sursa foto:  galaxypress.com

Contract ‘bombă’ de 45 milioane de euro. Nume grele implicate în cursa pentru bani

Se dau lupte grele în justiție între ‘magnații’ din domeniul construcțiilor pentru obținere contractului de 45 de milioane de euro acordați Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Anul acesta, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a scos la licitație proiectul de extindere și recompartimentare a secției de Neurochirurgie în valoare de aproximativ 45 de milioane de euro. Inițial, licitația a fost câștigată de SC Constructii Erbașu, societate reprezentată de omul de afaceri Cristian Erbașu. Însă, firma Medicare Technics, societate legată de fostul adjunct al SRI, Florian Coldea a contestat procedura, iar CNSC a dispus reanalizarea ofertelor.

În momentul de față disputa așteaptă să fie soluționată de judecătorii de la Curtea de Apel Cluj. Printre subcontractorii firmelor care își dispută acest contract se numără fostul PDL-ist turdean, Gabriel Silagyi, omul de afaceri Alexandru Vârgolici, conectat la afacerile Hexi Pharma și alți oameni de afaceri implicați în business-uri controversate, conform celor de la gazetadecluj.ro.

Una dintre clădirile de pe strada Pasteur nr. 3-5, unde se află în prezent Compartimentul de Medicina Muncii, va fi extinsă, recompartimentată și transformată în viitoare secție de neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean Cluj.

Proiect se ridică la 45 de milioane de euro și în același imobil va funcționa și Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie.

Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, care are clinica în subordine, din suma totală de 45 de milioane de euro, aproximativ 30 milioane de euro vor acoperi serviciile de proiectare și execuția lucrărilor de construcții, iar restul de 15 milioane de euro vor fi investiți în dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație.

La licitație s-au înscris două oferte: una venită din partea SC Construcții Erbașu SA și MEDICARE TECHNICS. Autoritatea contractantă a stabilit, inițial, că licitația ar trebui să fie câștigată de SC Construcții Erbașu în baza faptului că oferta lor a fost mai bună.

Omul de afaceri Cristian Erbașu

Însă, SC Medicare Technics a contestat rezultatul licitației, iar CNSC a dispus reevaluarea ofertelor.

”Admite contestația formulată de MEDICARE TECHNICS SA, în contradictoriu cu SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ CLUJ și anulează rezultatul procedurii, consemnat în raportul procedurii și adresele de comunicare a rezultatului procedurii, în partea ce privește evaluarea ofertei declarate câștigătoare.

Obligă autoritatea contractantă, ca, în termen de 20 zile lucrătoare de la primirea prezentei decizii, să continue procedura de atribuire, cu reevaluarea ofertei depuse de CONSTRUCȚII ERBAȘU SA, conform considerentelor reținute în motivare. Pe cale de consecință, respinge, ca nefondată, cererea de intervenție formulată de CONSTRUCȚII ERBAȘU SA. Respinge, ca nefondată, cererea autorității contractante de acordare a cheltuielilor de judecată”, arată decizia CNSC.

Disputa pentru contractul de 45 de milioane de euro s-a transformat într-un proces care se va judeca la Curtea de Apel Cluj.

Afaceri fără nicio problemă anchetate de procurori

SC Construcții Erbașu este reprezentată de omul de afaceri Cristian Erbașu.  Este unul dintre oamenii de afaceri controversați care deține societăți comerciale abonate la contractele publice ale instituțiilor statului. În urmă cu câțiva ani, sediul companiei Erbașu a fost ținta anchetatorilor de la Direcția Generală Antifraudă și poliție.

Au fost ridicate acte contabile, iar proprietarul Cristian Erbașu a fost dus la audieri, în calitate de martor. Compania pe care au anchetat-o autoritățile pentru o posibilă fraudă a fost moștenită de la tatăl lui, Mihail Erbasu, care s-a sinucis în urmă cu mai mulți ani, în condiții misterioase, în vila sa din Snagov.

Potrivit anchetatorilor, afacerea vizată avea ramificații în aproape jumătate de țară. 116 firme au fost urmărite penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul estimat se ridica la aproximativ 30 de milioane de euro, dar sumele spălate de suspecți erau estimate la 100 de milioane de euro. Însă, Erbașu nu a fost trimis în judecată și, mai mult, firmele sale și-au revenit spectaculos.

Acuzații de corupție din partea Băncii Mondiale

Printre subcontractanții (1,74% din valoarea contractului, n.red.) firmei lui Cristian Erbașu se numără SC TEHNOPLUS MEDICAL și Tehnoplus Medical Service S.R.L. Societatea este reprezentată de Octavian Niculescu. Banca Mondială a acuzat oficial această societate de corupţie şi a exclus-o de pe lista proiectelor finanţate de ea.

Banca Mondială a descoperit, în urma unei anchete proprii, că Tehnoplus Medical SRL a dat o șpagă de circa 170.000 de euro unui spital din România pentru atribuirea unui contract de furnizare de echipamente. „Conform probelor identificate în cadrul cercetărilor, Tehnoplus a acordat ca mită suma de 168.860 euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente”, a anunţat Banca Mondială. Cu toate acestea, niciun parchet nu a anunțat deschiderea vreunei anchete vizând firma lui Octavian Niculescu.

Pe de altă parte, firma lui Niculescu este una dintre preferatele SRI și SIE când vine vorba de contracte de milioane de lei.

Compania la care Octavian Niculescu este unic asociat şi administrator bifează însă constant performanţe financiare. Numai în ultimii cinci ani, Tehnoplus Medical SRL a înregistrat un profit net total de 58,2 milioane de lei, echivalentul a 13 milioane de euro. Clienţii firmei sunt spitalele din toată ţara, inclusiv cele ale SRI şi SIE, pentru care livrează absolut orice, de la pansamente şi seringi, la mobilier şi aparatură medicală, până la secţii şi săli de operaţie la cheie. Octavian Niculescu mai apare în două firme: Hospital Project & Consulting SRL şi Protruck Transport SRL.

Scandal cu coronavirusul

Un alt subcontractant al societății Erbașu este firma MEDITECH S.R.L. reprezentată de Stela Săsăran din Baia Mare. O anchetă a platformei Presshub a scos la iveală faptul că Săsăran a ”plimbat” virusul COVID 19 prin mai multe spitale, fără a declara că a avut contacte cu străinătatea în perioada necesară incubației bolii de care toată lumea se teme.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare a deschis un dosar penal in rem, începând astfel cercetările într-un dosar privitor la infracțiunea de fals în declarații, pe această speță. Este vorba despre dosarul penal cu numărul 1745/P/2020, cercetările fiind efectuate de către organele de cercetare penală din cadrul Poliției municipiului Baia Mare, Biroul de Investigații  Criminale.

Pe de altă parte, Stela Săsăran a transmis un drept la replică în cadrul căruia spune că niciuna dintre informațiile prezentate în cadrul anchetei Presshub nu este reală.

„Expeditorul” unei mite pentru un fost ministru

Din lista subcontractorilor aleși de Construcții Erbașu SA se mai evidențiază firma clujeană SYNTTERGY CONSULT S.R.L., reprezentată de Victor Duhanes. Societatea are la activ un contract de aproape un milion de lei încheiat cu unul dintre spitalele Serviciului Român de Informații.

O altă firmă, care primește cea mai mare parte din contract (4,09%) este Hospital Technical Solutions, societate reprezentată de VALENTIN SCHNAIDER, care deține și pachetul majoritar de acțiuni. Evoluția acestei firme este surprinzătoare: a fost deschisă în 2028, an în care a declarat o cifră de afaceri de 3,2 milioane de lei și o pierdere de 300.000 lei. Însă, în următorul an cifra de afaceri a explodat la 40 de milioane de lei și profitul la 7 milioane!

De la această societate ar fi plecat mita primită de fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea. Procurorii anticorupție au precizat că banii ar fi fost dați în procent de 7% din valoarea totală a unui contract, respectiv că Pintea ar fi primit în decembrie 2019, de la reprezentanții firmei câștigătoare a licitației, suma de 10.000 de euro, iar în 28 februarie 2020 ar fi primit 120.000 de lei.

Banii s-au dat printr-un intermediar, „proprietarul firmei care a subcontractat lucrarea de la câștigătorul licitației, într-o pungă de cadouri”. Contractul a fost semnat în 12 februarie 2019, dată la care Sorina Pintea era de câteva săptămâni ministru al Sănătății. Constructorul obiectivului precizat de DNA este Hospital Technical Solutions, iar contractul este în sumă de aproape 2,3 milioane de lei (exact: 2.299.000 lei, echivalentul a aproximativ 480.000 euro).

Suma totală pe care susține DNA că ar fi primit-o Sorina Pintea sub formă de mită este echivalentul a 35.000 de euro, adică aproximativ 7% din valoarea totală a lucrării.

Printre subcontractorii din cadrul acestui proiect se mai numără și firma HOSPITAL Project&Consulting SRL, care are același sediu social cu Hospital Technical Solutions SRL.

Firma care l-a plătit pe vărul lui Florian Coldea, fostul adjunct al SRI, vrea doar 4% din contract !

După cum arătam la începutul articolului, declararea ofertei Asocierii Erbașu a fost contestată de societatea Medicare TECHNICS care este liderul asocierii formate din patru subcontractanți: MBS GROUP (subcontractant cu 31.48%), DEPISTO STAR S.R.L (subcontractant cu 55.58%), GB INDCO S.R.L. (subcontractant cu 8,78%) și STUDIO SQM (terț și subcontractant cu 0.16%). De remarcat este faptul că, în cadrul acestei oferte, liderul asocierii (Medicare Technics SRL) ar urma să primească 4% din valoarea contractului, adică 1.800.000 de euro.

Florian Coldea

În cadrul acestei firme a fost implicat George Coldea, vărul fostului adjunct al SRI, Florian Coldea.

În afacerile lui George Coldea este implicată și Lorina Sereș, soția fostului ministru al Economiei, Codruț Sereș, care a fost condamnat pentru acte de corupție în dosarul Hidroelectrica.  Firmele respective au încheiat sute de contracte cu instituțiile medicale bugetate din România.

Medicare Technics SA a primit în perioada 2007- 2016 aproape 5.000 de contracte cu statul, din care mai bine de 4.000 prin încredinţare directă. Valoarea totală a înţelegerilor este de circa 85 de milioane de euro. Cel mai bun an pentru Medicare Technics SA a fost 2015, când a primit un contract de peste 55 de milioane de euro pentru lucrări de construcţii la Spitalul Orăşenesc „Sf. Spiridon” din Mioveni.

Citește integral aici…

Citește și:

Audio. Înregistrări-bombă: Șantaj, mită și trafic de influență în PNL

Traian Băsescu îl desființează pe Nicușor Dan: Câte am aflat despre el, după ce au apărut înregistrările, mă cutremură

Foto. Dan Bucura publică dovada și o face de râs pe Clotilde Armand: Ea trebuie să citească, inclusiv atunci când filmează un clip electoral

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare