiv.
Am fost nevoiți să respingem aproximativ 300 de dosare depuse la Casa de Pensii Hunedoara, de­oarece Legea nr.197/2021 nu se aplică re­tro­activ. De ea vor beneficia cei care încă lucrează, și doar de acum încolo. Este vorba de o reducere cu 13 ani a vârstei de pensionare. Dar în lege nu scrie niciunde că ea se aplică retroactiv, de aceea am respins dosarele respective, de la cei care au lu­crat la Termocentrala Mintia și de la Termo­cen­trala Paroșeni”, a declarat Marius Surgent, șeful Casei de Pensii Hunedoara.

Lider sindical: 6.400 de oameni intră în categoria celor care se pot pensiona mai devreme

,,Sunt peste 6.400 de oameni la nivel național care intră în categoria celor care se pot pensiona mai devreme în condițiile legii 197/2021. Am stat de vorbă cu ministrul Raluca Turcan care mi-a răspuns azi la telefon (ieri,.n.red.) și mi-a indicat că Florin Cîțu, la solicitarea lui Vîlceanu și Pecingină nu vor aplicarea acestei legi. A spus să aștept, poate se schimbă ceva. Fac apel la salariații CEO și organizațiile sindicale să vină la protestul pe care îl vom face începând cu data de 20 septembrie. Am vorbit și cu cei din țară, de la Mintia, CET Iașți, CET Govora, carierele din Vâlcea. Programul de proteste va fi în fiecare zi de la ora 16.00 la 18.00, la Prefectura Gorj. Miercuri voi avea o întâlnire cu liderii Ciolacu, Simion și voi face adresă și premierului Florin Cîțu”, a declarat liderul Nicu Bunoaica, la 14 septembrie.

Liderul sindical de la termocentrala Rovinari a avut un mesaj pentru ministrul Dan Vîlceanu și deputatul Gheorghe Pecingină:

,,Singura cale de reconciliere dintre minerii și energeticienii din C.E.Oltenia, și deputații PNL Gorj, Vilceanu cu Pecingină, este ca cei doi împreună cu prietenul lor Florin Cîțu, să demareze urgent procedurile pentru Ordonanța de Urgență invocată de funcționarii din Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii pentru a pune în aplicare legea 197/2021.
Pe mineri și pe energeticieni nu-i interesează de certurile lor din Parlament sau din interiorul partidului, minerii și energeticienii au cerut recunoașterea prin lege a unui drept ce li se cuvine! Respectiv recunoașterea condițiilor de muncă în care și-au desfășurat și își desfășoară în continuare activitatea, adică în CONDIȚII SPECIALE DE MUNCĂ!
– Minerii și energeticienii au cea mai grea și cea mai periculoasă muncă din toată industria României!
– Minerii și energeticienii sunt cea mai îmbătrânită categorie de lucrători din toată industria României!
– Minerii și energeticienii sunt cea mai afectată categorie de lucrători din cauza condițiilor și normelor impuse de Uniunea Europeană, cu directivă clară de închidere a capacităților de producție a energiei electrice pe bază de cărbune!

Cu toate acestea Guvernul României prin Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii nu vrea să recunoască precum că activitatea minerilor și energeticienilor a fost în condiții speciale de muncă, invocând lipsa unei fraze din legea 197/2021, însă nu face nimic pentru completarea legii cu acea frază, printr-o Ordonanță de Urgență!

Stimați colegi, fac apel pe această cale la toți minerii și energeticienii din România, să facem front comun și acțiuni comune pentru APLICAREA legii 197/2021! Suntem ultimele generații de mineri și energeticieni care încă mai lucrăm în activități de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, însă cărora Guvernul României nu vrea și nu poate să le mai asigure un viitor, dar nici nu vrea să le recunoască activitatea în condiții speciale de muncă în care și-au distrus sănătatea pentru Sistemul Energetic Național! Astfel generațiile noastre sunt puse în situația de a rămâne șomeri după zeci de ani de muncă în condiții extrem de grele și de riscante, iar cei mai norocoși dintre noi, cei care vor mai prinde condiții de pensionare, vor ieșii cu niște pensii de mizerie datorită faptului că nu le este calculată activitatea în condiții speciale de muncă! Mii de mineri și de energeticieni sunt afectați și discriminați cu fiecare zi ce trece fără ca legea 197/2021 să fie aplicată în totalitatea ei și în spiritul pentru care a fost concepută și pentru care noi ne-am luptat!”.

Precizările făcute de Casa de Pensii cu privire la Legea nr. 197/16.07.2021:

1. Locurile de muncă încadrate în condiții speciale (art.30 din Legea nr.263/2010) se completează cu litera i), care vizează:

activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui

2. Beneficiile acestor dispoziții sunt:

Reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 25 de ani activități în condițiile mai sus menționate;
Utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 30 de ani activități în condițiile mai sus menționate.
3. Noile dispoziții se aplică doar pentru viitor, respectiv după 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României și nu conțin reglementări referitoare la:

asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile menționate mai sus înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
recalcularea pensiilor aflate în plată.”

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare