sursa foto:  b1.ro

Contracte fără număr pentru liberali, după ce Mihai Chirica a ajuns candidatul PNL la Primăria Iași

După ce Mihai Chirica a ajuns candidatul PNL la Primăria Iași, au început să fie date contracte pe bandă rulantă către firmele deținute de liberali. Rapiditatea cu care s-au dat contractele este una de invidiat pentru orice contractor.

 

Din adversar, Vlad Ghizdovăț a devenit bun coleg al primarului de când acesta a intrat în PNL. Brusc, luna aceasta, familia consilierului local a prins 120.000 de lei prin achiziție directă de la Ateneu. Oferte adjudecate pe SICAP în 9 și 6 minute. Un proiect e documentația pentru aviz ISU. Altul, refacerea fațadei la Cinema „Victoria”. Mici comenzi plătite cu zeci de mii de lei, deși sala Victoria are nevoie de un proiect integrat, de mare anvergură. Aceste cadouri sunt bani aruncați. Mihai Chirica face ce știe mai bine: toți au un preț. Pesedistul hrănește PNL cu bani publici.

Între 6 și maxim 9 minute. Atât a durat atribuirea a trei contracte publice prin care Ateneul din Iași a achiziționat servicii de arhitectură. Valoarea totală a fost de 121.000 de lei.

Firma care le-a câștigat pe toate trei se numește Anthem STP SRL și-i are drept asociați pe Tatiana Ghizdovăț și Sergiu Ghizdovăț. Aceștia sunt mama, respectiv fratele consilierului local Vlad Ghizdovăț (PNL).

Contractele, unul din luna mai și două din iunie, adică la câteva luni de la momentul intrării primarului Mihai Chirica în PNL, reprezintă pentru Anthem STP peste 77% din cifra de afaceri înregistrată de firmă în 2018, ultimul an pentru care există informații publice pe site-ul Ministerului de Finanțe.

„Nu poate fi vorba de conflict de interese”, a spus Vlad Ghizdovăț referindu-se la calitatea sa de ales local și la afacerile firmei Anthem STP cu instituții subordonate Primăriei.

Fațada „Victoriei”, atribuită în 5 minute firmei de arhitectură Ghizdovăț, după ce primarul a devenit coleg de partid cu liberalul. Nu aveați șansă să concurați cu un proiect mai bun

Erau înteleși: 25.000 de euro în câteva minute

Dată de publicare 7 mai, ora 11:35, dată atribuire 7 mai, ora 11:44. Fix 9 minute.

Similar, pe 12 iunie, publicare la 14:59, atribuire la 15:08. Tot 9 minute distanță.

Al treilea, tot pe 12 iunie, publicarea la 15:05, atribuirea la 15:11. Aici doar în 6 minute.

Acestea sunt cele trei proceduri derulate în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) între Ateneul din Iași și Anthem STP a familiei Ghizdovăț. Primul contract, cel din luna mai, este pentru proiect refacere fațadă exterioară (9.000 de lei), al doilea pentru documentație în vederea obținerii avizului/autorizației la incendiu (65.000 de lei), iar ultimul pentru documentați DALI, DTAC, PTh pentru refacere fațadă exterioară (47.000 lei).

În total, 121.000 de lei, echivalentul a aproximativ 25.000 de euro. „Fizic, este aproape imposibil ca în 6 minute să redactezi oferta pe cerințele specificate de cel care face cumpărătura”, a spus un expert în achiziții publice, sub rezerva anonimatului.

 

Postare din august 2019, când Mihai Chirica încă nu anunțase venirea la PNL. Banii de la Ateneu se împărțeau altfel

 

O scuză puerilă: se știau dar nu foarte bine

Contactat telefonic de Reporter de Iași, Sergiu Ghizdovăț, asociat la Anthem STP și frate al consilierului local, a spus că cele trei contracte au în vedere Cinematograful Victoria, preluat de Ateneu. Despre sincronizarea incredibilă dintre cererile Ateneului și ofertele firmei sale, Ghizdovăț a admis că a discutat pe aceste teme dinainte, așa a reușit să se miște rapid.

„Înainte le-am făcut un studiu de fațadă. Au fost mai multe firme, m-au selectat pe mine. Apoi, ofertele le-aveam pregătite”, a declarat Ghizdovăț.
Reporter de Iași a interogat din nou sistemul electronic de achiziții publice. Rezultatul a fost același, firma Anthem STP are doar aceste trei contracte cu instituții subordonate Primăriei. Contractul despre care a spus Ghizdovăț că se referea la studiul de fațadă e cel din 7 mai 2020 și care a fost atribuit în doar 9 minute.

Consilierul PNL, total surprins de lovitura fratelui

 

Despre aceste mari reușite ale lui Sergiu Ghizdovăț, fratele său, Vlad, consilier local PNL, nu vrea să ofere prea multe declarații. Nu știe nici cât reprezintă contractele cu Ateneul din cifra de afaceri a Anthem STP, nici în cât timp s-au atribuit contractele pe SICAP.

Despre un posibil conflict de interese între calitatea sa de consilier local și afacerile familiei cu Ateneul, Vlad Ghizdovăt a declarat: „Fac la fel ca toți consilierii când se află într-o situație similară. Nu particip la vot. Anunț atât la începutul ședinței cât și când se ajunge la proiectul respectiv ce privește Ateneul”, a spus Vlad Ghizdovăț, conform celor de la Reporteris.ro.

 

121.000 de lei cât ai bate din palme în marea familie liberală, care acum are primar.

Citește și:

Lovitură de teatru în privința tratamentului pentru coronavirus: ‘Este apă de ploaie, nu are niciun efect’

Situație gravă la societatea de asigurări Euroins. Cum vor fi afectați mii de români

EXCLUSIV Denunțătorul Elenei Udrea a fost omenit, în starea de alertă, cu 5 milioane de euro de Poliția de Frontieră! Contract cu iz de Servicii

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare