sursa foto:  galaxypress.com

Cine sunt cei 12 rectori care vor să controleze CNATDCU

12 rectori se află pe lista de propuneri trimise de Consiliul Național al Rectorilor (CNR) către Ministerul Educației. Ei vor să propună direct membrii Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor Universitare (CNATDCU), ale căror mandate expiră pe 10 iunie. De ce vor să controleze rectorii direct și la vedere forul specialiștilor care decide toate promovările din universități, cine devine conducător de doctorat, către cine se împart banii de cercetare rezervați școlilor doctorale și soarta marilor plagiate?

Responsabilitatea alegerii acestui corp de experți ai Ministerului Educației este pasată, la vedere, în an dublu electoral, între ministrul Monica Anisie și președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.

De remarcat că ministrul Educației este cel care are atribuția de a desemna membrii CNATDCU. Deci decizia finală îi aparține ministrului Anisie, care însă a refuzat să spună, până acum, care este poziția sa cu privire la posibilitatea ca rectorii să propună membrii Consiliului.

Ministrul ezită să-și asume public numele propriului corp de experți și cere ca “împărțeala” politică să fie făcută de Cîmpeanu. Acesta a “tranșat” propunerile primite de la universități – liste împănate de nume de rectori și de foști miniștri, deci mici bombe politice – trimițând către ministru 2 propuneri pe fiecare comisie, nu una așa cum prevedea inițial decizia.

Vezi mai jos lista rectorilor care vor să pună membrii CNATDCU, lista integrală a universitarilor propuși de CNR să facă parte din acest for, precum și numele tuturor organizațiilor consultate de Ministerul Educației înainte de a lua o decizie.

Rectorii care vor să facă parte din comisiile care aleg membrii CNADTCU:

 • Daniel Breaz – face parte dintre “rectorii veșnici” (se află la al 3-lea mandat de rector al Universităţii “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, speculând o prevedere din Legea educației care prevede limitarea la 2 mandate pentru cea mai înaltă poziție într-o universitate). A fost ministru al Culturii și ministru interimar al Educației în ultimele luni ale guvernului PSD Dăncilă.
 • Cezar Spinu – rector pentru al doilea mandat consecutiv la Universitatea din Craiova
 • Valentin Popa – face și el parte din Rectoriada III. Se află la al 3-lea mandat de rector al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, a fost ministru al Educației în guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă, este cel care a implementat planurile lui Liviu Pop de a avea manuale realizate de editura unică a statului
 • Gerard Jităreanu – și el rector aflat la al 3-lea mandat în fruntea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iași
 • Puiu Lucian Georgescu – rector al Universității “Dunărea de Jos” din Galați și fost ministru al Cercetării în guvernul Tudose.
 • Cornel Cățoi – rector pentru al doilea mandat al Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca
 • Tudorel Toader – rector pentru al doilea mandat al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, implicat în “afacerea plagiatului” procurorului Codruț Olaru – a cărui teză a coordonat-o, ministru al Justiției în guvernul PSD Dăncilă.
 • Marian Preda – rectorul Universității din București aflat la primul mandat, fost decan al Facultății de Sociologie, fost președinte al Fundației Mișcarea Populară, pe baza căreia s-a construit Partidul Mișcarea Populară al lui Traian Băsescu
 • Ghiță Bârsan – rector pentru al 3-lea mandat la Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu
 • Nicolae Istudor – rector pentru al 2-lea mandat în fruntea Academiei de Studii Economice (ASE) din București
 • Marian Moiceanu – rector pentru al 2-lea mandat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti
 • Radu Marcel Moraru – rector pentru al 2-lea mandat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

În această vară, pe 10 iunie, expiră mandatele actualilor membri ai Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Forul este cunoscut publicului larg mai ales pentru că are ultimul cuvânt în afacerea plagiatelor din doctorate, după ce a fost prima instituție care a concluzionat public că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, verdict dat în timp ce Ponta era prim-ministru și în aceeași zi în care CNATDCU a fost desființat de Liviu Pop, citează G4Media.

Citește tot textul pe Edupedu.ro 

Vezi și:

Nepotismul lovește Ministerul de Interne! Din ajutor de șef de post, fiul unui prefect instalat de Ludovic Orban, propulsat consilier la vârful MAI

Guvernul pregătește bomba! Anumiți români rămân fără pensie

E bătaie de joc! Foști procurori, acum pensionari de lux, chiriași ai statului în locuințe de lux pe sume derizorii

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare