sursa foto:  mediafax.ro

Contracte grele pentru ‘băieții deștepți’ din IT. Ministerul Finanțelor își deschide visteria pentru un fost angajat de-al lui Sebastian Ghiță

Epoca ‘băieților deștepți’ din domeniul IT nu a apus, ci este pe cât se poate de vie. Pofta de afaceri pentru băieții din sistem este mare și nu renunță la contractele cu statul pentru nimic în lume. 

 

Ministerul Finanțelor a atribuit un contract de peste 16 milioane de lei unei societăți controlate de un fost angajat de-a lui Sebastian Ghiță, fostul deputat care s-a refugiat în Serbia pentru a scăpa de anchetele penale în care este vizat.

Ministerul Finanțelor a atribuit contractul Soluție hardware-software pentru efectuarea și restaurarea salvărilor de siguranță, în valoare de 16.439.848 lei, fără TVA, firmei Metaminds. Societatea este reprezentată de Andrei Cruceru, fost director în cadrul integratorului IT Asesoft din Ploieşti, afacerea deputatului fugar Sebastian Ghiță. Fostul angajat al lui Ghiță controlează și societatea Nova Tech Integrated Solutions SRL care, alături de Siveco, a câștigat un contract scos la licitație de Serviciul Român de Informații.

În cadrul contractului de 16,4 milioane încheiat recent cu Ministerul Finanțelor, societatea Metaminds are și un subcontractor care va primi 67% din valoarea contractului. Este vorba despre firma BESTWARE CONSULTING, ai cărei acționari sunt Mihaila Remus Alexandru Rene (80%) și Vladescu Adriana (20%).

La această licitație nu s-a mai înscris nicio altă ofertă în afară de cea a Metaminds SRL.

Câștigarea acestei licitații a fost posibilă și datorită unui artificiu interesant. Inițial, în caietul de sarcini al celor de la Ministerul finanțelor se cerea versiunea inexistentă a unui soft. Așa că, doar cei care au avut ”curajul” să se înscrie la licitație și să solicite lămuriri au descoperit că ministerul, de fapt, făcuse o greșeală în caietul de sarcini.

În capitulul documentului referitor la medii virtualizate aflate în exploatare se menționează că se dorește o soluție care să ofere protecție pentru soluția de virtualizare Red Hat enterprise Virtualization versiunea 7.1. Însă, conform site-ului producătorului, ultima versiune disponibilă comercială este 4.3 !

Astfel că, reprezentanții Metamind au cerut clarificări suplimentare și li s-a răspuns că versiunea pe care ministerul o dorește este, de fapt, 4.3.

 

Băieții din Servicii nu scapă nimic

În urmă cu doi ani, firma la care Carlo Burci este acționar  a participat la licitația pentru obținerea unui contract cadru pentru întreținerea bazei de date din programul de plăți a subvențiilor destinate fermierilor. Oferta a fost depusă în asociere cu Telekom Romania Communications, Best Internet Security și Soft Business Union. Telekom este deținută de statul român în asociere cu grupul german cu aceeași denumire, Best Internet Security este legată de Cristian Cucu , fost secretar de stat în Guvernul Ciolos, iar Soft Business Union este o societate prin care ANOFM a ”sifonat” câteva zeci de milioane de lei din fondurile europene.

BURCI CARLO ROBERT a fost consilierul personal al fostului vicepreședinte al Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu, politician PSD. În 2018, ea semna o scrisoare anti-Dragnea și declară că susține demersul puciștilor din partid.

Ghiță – tunuri de milioane de euro soldate cu 3 dosare

În momentul de față, Sebastian Aurelian Ghiță este inculpat în trei dosare penale aflate în lucru pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, se arată în răspunsul DNA la o solicitare formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Din cele trei dosare aflate pe rol, unul se află în stadiu avansat de instrumentare, procurorii DNA comunicând cu autoritățile din Serbia, unde Ghiță e azilant. Ar fi vorba despre dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT”, în care, potrivit unor surse judiciare, DNA i-a comunicat lui Sebastian Ghiţă calitatea de inculpat prin comisie rogatorie în Serbia. Celelalte două dosare în care omul de afaceri apare în calitate de inculpat sunt ”Hidro Prahova” și ”Ponta-Blair”. Toate cele trei dosare au fost începute de DNA Ploiești și au fost preluate de DNA Central. De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a comunicat că, până în prezent, procurorii nu au dispus soluții de clasare în ceea ce-l privește pe Sebastian Ghiță. Aflat sub control judiciar, Sebastian Ghiță a fugit din România în decembrie 2016, obținând ulterior azil politic în Serbia, conform celor de la gazetadecluj.ro.

Citește și:

Cozmin Gușă dezvăluie cine e ‘Președintele din Umbră’ al României! El e principalul influencer al deciziilor lui Klaus Iohannis

Au îngropat securea războiului! Eliberat din pușcărie, temutul lider al Cordunenilor a semnat tratatul de pace

Video. Un ministru din Guvernul Orban a fost prins cu minciuna! A declarat că nu are contracte cu statul, deși în SEAP apare altceva

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare