sursa foto:  novini.bg

Cine sunt manipulatorii din presă – DOVADA. Monopolul pe informație

Manipularea în mediul online a atins cote maxime în această perioadă. Mii de profiluri false apar peste noapte pe facebook și viralizează știri cu scopuri precise: informare prin dezinformare. Însă cel mai grav este faptul că se încearcă instaurarea unui cartel, mai exact al unui monopol pe informație. Adică, în loc ca cititorul să fie lăsat să-și facă singur revista presei și să-și tragă singur concluziile, acesta este îndreptat să înghită pe nemestecate doar informațiile oferite pe tavă.

Cine face asta, cum și de ce, veți descoperi singuri, analizând informațiile obiective, puse la dispoziție mai jos.

Pe 20 decembrie 2016, Hotnews promovează o aplicație elaborată de web developerul Ovidiu Mihalcea, care are rolul de a „filtra mai usor siteurile de stiri legitime si obiective”. Aceasta este de fapt „o extensie de Chrome care afiseaza un avertisment peste postarile site-urilor care publica conspiratii si dezinformari”, spune IT-stul, celor de la Hotnews.

Mihalcea nu explică și cum a întocmit lista neagră a site-urilor. Printre acestea se regăsesc Antena 3, RTV, stiripesurse, dar si Nasul Tv și activenews.ro. Cele cinci sunt complet diferite și au public divers. Singurul element comun al acestora fiind că fiecare dintre ele a avut poziții critice și asupra unor abuzuri ascunse sub preș în Justiție sau SRI, de exemplu. Reamintim că în urma unei dezvăluiri ale fostului deputat Sebastian Ghiță la RTV, șeful operativ al SRI a fost nevoit să demisioneze.

Cine lipsește de pe lista neagră?

De pe listă lipsesc de exemplu Hotnews sau Ziare.com, care au la coordonare jurnaliști despre care s-a zvonit că ar fi „acoperiți ai SRI”, cel puțin în cazul Hotnews și Ziare.com, informație care însă nu a putut fi probată.

A fi ofițer acoperit în presă sau doar colaborator al serviciilor secrete nu este un lucru rău. Poate informațiile tale ajută la asigurarea siguranței naționale. Însă știrile pe care le distribui s-ar putea să nu mai fie atât de obiective, așa cum cere aplicația lui Mihalcea. Și totuși IT-stul în cauză nu și-a pus nicio întrebare referitoare la site-urile menționate mai sus.

Vă reamintim că Victor Ponta, ocupând funcția de premier al României la acea vreme, a spus despre anumiți jurnaliști de la Hotnews și Ziare.com că sunt ofițeri acoperiți în presă. Informația a fost repetată de mai multe ori și de jurnalistul Ion Cristoiu. Până în prezent, nu s-a vehiculat că ar exista un proces pentru calominie în acest sens.

Totusi, pentru Ovidiu Mihalcea, care pare să fie freelancer momentan, informațiile acestea nu au fost luate în calcul.

Aplicația lui îndeamnă practic cititorii ca în momentul în care văd o știre de pe unul din site-urile de pe lista neagră să nu o creadă dacă nu există publicată și pe alt site, Hotnews de exemplu.

Caz concret

Adică, să luăm un caz concret. Dacă de exemplu, în urmă cu câteva săptămâni, cititorul ar fi văzut știrea cu vacanțele lui Coldea în Seychelles pe RTV, dar nu și pe Hotnews (luăm exemplul Hotnews pentru că aici și-a promovat aplicația, site-ul fiind considerat de el unul legitim și obiectiv) ar fi însemnat că aceasta nu este reală.

Aceste acțiuni ar putea avea un rol benefic pentru societate, dacă ele ar fi realizate în condiții de transparență totală (incluzând aici și fondurile obținute pentru dezvoltarea unei aplicații de exemplu și de unde provin acestea) și dacă site-urile listate la negru ar fi făcute pe baza unor criterii concrete și valide.

Altfel, ar putea părea că cineva încearcă să pună monopol pe informație, ceea ce s-a mai întâmplat doar prin Turcia lui Erdogan sau prin Ungaria lui Orban, care închide ziarele care-l critică sau chiar prin Rusia lui Putin, despre care s-a spus că a blocat aproape total știrile care nu-i erau pe plac.

Și totuși…

Și totuși, în România anului 2017, nu este corect ca fiecare cititor să-și facă singur revista presei și să-și facă propria analiză? A înghiți pe nemestecate informații nu este o soluție democratică.

Un exemplu de dezinformare, manipulare prin online o reprezintă viralizarea informației că Liviu Dragnea a repus pe rol legea defăimării. În realitate, acest lucru se întâmplase cu un an în urmă și legea fusese retrasă. Dar jurnaliști de renume au promovat informația cu data de ieri și hashtag-ul #rezist, chemând lumea în stradă, simultan cu lista neagră a site-urilor, adică a celor care dezinformează.

Acțiunea civică de a sancționa derapajele Guvernului a fost binevenită, dar cititorul nu trebuie să devină o unealtă în mâinile „informatorilor obiectivi”. Ei trebuie să decidă singuri.

Nu insultați inteligența, românilor, domnilor! Un popor de oi este acela care înghite și nu mestecă. Românii sunt un popor care încă mai gândește liber. Nu încercați să monopolizați și informațiile din spațiul public.

Deci până la urmă cine informează și cine dezinformează?

Gândiți singuri!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare