sursa foto:  Pexels

Consultație și vaccin gratuit anti-HPV pentru românce, în luna martie. Au nevoie doar de trimitere de la medicul de familie

Autoritățile încearcă să convingă femeile să se vaccineze împotriva HPV, virusul din cauza căruia mor câte 6 femei, în fiecare zi. În acest sens, Spitalul Universitar din București așteaptă pacientele, pentru a le oferi consultație și vaccin gratuit.

În ultimii 3 ani, abia 100.000 de fete cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani au făcut vaccinul împotriva virusului care poate duce la apariția cancerului de col uterin. Cifrele sunt extrem de mici, din moment de statul le oferă gratuit acest beneficiu, până la vârsta de 19 ani. După împlinirea vârstei și până la 40 de ani, pot să se vaccineze prin suportarea a doar jumătate din costuri.

Campanie de imunizare anti HPV

Într-o nouă încercare de a schimba situația, Spitalul Universitar din București a demarat o nouă campanie. Prin intermediul acțiunii, femeile care își iau o trimitere de la medicul de familie pot beneficia gratuit de consultație și chiar de vaccinare.

Institutul Național de Sănătate Publică a demarat, ca în fiecare an, o campanie de conștientizare, pentru a convinge cetățenii să se vaccineze. Cu toate eforturile depuse, femeile rămân reticente.

CITEȘTE ȘI: Vaccinul HPV va fi compensat- Cine se va număra printre beneficiare

Româncele, pe locul 1 în Europa la cancer de col uterin

Potrivit datelor transmise de către INSP, cancerul de col uterin este provocat, în 95% din cazuri, de HPV. Este principalul motiv pentru care mor mii de femei, an de an, în întreaga lume. Virusul se poate lua inclusiv la contactul sexual protejat și nu prezintă simptome vreme de prea multă vreme. Din lipsă de vaccinare, informare și prevenție, România ocupă primul loc, în Europa, la numărul de femei care mor din cauza bolii.

„Conform datelor Sistemului European de Informații cu Privire la Cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare, în 2022, România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă (32,6% femei, de 5 ori mai mult decat în Finlanda – 6,4 /% femei) şi mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană (16,8% femei, de 8 ori mai mult decât Finlanda – 2,2% femei) .

Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV), un virus care infectează epiderma și mucoasele. În acest context, vaccinarea antiHPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva displaziei de col uterin, cancerului de col uterin (atât faţă de carcinomul cu celule scuamoase, cât şi faţă de adenocarcinom), dar poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian”, a transmis INSP, la început de an.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Sănătății: Vaccinul anti-HPV este disponibil la medicii de familie și la Direcțiile de Sănătate Publică

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare