Cresc amenzile! Românii vor plăti cu până la cinci ori mai mult pentru încălcarea acestei prevederi

Potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi pe articole de deputaţi, amenzile pentru arderile ilegale de deşeuri vor fi mult mai mari.

Documentul prevede pedeapsa cu închisoarea pentru folosirea instalaţiilor de ardere a deşeurilor fără autorizaţiile de mediu necesare.

Proiectul legislativ prevede amenzi cuprinse între 50.000 şi 500.000 lei, faţă de 100.000 lei, cât este sancţiunea maximă în prezent, pentru faptele care încalcă legislaţia în vigoare, în principal arderile de deşeuri. Actul normativ prevede, totodată, că firmele amendate nu mai pot achita jumătate din minimul legal, aşa cum este în prezent în cazul amenzilor contravenţionale.

Operarea, după aducerea de modificări substanţiale, oricărei instalaţii de ardere sau incinerare a deşeurilor fără a deţine autorizaţie de mediu, care a pus în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală sau vegetală se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă. Actul normativ mai prevede că, în cazul sancţiunilor, plângerile contra măsurilor luate de autorităţi nu vor mai suspenda executarea acestora. Nu în ultimul rând, amenzile vor putea fi date doar de către comisarii sau împuterniciţii Gărzii de Mediu, scrie dcbusiness

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare