medici coronavirus covid spital pacienti

sursa foto:  Facebook: Tudor Ciuhodaru

Cum riscă România să devină un adevărat focar de COVID. Unde a eșuat Guvernul Orban

Criza echipamentelor medicale din România nu a încetat deloc de la izbucnirea pandemiei de COVID-19. La câteva săptămâni de când au apărut primele cazuri de coronavirus, președintele Klaus Iohannis liniștea întreaga populație a țării că o să avem măști de protecție și că în România se vor produce 1 milion de măști pe zi. Iată că astăzi riscăm să ajungem într-un colaps de măști de protecție pentru populație.

 

2,3 milioane de români riscă să se infecteze cu noul coronavirus pentru că afaceristul canadian Michael Topolinski nu a livrat în termen cele 115 milioane de măști medicale contractate de Ministerul Sănătății pentru suma de 73,6 milioane lei, conform celor de la publicația Newsweek România.

Până în prezent a livrat doar 32 de milioane de măști, dar se laudă că a furnizat deja aproximativ 50 de milioane de măști.

Ministrul Nelu Tătaru a anunțat că va rezilia contractul în cursul zilei de joi, dar Topolinski susține că, în cazul în care se va întâmpla acest lucru, va cere penalități de 66 milioane lei. Afaceristul canadian a încercat să stopeze dezvăluirile presei despre controversatele sale afaceri, amenințând mai multe publicații că le va cere despăgubiri de minim cinci milioane de lei.

 

Topolinski se laudă cu 103 milioane de măști

 

Ministerul Sănătății a demarat procedura de reziliere a contractului încheiat cu firma Naguma Medical Supply, patronată de afaceristul canadian Michael Topolinski, pentru achiziția a 115 milioane de măști medicale. Motivul: afaceristul Topolinski nu depusese garanția de bună execuție.

O zi mai târziu, pe 21 august, a făcut rost de bani și a depus garanția cerută de Ministerul Sănătății. Se întâmpla într-o zi de vineri. Duminică, pe 23 august, premierul Ludovic Orban a anunțat că contractul va fi reziliat dacă nu va începe livrarea măștilor de a doua zi.

În urma anunțului categoric făcut de premierul Orban, Michael Topolinski a început să livreze, dar nu a ratat ocazia de a se victimiza: „Sunt încântat să anunț că Naguma a livrat garanția obligațiunii de licitație către Ministerul Sănătății și începe livrarea a 103 milioane de măști. Din păcate, așa cum a declarat premierul Orban, au existat mai multe întârzieri în instanțe, dar acest lucru este rezolvat. Începe livrarea a 103 milioane de măști către nevoiași.”

Surse din mediul guvernamental au declarat sub protecția anonimatului că, după anunțul premierului. a început haosul în Ministerul Sănătății. „Ministrul (Nelu Tătaru- n.r.) și secretarul general (Nicoleta Rusu – n.r.) urlau la oameni să recepționeze măștile fără să mai stea să verifice documentele”, susțin sursele.

 

A livrat 32 de milioane de măști, dar vorbește de 50 de milioane

 

Afaceristul Michael Topolinski și-a asumat prin oferta depusă că va livra în termen de două zile de la semnarea contractului o cantitate de 13,6 milioane măști, iar restul, până la 103 milioane de măști, în termen de maxim șapte zile. Practic, conform contractului subsecvent, întreaga cantitate de măști trebuia livrată până cel târziu pe 1 septembrie 2020 (contractul nu face vreo referire la zile lucrătoare).

Dar Topolinski nu a respectat termenele de livrare asumate prin contract, chiar dacă acesta a fost un criteriu decisiv pentru atribuirea contractului. Mai mult, termenul de livrare asumat a fost unul din motivele pentru care licitația a fost contestată la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestaților.

Conform unui comunicat de presă emis de firma de PR angajată de Topolinski, Naguma Medical Supply a livrat aproximativ 50 de milioane de măști medicale până în data de 2 septembrie 2020. Dar, din același comunicat de presă aflăm că, de fapt, a livrat aproximativ 32 milioane de măști.

„Activitatea de livrare a măștilor la nivel național a început imediat, până în acest moment fiind acoperite, printre altele, județele Suceava (4.600.000), Satu Mare (2.534.950), Harghita (1.576.100), Covasna (1.083.700), Prahova (3.246.300), Bistrița (1.899.600), Vâlcea (2.375.400), Vaslui (3.731.050), Maramureș (2.749.550), Cluj (2.534.950), Teleorman (2.871.650), Ilfov (895.700), Ialomița (1.809.450)”, se menționează în comunicatul de presă emis de firma Centrade Ceil în numele lui Topolinski.

 

Canadianul vrea penalizări de 66 milioane lei

 

În acest context, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat marți, la Digi24, că firma care a câștigat licitația pentru măști sanitare pentru categoriile defavorizate, Naguma Medical Supply, mai are la dispoziție doar două zile pentru a livra întreaga cantitate. În caz contrar, contractul va fi reziliat. Adică, până joi, 3 septembrie. Cum s-a ajuns la data de 3 septembrie? Angajații ministerului Sănătății au numărat șapte zile lucrătoare. Adică au interpretat contractul în defavoarea statului român și a persoanelor vulnerabile.

Cu toate acestea, Michael Topolinki a amenințat că, dacă ministerul condus de Nelu Tătaru îi reziliază contractul, va cere penalizări de 66 milioane lei.

„Deși nu am primit până acum nicio notificare oficială din partea Ministerului privind eventuale nemulțumiri privind întârzierea livrărilor, am fost surprinși de declarațiile recente ale Ministrului Nelu Tătaru, care ar lua în calcul rezilierea contractului. Menționăm că avem în contact o clauză ce prevede o perioadă de grație de 15 zile de la primirea unei astfel de notificări înainte de rezilierea legitimă. Orice decizie unilaterală care ar implica nerespectarea acestei clauze implică penalizări de 66 milioane RON. Echipele noastre muncesc la foc continuu și garantăm că ne vom îndeplini obligațiile contractuale până la finalul săptămânii viitoare”, a declarat Michael Topolinski, prin firma Centrade Ceil.

Daune de la presă de cinci milioane de lei

Michael Topolinski spune că în urma câștigării licitației de către Naguma a atras un val de „acuzații nefondate și știri false negative privind familia Topolinski, toate aceste minciuni fiind menite să creeze companiei o imagine negativă în piață”. Mai mult, el adaugă că, prin faptele sale, „contribuie la eforturile României în lupta împotriva Coronavirus”. În realitate, Topolinski va urma să încaseze 73,6 milioane lei, adică în jur de 15,3 milioane euro, pe întreaga cantitate de măști vândută Ministerului Sănătății.

Nemulțumit că presa românească a scris despre afacerile sale, Topolinski a anunțat că „firma de avocatură Oncescu & Asociații a fost mandatată să formuleze acțiuni în justiție pentru recuperarea prejudiciilor aduse prin articole de presă și emisiuni TV defăimătoare, respectiv Gândul, Antena3, Rise Project. Daunele solicitate se ridică la 5 milioane lei și această sumă ar putea crește”.

Citește și:

Continuă ‘execuțiile’! Uciderea lui Emi Pian a scos la iveală jocurile murdare din Poliția Română

EXCLUSIV Temutul clan care se află în spatele atacului sângeros, cu săbii, de la periferia Capitalei

Clanurile interlope și Poliția sau războiul pe care oamenii legii l-au pierdut. Cine sunt șefii din poliție care și-au pierdut funcțiile

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare