sursa foto:  vrancea24.ro

Dan Puric, îndemn către tineri: ‘Deșteptați-vă, apropiați-vă de istorie, duceți mai departe. Ideea de unire exista de milenii. Ideea de unire exista în sufletul poporului român, nu a răsărit așa, de la Unire să se treacă la independență’

Actorul Dan Puric a vorbit tinerilor, în cadrul unui eveniment, despre Mica Unire, dar și despre Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859, domnitorul care „a ridicat țara din noroi”.

 

Dan Puric a vorbit, astăzi, despre Mica Unire, dar şi despre personalităţile care au marcat România.

Alexandru Ioan Cuza, o conştiinţă care în şapte ani a ridicat ţara din noroi. Gândiţi-vă că s-ar face acum o reformă în învăţământ. El le scria  învăţătorilor scrisori, ca să aibă grijă de copii şi să îi înveţe. Zicea: Cum e şcoala astăzi, aşa va fi ţara mâine.

Păi dacă astăzi şcoala este deprimată, iar sistemul imbecil şi ordinărit, cu istorii alterntive. Ce să înveţi la istorie alternativă, Decebal a fost aşa şi aşa? (…) În această relativitate a fost crescut adolescentul nostru. Eu am citit un manual din 2007 despre Decebal. Îmi aduc aminte, eu când am învățat erau citate din Dio Cassius și spunea: un strateg genial care fulgerător transforma o înfrângere în victorie. Și ce spunea Traian: În sfârșit l-am învins pe cel ce păreea de neînvins. Copilul de 14 ani când citește așa ceva se racordează la o demnitate a neamului (…)

Nu am venit la Alexandria să vă țin o lecție de istorie, am venit să ne întâlnim și vă spun că România este o rană deschisă, este aistorică, așa a găsit-o Cuza. Ideea de unire exista de milenii. Ideea de unire exista în sufletul poporului român, nu a răsărit așa, de la Unire să se treacă la independență. 

Conștiința de neam se transformă în conștiință de națiune. Sunt lucruri diferite (…) Am venit aici din dragoste pentru voi. Eu strig către tineret: Deșteptați-vă, apropiați-vă de istorie, duce-ți mai departe. Fii tu ca Kogâlniceanu, Enescu, Eminescu ridicați-vă ștacheta (…) Eminescu a spus, poporul român are origine nobilă. El nu va dispărea decât în clipa în care va uita că provine dintr-o seminție nobilă„, a spus Dan Puric, conform Antena3.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare