Chestorul Adrian Glugă, șeful IPJ Constanța, a declarat astăzi că Vlad Pascu, șoferul drogat care a ucis doi tineri în 2 Mai, a fost oprit cu câteva ore înainte de tragedie de o patrulă mixtă, formată dintre un polițist și un jandarm. La control, în mașina acestuia s-au găsit o țigară tip joint și o folie de Bromazepam, care conținea patru pastile. Vlad Pascu a fost testat doar cu aparatul etilotest, nu și cu cel Drug-Test, ceea ce a ridicat un adevărat semn de întrebare în spațiul public.
Luni, reporterul Bugetul.ro l-a contactat pe președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, Vasile Zelca.
Zelca a dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că echipajele de Ordine Publică, cum a fost cel care l-a oprit inițial pe Pascu, nu au aparate Drug-Test. Potrivit liderului SNPPC, doar echipajele de la Rutieră au în dotare astfel de dispozitive.
Astfel, se explică și faptul că după producerea tragicului accident, în urma căruia și-au pierdut viața doi tineri, polițiștii care au sosit la fața locului l-au putut testa pe Vlad Pascu cu aparatul Drug-Test.
O altă problemă pe care ne-a dezvăluit-o Vasile Zelca este aceea că aparatul Drug-Test este dat pe inventar, indivual. Ca atare, odată ieșit din tură polițistul care a primit Drug-Test-ul, colegii săi nu pot avea acces la dispozitiv.
Vasile Zelca a declarat, pentru Bugetul.ro, că, din informațiile sale, polițistul responsabil pe zona 2 Mai, care avea Drug-Test, era în concediu.
Ce a declarat, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca:
„Problema cea mai mare este că aceste dispozitive, Drug-Testele, etilotestele, sunt date pe inventar, individual. Noi am cerut de mai multe ori dotarea autospecialei de Poliție cu astfel de aparatură.
Dacă, de exemplu, polițistul care are testul în dotare este în concediu sau nu este la muncă, sau este liber, el nu poate să dea Drug-Test-ul, îl are pe inventar, răspunde de el. Noi aici avem o problemă de sistem, trebuie să schimbăm conceptul.
Noi trebuie să dotăm autospeciala de Poliție cu Drug-Test, etilotest, vestă anti-înjunghiere, vestă antiglonț, să luăm exemplul polițistului american.
Pentru că și vesta anti-înjunghiere tot pe inventar individual se dă. Nu este pe Postul de Poliție sau pe Secția de Poliție, sau pe autospecială. Este pe persoană fizică, mi se dă mie pe inventar și, când ies la pensie, trebuie să predau vesta anti-înjunghiere, cătușele, etilotestul etc.
„Eu nu știu să fie date în dotare la Ordine Publică. Echipajul care l-a oprit era de la Ordine Publică”
(…) Echipajul care l-a oprit cu câteva ore înainte de tragedie este un echipaj mixt, de la Ordine și Siguranță Publică, format dintr-un polițist și un jandarm. Poliția Rutieră a fost dotată cu Drug-Teste. Eu nu știu să fie date în dotare la Ordine Publică.
Polițistul care avea Drug-Test-ul, de la Rutieră, de pe zona respectivă, din câte am înțeles, este în concediu.
După aceea l-au testat, da, pentru că fiind un accident cu ucidere din culpă a venit la fața locului Poliția Rutieră, care are Drug-Test în dotare, mai ales echipajul care vine în cercetare la fața locului în cazul unui accident mortal.
Nu, nu cred (n.r. – că au avut nici la Secție). Eu am fost șef de Secție Rurală și eu n-am avut Drug-Test pe toată Secția. Până în 2021, când m-am suspendat din funcție, n-am avut decât etilotest în dotare.
Dacă aveam nevoie să fac o testare cu Drug-Test, trebuia să chem un coleg de la Rutieră. Etilotest există pe Ordine Publică, Drug-Teste nu există. Acum se fac verificări la IPJ Constanța”.
Vasile Zelca, pentru Bugetul.ro: „Ar trebui regândit, la nivelul Poliției Române, acest mod de a dota polițiștii”
„Cert este că noi trebuie să învățăm din aceste probleme grave. Trebuie să învățăm din ele. Altfel, vom fi în aceeași situație mereu. Poate ar trebui dotat fiecare polițist cu un kit de detectare a alcoolului și drogurilor. Poate ar trebuie dotate autospeciale cu astfel de aparatură, nu a polițistului în sine. Și atunci dispare problema asta.
Ar trebui regândit, la nivelul Poliției Române, acest mod de a dota polițiștii. Avem nevoie de legi mult mai dure. Avem nevoie de educație. Poate ar trebui să împărțim aceste infracțiuni în delicte și infracțiuni, iar infracțiunile să fie pedepsite cu închisoare strictă, fără să poată beneficia de amânare, suspendare, reducerea pedepsei pentru comportament exemplar. Dacă am avea o lege dură, automat s-ar diminua aceste tragedii de pe șoselele României.
Noi avem aici un amestec de greșeli, de probleme, de la dotare la legislație permisivă, la educație precară. Că și părinții au greșit. Știau că este consumator, că are probleme și i-au dat o mașină pe mână.
Apare și problema deficitului de personal, că dacă ar fi acționat mai multe echipaje, poate l-ar fi găsit un echipaj care avea Drug-Test și-l testa, și atunci se schimba cursul istoric și nu mai ajungea în situația de a-i lovi.
Avem probleme de infrastructură, acolo nu avem trotuar. Victimele au fost nevoite să meargă pe carosabil sau foarte aproape de carosabil, pe care nimeni n-o sesizează. Dar ar trebui văzut tot lanțul de slăbiciuni care duc la astfel de tragedii”, a mai spus, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca.
Ce a spus astăzi chestorul Adrian Glugă, șeful IPJ Constanța:
„În ceea ce privește evenimentul din data de 19 august 2023, din dispoziția conducerii Ministerului Afcerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției Române, am analizat personal acest eveniment, iar după analiza probatoriului în cauză vă pot comunica următoarele aspecte:
La data de 17 august, șoferul a ajuns în municipiul Constanța, împreună cu tatăl său.
În seara de 18 august, același conducător auto a fost oprit în trafic de către polițiștii rutieri pe raza municipiului Constanța, în cadrul unei acțiuni cu caracter preventiv, moment în care i s-a atras atenția cu privire la respectarea normelor rutiere.
La data de 19 august 2023, în jurul reolor 00.40, prin apel 112, un bărbat a sesizat IPJ Constanța despre faptul că pe drumul național 39, din direcția Vama Veche – către localitatea 2 Mai, un autoturism circulă cu posibile încălcări ale legislației rutiere.
Având în vedere această semnalare, autoturismul a fost dat în atenție tuturor efectivelor aflate în teren la acel moment și au fost efectuate activități pentru localizarea autoturismului.
În jurul orelor 02.40, autoturismul respectiv a fost depistat de către o patrulă mixtă (formată dintr-un polițist și un jandarm), circulând pe DN 39, din localitatea Vama Veche.
Cu această ocazie a fost legitimat conducătorul auto, precum și cei doi pasageri care îl insoțeau, iar în urma verificărilor efectuate, în interiorul autoturismului, într-un pachet de țigări, a fost descoperită o țigară artizanală de tip joint și o folie marcată cu denumirea Bromazepam, care conținea patru pastile și care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, pentru continuarea cercetărilor.
Șoferul a fost condus cu autospeciala de poliție la sediul de Poliție Vama Veche, unde a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea 0, fiind prezent în sediul de poliție până la ora 04.30.
Din datele transmise de către lucrătorii de poliție, care au efetuat verificările la acel moment, conducătorul auto nu prezenta semne specifice consumului de substanțe psihoactive.
Tot din verificări a reieșit că după ce părăsit sediul postului Poliție Vama Veche – 2 Mai, șoferul s-a deplasat la o locație din Vama Veche unde ar fi consumat substanțe interzise.
Ulterior, în jurul orei 05.25 a avut loc tragicul eveniment în urma căruia două persoane au decedat iar alte trei au fost rănite.
Cu privire la faptul că șoferul, în noaptea de 18 – 19 august 2023, șoferul nu a fost testat cu aparatul Drug test, am dispus cercetarea prealabilă a unui ofițer și a doi agenți de poliție, pentru a stabili dacă există sau nu vreo abatere din punct de vedere disciplinar.
De asemenea, în cadrul acestor cercetări efectuate, au fost depistate alte 9 persoane la locația din Vama Veche, unde șoferul ar fi consumat substanțe interzise.
Drogurile ridicate din autoturismul condus de către persoana în cauză sunt diferite față de cele indicate de aparatul Drug test”.