sursa foto:  psnews.ro

Camera Deputaților a dat undă verde: Se plănuiește modificarea OUG-ului privind funcționarea ‘Doi și-un sfert’! Numirea și demiterea șefului DGPI, cu aprobarea CSAT!

Camera Deputaților a aprobat astăzi o propunere legislativă privind modificarea şi completarea Articolului 8 din OUG nr. 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne, urmașa „Doi și-un sfert”. Propunerea legislativă va merge la Senat, care are calitatea de for decizional.

Acest proiect de act normativ are un singur obiectiv, și anume ca directorul general al DGPI să fie numit și eliberat din funcție cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Actualul șef al DGPI, generalul-maior Tiberiu Silviu Dumitrache, a primit la numirea în funcție avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, se precizează într-un răspuns oferit Bugetul.ro, la 30 ianuarie 2023, de către Direcția Generală de Protecție Internă.

Ce urmează să se schimbe în OUG nr. 76/2016:

„Art.8. – (1) Directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă este numit şi eliberat din funcţie de către ministrul afacerilor interne. Numirea și eliberarea din funcţie se fac cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”se arată în proiectul de act normativ.

„În situația în care directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă aflat în funcție nu deține avizul Consiliului Suprem de Apărare a  Ţării, Ministerul Afacerilor Interne solicită emiterea acestuia în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se precizează în propunerea de act normativ care a trecut de votul Camerei Deputaților.

Forma actuală a Articolului 8 alin. (1) este următoarea: „Directorul general al Direcției Generale de Protecție Internă este numit și eliberat din funcție de către ministrul afacerilor interne”.

DGPI, pentru Bugetul.ro: Generalul Tiberiu Silviu-Dumitrache are aviz din partea CSAT pentru ocuparea funcției

La 12 ianuarie 2023 i-am întrebat, printre altele, pe cei din cadrul Direcției Generală de Protecție Internă dacă actualul șef al DGPI, generalul Tiberiu Silviu Dumitrache, a primit avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru ocuparea funcției.

Toate persoanele din conducerea DGPI, inclusiv actualul director general, domnul general-maior Tiberiu Silviu Dumitrache, au primit avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării cu ocazia numirii în funcție, în conformitate cu prevederile art. 78 din Legea nr. 80/1995, care condiționează de acest aviz numirile în funcțiile prevăzute în statele de organizare cu grade de general de corp de armată (…) și superioare acestora”, se precizează în răspunsul pe care mi l-a dat DGPI.

Eugen DINU

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare