bnr

sursa foto:  ziuaconstanta.ro

Cristian Popa(BNR): ‘Este de primă importanță ca entitățile supravegheate de BNR să aplice cele mai bune standarde de guvernanță corporativă. În România nu au fost folosiți bani de la contribuabili pentru a salva instituții de credit’

Entităţile supravegheate de Banca Naţională a României (BNR) trebuie să aplice cele mai bune standarde de guvernanţă corporativă, astfel încât consiliile de administraţie ale băncilor din România să asigure un stakeholder management echilibrat, a declarat, miercuri, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

„Eu găsesc cadrul actual destul de echilibrat şi punând pălăria de reglementator al sectorului bancar aş spune că este de primă importanţă ca entităţile supravegheate de BNR să aplice cele mai bune standarde de guvernanţă corporativă şi astfel consiliile de administraţie ale băncilor din România să asigure un stakeholder management echilibrat, o cultură corporativă adecvată care să urmărească acele credite profitabile, dar şi sustenabile. Dar, nu numai.

O cultură a adecvării riscului şi multe altele. Rezultatele ultimului deceniu şi jumătate aş spune că sunt foarte bune. În România nu au fost folosiţi bani de la contribuabili pentru a salva instituţii de credit. Făcând într-adevăr şi menţiunea că guvernanţa corporativă este doar un ingredient al acestui aspect, nu este totul”, a spus Cristian Popa, la evenimentul online „Guvernanţa Corporativa – Leadership în tranziţie şi realitatea post-pandemică”, realizat de către compania de audit Mazars şi Camera Franceză de Comerţ, Industrie şi Agricultură din România.

El a menţionat că în prezent există o abordate pe două nivele la ceea ce aplică Banca Naţională a României.

În primul rând, instituţia impune condiţii minim necesare prin regulamentul 5 şi prin legea bancară, respectiv preşedintele Consiliului de Administraţie să fie diferit de CEO, cel puţin doi membri independenţi sau cel puţin trei membri independenţi în cazul în instituţiilor de credit de dimensiuni mari. De asemenea, sunt impuse criterii stricte de experienţă şi vechime, respectiv 10 din ultimii 12 ani de experienţă să fie în instituţii de credite şi alte condiţii similare.

„Evaluăm ca aceştia să demonstreze gândire independentă. Evaluăm ca aceştia să aibă resursele de timp necesare. Evaluăm diversitatea de specializare şi know-how, însă este foarte important de spus că reglementările impun minimul, dar cer ceva şi peste acest minim. Astfel, peste cerinţele minime cerute de la instituţiile de credit acestea îşi pot adecva singure cadrul de guvernanţă în funcţie de specificităţile fiecărei instituţii, în funcţie de comitetele şi procedurile de care acestea au nevoie şi astfel se evită a fi impuse aceleaşi reguli rigide tuturor.

Colegii mei de la direcţia de supraveghere evaluează în mod continuu întregul cadru de guvernanţă, totalul măsurilor, să spunem, deci respectarea cu siguranţă a minimului, dar şi cum se asigură întregul cadru de guvernanţă, in extenso, să spunem până la nivel de minute ale şedinţelor.

Deci respectarea minimului şi adecvarea, evaluarea întregului, competenţe, aptitudini, independenţă, aplecare spre managementul riscului şi toate cele. Eu cred că propriul interes mână foarte bine deciziile şi este în propriul interes al acţionarilor instituţiilor de credit ca acestea să aibă o guvernanţă la cele mai înalte standarde şi cred că mecanismul actual este bun. Funcţionează destul de bine. Cred că e o cale bună de a găsi echilibrul fără a impune prin reguli stricte întregul cadru”, a transmis Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), informează agerpres.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare