sursa foto:  Capital

Dan Dungaciu, analist de politică externă: ‘Noi avem de gestionat și o potențială înfrângere în acest Schengen pentru că ești până la urmă pentru ei doar ciuca bătăilor sau perdantul de serviciu’

Dan Dungaciu, analist de politică externă a vorbit despre primul consiliu JAI din 2023, explicând care ar trebui să fie poziția României, în contextul respingerii de aderare la Schengen.

„Nu, pentru că nimic din ceea ce a fost pe masă nu s-a modificat. Din punctul acesta de vedere, dacă vreți, România joacă aproape enorm pentru că foarte multe dintre lucrurile care s-au spus inițial și pentru care România a fost blocată nu aveau legătură cu România. Și din punctul acesta de vedere România are două sarcini de făcut:

1. Intrarea în Schengen, pe care noi am ridicat-o ca problemă majoră, decisivă, absolută pentru România.

2. Gestionarea înfrângerii pentru că dacă nu va fi să fie Schengen-ul, România va trebui să dea un semnal că nu i se poate întâmpla orice, oricum, fără să protesteze.

Dan Dungaciu: Avem de gestionat și o potențială înfrângere în Schengen

Aici nu este o chestie de moft, de moment, este o chestiune de strategie pe termen lung și pe termen mediu pentru că dacă tu transmiți ideea, sentimentul, partenerilor tăi, că tu nu contezi în nicio decizie, te vor trata ca atare și România va fi în situația în care va fi tratată cum a fost tratată în Schengen, adică ridicarea unei probleme care nu avea nimic de a face cu România, doar invocarea României. Va fi tratată la fel și în alte chestiuni care vor privi decizii la nivelul Uniunii Europene.

Deci noi avem de gestionat și o potențială înfrângere în acest Schengen pentru că mie mi se pare că pe termen lung poate fi chiar mai important ce sentiment dai tu partenerilor tăi din UE și nu numai, că ești până la urmă pentru ei doar ciuca bătăilor sau, dacă vreți, perdantul de serviciu, sau ești un actor care poate să aibă și reacții? Și ceilalți trebuie să fie un pic mai atenți atunci când își propun să te umilească la nivelul întregii Uniuni”, a declarat Dan Dungaciu.

Spania, o altă „mare problemă” pentru România

„În ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen, ce discuții ar trebui să se poarte în acest moment în spatele ușilor închise și care ar trebui să fie planul pentru gestionarea unei eventuale înfrângeri?”, l-a întrebat Nicoleta Cone pe Dan Dungaciu.

„Discuțiile țin de Austria care va avea alegeri în diferite landuri până prin martie, o Austrie care nu e obligatoriu să își schimbe la 180 de grade poziția chiar și la sfârșitul alegerilor pentru că ar însemna un mesaj destul de complicat transmis alegătorilor, că opinia lor contează doar când sunt alegeri, când nu mai sunt alegeri, ei nu mai contează. În mare, nu cred că trebuie să ne facem mari speranțe din această perspectivă. Marea problemă pentru România este că Spania, o țară care, teoretic, natural, ar trebui să fie în favoarea României. ținând cont că sunt atât de mulți români în Spania, dar care are alegeri, iar partidul Vox din Spania, care este un partid tumultos și extrem de atent la problema migrației, nu cred că va rata să pună această chestiune pe agendă”, a răspuns analistul, conform dcnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare