sursa foto:  Facebook.com

Caracatița rubedeniilor din Primăria Iași, condusă de Mihai Chirica: 51 de familii angajate în instituție

Nepotismul este în toată splendoarea sa la Primăria Iași, condusă de Mihai Chirica, actualul candidat al PNL pentru un nou mandat de edil al Iașului.

Nepotismul a creat în Primăria Iași problema clasică în organizațiile în care toți sunt rude: „Nu te poți certa cu nimeni, că poate fi soțul cuiva aflat mai sus în ierarhie”. Astfel, eficiența scade. Secretara primarului, Ioana Turtă, a evoluat spectaculos pe scara socială: e și membru CA la Ecopiața, iar din 2017 și-a angajat soțul la Servicii Publice.

Cel mai mare clan este al fostei directoare de la SPI: Luminița Sălceanu are noră, doi frați și o cumnată angajați în Primărie. Mulți soți și soții veniți în funcții-cheie, odată cu ascensiunea lui Mihai Chirica, creează o sectă impenetrabilă, în care nimeni nu dă socoteală pentru faptele sale. Exemplu: Mihaela Tulică (vară de-a doua și cumătră a lui Chirica), fostă gardian la poartă, a fost pusă șefă la Control Urbanism, unde s-au dat șpăgi cu nemiluita de către mafia imobiliară. E și acum în funcție, conform celor de la publicația Reporter de Iași, care prezintă lista a 51 de familii angajate în instituție.

Primăria, sufocată de rubedenii. Oameni aflați în posturi cheie sau în grațiile primarului Mihai Chirica au reușit să-și aducă neamurile în Palatul Roznovanu sau în direcțiile subordonate. Soț, soție, frate, soră, fiu, fiică sau nepoată, așa merg gradele de rudenie. Încrengături și cumătreli pe care nici cei mai vechi salariați nu reușesc să le mai cuprindă în totalitate.

„E și riscant să te cerți. Că s-ar putea ca ăla cu care te pui rău să aibă o pilă mai sus în ierarhie decât a ta”, a spus, sub protecția anonimatului, o sursă din Primărie.

Clanul secretarei

În Primăria lui Chirica sunt și „ciocoi vechi”, rămași de pe timpul lui Gheorghe Nichita sau al lui Constantin Simirad. Dar sunt și „noii ciocoi”, care au scos capul după ce Chirica a câștigat alegerile din 2016.

Simptomatic, este ceea ce s-a întâmplat chiar în propriul cabinet. În luna august 2015, pe atunci primar interimar, Mihai Chirica a adus-o la biroul său, ca asistentă (secretară) pe Ioana Marinela Gavriluță (căsătorită Turtă). Anterior, între 2013 și 2015, aceasta lucrase ca inspector la Direcția de Asistență Comunitară, deci tot în ograda Primăriei.

Ulterior, ca secretară a primarului, Ioana Turtă s-a lipit și de o sinecură: membră în Consiliul de Administrație al Eco Piața, societate a Primăriei. Și, ca tacâmul să fie complet, din iunie 2017, soțul său, Alexandru, a fost angajat la SC Servicii Publice, o altă companie a Primăriei.

Ca să concluzionăm, în 2017, Ioana Turtă, secretara lui Chirica, a încasat 35.731 lei de la Primărie, alți 6.772 lei de la Eco Piața, în timp ce soțul a adus în familie 4.000 de lire (în prima parte a anului de la DHL Anglia) și 6.000 de lei de la Servicii Publice. Tot anul trecut, tânărul cuplu s-a mutat în casă nou, un apartament de 75 metri pătrați în Nicolina.

Supliment: unchiul Ioanei este Victor Gavriluță, inspector la serviciul GIS Cadastru din Primărie. Și încă un amănunt, Victor Gavriluță are o soră, Doina, la Direcția Economică și Finanțe Publice Locale (DEFPL).

Cuplul Ghergheșanu

Încă de pe vremea lui Nichita, dar cu influența crescută în ultima perioadă, sunt Gabriel și Lucia Ghergheșanu. Surse din Palatul Roznovanu susțin că cei doi ar fi divorțat, însă, potrivit declarației de avere completată în iunie 2018, aceștia figurau încă drept soț și soție.

Gabriel Ghergheșanu, personaj controversat, implicat într-o altercație la locul de muncă, a fost numit recent drept cel care semnează recepțiile la proiectele imobiliare. Pe fondul scandalurilor din ultimii ani de la Serviciul Urbanism al Poliției Locale, primarul Chirica l-a numit pe Ghergheșanu ca un fel de supervizor. La fel, Lucia, ca șef serviciu Buget, e o rotiță importantă în mecanismul funcționăresc.

Familia Puiu

O familie numeroasă este și Puiu. Cel mai important membru al familiei este Teodora Puiu, om din garda veche, încă de pe timpul când Constantin Simirad conducea Primăria Iași. Teodora (șef serviciu Financiar, cu un salariu în 2017 de aproape 75.000 de lei) este căsătorită cu Stelian (salariat Servicii Publice). Fiul celor doi, Adrian, lucrează curier la Direcția de Asistență Comunitară. Soția acestuia, Mihaela, a lucrat la DEFPL, surse din Primărie afirmând că aceasta se află în concediu de creștere a copilului.

„Dictatura” Sălceanu

De departe cel mai impresionant contingent are familia Sălceanu. Cel mai influent membru, Luminița, a fost abia recent scoasă din conducerea SC Servicii Publice, deși era pensionară de mult timp. Atât la companie cât și în Primărie, Luminița Sălceanu i-a avut aproape pe cei din familie: Carmen Elena (noră, consilier la DEFPL), Eduard Gheorghe Bulgaru (frate, șef birou în Primărie), Cristian Bulgaru (frate, șef centru Servicii Publice), Cristina Bulgaru (cumnată, administrator al cimitirului Buna Vestire).

Lista cu rudele:

1) Smântână: soții Emanuel (șef serviciu) și Yvonne Cecile Bild (consilier). Salariile însumate ale celor doi au fost anul trecut de aproape 120.000 lei, adică o medie lunară de 10.000 de lei (echivalentul a 2.100 de euro)

2) Bițucă: soții Iulian (la DEFPL) și Carmen Mihaela (Evidența Persoanelor – DLEP). Venit total în 2017: 92.459 lei

3) Boca: soții Monica (șef serviciu) și Adrian Florin (consilier local PSD)

4) Boișteanu: Paul (consilier local PSD) și Ioana Apopi (fiica sa, la una din direcțiile ce au rezultat prin spargerea DAPPP)

5) Bratu: soții Vlad (consilier superior la Direcția Tehnică) și Elena (șef Pepinieră la Servicii Publice). Venit total net anul trecut: peste 94.000 de lei

6) Buraga: soții Sebastian (șef serviciu Dezvoltarea Capacității Administrative) și Smaranda (consilier la serviciul Corp Control Primar). Venit anual net cumulat în 2017 de peste 110.000 lei

7) Bulbașa: soții Maria (inspector) și Constantin Dan

8) Sălceanu Luminița (ex-adjunct Servicii Publice): Carmen Elena (nora Luminiței, consilier la DEFPL), Eduard Gh. Bulgaru (frate, șef birou), Cristian Bulgaru (frate, șef centru Servicii Publice), Cristina Bulgaru (cumnată, administrator al cimitirului Buna Vestire)

9) Ciobanu: soții Ioan (șef serviciu) și Elisabeta (șef birou). Venitul pe 2017: peste 178.000 de lei (salariile celor doi plus indemnizația de membru CA a lui Ioan la Salubris). Deci, o medie lunară a veniturilor nete de aproape 15.000 lei

10) Crihan: soții Iuliu (inginer șef sector Servicii Publice) și Daniela Luiza (șef serviciu Străzi Municipale). Venit net cumulat 2017: peste 123.000 lei

11) Cuzuc: soții Daniela (inspector DEFPL) și Florin (Poliția Locală), venit net în 2017 de 49.522 lei, respectiv 43.611 lei

12) Danilov: soții Nichita (Casa de Cultură) și Rodica Cristina (consilier Relații Internaționale). Aceasta a venit la Primărie după ce ani buni a activat la Direcția de Asistență Comunitară, tot în subordinea municipalității

13) Dăscăleanu: soții Gicu (la una din structurile rezultate prin spargerea DAPPP) și Gabriela (DEFPL)

14) Adăscălița: soții Angela (consilier Direcția Exploatare Patrimoniu) și Gabriel (consilier superior)

15) Abuhnoaie: soții Mihaela (DEFPL – biroul executări taxe și impozite persoane fizice) și Dănuț (Veolia Energie)

16) Alupoaei: soții Mihaela (consilier direcția Arhitectului șef) și Georgel (consilier la serviciul Urbanism al Consiliului Județean)

17) Stărică: Cristi (director Eco Piața) cu fratele său Virgil (fost la Resurse Umane în Primărie, fost la Primăria Țigănași, acum consilier superior la Consiliul Județean)

18) Escu: soții Andrei Ionuț (consilier superior direcția Arhitectură și Urbanism) și Irina Florentina (personal contractual)

19) Gheorghiță: soții Antoneta (inspector SSM) și Dănuț Mihai (inspector superior)

20) Ghergheșanu: Gabriel (șef serviciu) și Lucia (sef serviciu Buget). Sunt recent divorțați, deși în declarația de avere completată în iunie 2018 figurau soț și soție

Vezi aici lista completă…

Citește și:

Scenariu-bombă: Klaus Iohannis a început să caute urgent soluții pentru a-l da jos pe Ludovic Orban

Document. Un avocat face dovada: ‘Pacienții sunt puși să semneze, deși rezultatul testului nu există’

Video Cumătrul lui Emi Pian face campanie pentru PNL! A trecut la amenințări fără precedent

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare