sursa foto:  publika.md

De ce va crește semnificativ numărul de cazuri de coronavirus înregistrate în România

Săptămâna trecută, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a estimat că România va ajunge, în cel mai negru scenariu, la circa 10.000 de cazuri de coronavirus.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a precizat, ulterior, că „vom trece prin perioade grele” și că „să nu creadă lumea că numărul cazurilor confirmate înseamnă că atâtea sunt”. Ambii, atât Arafat, cât şi Tătaru, au estimat că vârful epidemiei de coronavirus în România va fi atins în luna aprilie, în jurul Paştelui.

Ieri, Bugetul.ro a dezvăluit că autoritățile refuză să testeze pesoanele care au intrat în contact direct cu pacienții cu coronavirus.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că Unifarm SA a încheiat un contract-cadru cu un producător din Coreea de Sud pentru achiziția a 2.000.000 de teste de diagnostic molecular (Real Time PCR). 

Așadar, conform surselor Bugetul.ro, după ce noile teste vor ajunge în țara noastră și se va începe testarea, numărul de cazuri de coronavirus va exploda, dat fiind că, în prezent, persoanelor care au intrat în contact direct cu pacienții infectați cu coronavirus nu li se mai fac teste, decât dacă prezintă simptome.

Surse care doresc să rămână sub protecția anonimatului au dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că autoritățile române refuză să testeze persoanele care au intrat în contact direct cu pacienții deja confirmați cu coronavirus. Caz concret: În Brașov, un copil a fost confirmat cu coronavirus. Tatăl copilului a cerut să i se facă testarea, însă autoritățile l-au refuzat pe motiv că i se vor recolta probe doar dacă prezintă simptome. De asemenea, nici anchetă epidemiologică nu se mai face, ne-au spus sursele noastre, scriam ieri AICI.

Ulterior, reporterul Bugetul.ro l-a contactat pe Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Acesta ne-a dezvăluit care e procedura.

Secretarul de stat ne-a spus că testarea se face doar dacă există simptomatologie, la început fiind „recomandată” o izolare de 14 zile.

Este recomandare de izolare 14 zile cu testare dacă are simptomatologie”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Nelu Tătaru.

Săptămân trecută, Nelu Tătaru declara că vârful epidemiei va fi atins în a doua jumătate a lunii aprilie

Și noi avem studiile noastre, preconizările noastre. Ne gândim și la un scenariu 4, ne gândim și la un vârf în a doua jumătate a lunii aprilie, odată cu venirea și ultimului val de cetățeni români care sunt în Spania, precum și a sărbătorilor de Paște”, a spus Nelu Tătaru, care a înaintat o estimare de maximum 10.000 de cazuri în acest „scenariu rău”.

Raed Arafat a avertizat că numărul cazurilor de coronavirus este mai mare decât cel confirmat

Este clar că pentru unii este o glumă sau nu au înțeles despre ce e vorba. Eu nu cred că nu au aflat. Problema e că avem o categorie de oameni care spun că nu e dracul așa de negru și nu vom păți nimic. Vorbim de un virus care se transmite ușor. Tinerii care ies și râd de situație au acasă părinți, bunici, ei pot să nu aibă simptome, dar ei voi infecta membrii din familiile lor.

Nu am afectat anumite activități pentru a nu afecta foarte grav economia. Te duci la câmp, nu te oprește nimeni. Te duci la muncă, nu te oprește nimeni. Problema e ca persoane vulnerabile să nu intre în mijloace de transport în comun aglomerate. Dacă închizi transporul în comun, ai zis la oameni stop. Mulți nu mai pot să ajungă nici la muncă. (…) La acest moment toți trebuie să stea să se gândească. Vom trece prin perioade grele, România nu este o țară care stă într-o bulă separată. Să nu creadă lumea că numărul cazurilor confirmate înseamnă că atâtea sunt”, a declarat, recent, Raed Arafat.

Marți, Grupul de Comunicare Strategică a comunicat că a fost înregistrat al optulea deces al unui pacient infectat cu coronavirus. Trebuie precizat că și acesta suferea de boli preexistente.

Până luni, 23 martie 2020, au fost confirmate 576 de cazuri de coronavirus în România, conform Grupului de Comunicare Strategică.

Vezi și

EXCLUSIV Adevărul despre interdicția privind constituirea unui grup mai mare de 3 persoane: Pe cine vizează

EXCLUSIV Autoritățile refuză să testeze pesoanele care au intrat în contact direct cu pacienții cu coronavirus! Reacția Ministerului Sănătății

Adrian Streinu-Cercel a dat verdictul! Pacientul infectat cu coronavirus a murit de cancer

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare