sursa foto:  revista22.ro

Cine este George Soros – adevăruri nespuse

Numele George Soros este unul foarte mult folosit în pre-campania electorală. Puțini sunt cei care știu cine este, dar îi asociază o conotație negativă. Și totuși cine este acest multi-miliardar, care a finanțat mii de ONG-uri, inclusiv din România. Nume sonore de pe piața internă au beneficiat de banii lui Soros: de la consilieri de stat de la Cotroceni până la purtători ai drapelului anti-corupție.

Vezi și Revoltător! Sadism fără margini pe un islaz din județul Dâmbovița! Ce fac autoritățile

George Soros s-a născut în Ungaria, are 86 de ani și este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, averea lui fiind estimată la aproximativ 25 de miliarde de dolari. La origine este evreu, numele lui fiind inițial Schwartz, care, însă a fost schimbat de tatăl său în 1936 din cauza problemelor legate de religie. În anul 1947 a emigrat în Anglia împreună cu familia sa, unde a și absolvit Școala de Studii Economice de la Londra în 1952. A lucrat apoi la o comapanie de brokeraj londoneză, după care în anul 1956 ajunge în SUA, unde reușește să se impună pe piață ca un profesionis desăvârșit.

Cum a ajuns acesta să ocupe locul 23 în topul Forbes?

Ei bine, el și-a acumulat averea ajungând unul dintre cei mai mari speculatori din lume pe piețele financiare mondiale. Celebrul său pariu împotriva lirei sterline din 1992 a generat mai mult de 1 miliard$ profit în 24 de ore și i-au adus titlul de „omul care a spart Banca Angliei.”

În 1969 creaza cel mai de succes fond de investiții din aceea vreme – Quantum Fund, care a avut un randament de profitabilitate de 3.365%, 42,5% pe an timp de 10 ani.

Vezi și Secretul din spatele victoriei lui Trump în lupta pentru Casa Albă

Activitățile sale filantropice i-au adus multe aprecieri, în timp ce declarațiile sale politice au stârnit multe controverse. Acesta este, pe scurt, modul în care legendarul George Soros a făcut averea.

De ce este controversat?

A donat peste 7 miliarde de dolari, susținând în special aripa stângă. Potrivit humanevents.com, el se află în spatele carierei lui Barack Obama, în care ar fi investit foarte mulți bani. Și în campania lui Hillary Clinton a fost unul dintre principalii sponsori cu 19 milioane de dolari. Rolul său în alegerile americane a fost de fiecare dată unul major, ceea ce i-a adus multe critici.  În 2004, miliardarul a spus că îndepărtarea lui Bush de la cârma Statelor Unite este obiectivul central al vieții sale. 

Ceea ce a ridicat deopotrivă multe semne de întrebare a fost faptul că a sponsorizat cu preponderență ONG-uri și organizații din Europa de Est. În România a stârnit multe reacții adverse din cauza proiectului Roșia Montană, unde are interese majore.

Vezi și Un celebru brand românesc a intrat oficial în faliment!

Într-o conferință de presă din anul 2008, Alan Hill, președintele de atunci al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a recunoscut că Soros ar fi acționar indirect în proiect prin firma  sa Newmont, care este partener junior al companiei româno-canadiene. Interesant este că tot atunci Hill l-a criticat pe Soros că ar susține opozanții proiectului, potrivit Mediafax. Cunoscându-i-se abilitățile de mare speculator, mulți consideră că Soros este cel care instrumentează ce se întâmplă cu controversatul proiect din România.

Soros s-a declarat și un mare susținător al refugiaților, spunând chair în septembrie 2016 că va investi 500 de milioane de dolari în companiile fondate de aceștia, în special celor care vin în Europa, potrivit Forbes.

Ce crede despre el

Soros a declarat în nenumărate rânduri că se condideră o figură mesianică: Eu recunosc că m-am imaginat ca pe un soi de Dumnezeu sau am avute tendințe mesianice de mic, pe care am știut să le țin în control, altfel aș fi părut un lunatic

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare