Detalii incendiare despre arestarea momentului din rândul oamenilor de afaceri. Prin ce metodă a fost prejudiciat statul

Au apărut detalii de ultim moment după arestarea celebrului om de afaceri ieșean Cristin Zămosteanu. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile împreună cu doi dintre angajații săi, fiind acuzați că ar fi comis infracțiuni economice cu un prejudiciu de 12 milioane de euro.

 

Una dintre piesele grele din dosarul întocmit de DIICOT, dosar în care, zilele trecute, în Iași, au fost operate trei arestări, se referă la o tranzacție de milioane de euro din centrul Iașului. Procurorii susțin că, printr-o inginerie financiară și o supraevaluare a unui imobil, dezvoltatorul imobiliar Cristin Zămosteanu a băgat în buzunar 3,5 milioane de euro, evitând plata impozitelor către Fisc, conform celor de la reporteris.ro

Preț supraevaluat

În comunicatul DIICOT dat publicității în ziua în care au avut loc perchezițiile la cei anchetați se scrie că prejudiciul total al afacerilor necurate orchestrate de Zămosteanu se ridică la 12 milioane de euro. Aproape o treime din sumă provine dintr-o afacere care are la mijloc un teren foarte valoros din centrul municipiului Iași – circa 6.600 de metri pătrați situați peste drum de Teatrul Național, loc unde a funcționat, în trecut, Școala de Surdo-Muți ”Vasile Pavelcu”.

 

Vezi și: DIICOT, arestare cu răsunet în rândul oamenilor de afaceri. Prejudiciu enorm adus statului

 

 

Aceasta a fost retrocedată, în 2012, Fundației Caritatea care, în februarie 2014, a vândut proprietatea soților Costel Cristinel și Gianina Bolobiță, contra sumei de 1,5 milioane de euro.

După aproape un an, în ianuarie 2015, soții Bolobiță au vândut imobilul lui Cristin Zămosteanu, iar în decembrie 2017, acestea l-a vândut, la rândul său, firmei sale M.Chim SRL contra sumei de 5 milioane de euro. Anchetatorii afirmă că prețul ultimei tranzacții a fost supraevaluat și a avut ca scop încasarea de către Zămosteanu a profitului M.Chim pentru care societatea trebuia să plătească impozit. Astfel, în loc să aibă un profit de circa 27 de milioane de lei, M.Chim a rămas, după tranzacția cu Zămosteanu, cu un profit de circa 2,7 milioane de lei.

 

„Săgeata” Bolobiță

 

În sprijinul susținerii variantei supraevaluării, anchetatorii au invocat faptul că, la nouă luni după ce M.Chim a cumpărat imobilul, în octombrie 2018, acesta a fost oferit Primăriei Iași în cadrul unui schimb de terenuri. Cu acea ocazie, evaluatorul Primăriei a stabilit prețul celor 6.626 de metri pătrați la 2,8 milioane de euro.

Un rol important în schema de mai sus l-ar fi avut Bolobiță, și el dezvoltator imobiliar în Iași. Acesta a fost pus sub acuzare în acest dosar pentru aderare și sprijinire a unui grup infracţional organizat, complicitate la delapidare în formă continuată și complicitate la spălare de bani în formă continuată. Diferența de 3,5 milioane de euro precizată de procurori se susține în cazul în care el a fost „săgeata” lui Zămosteanu în tranzacția cu Fundația Caritatea, terenul aparținându-i acestuia de la bun început. De altfel, publicația 7est scria, în martie 2014, pe baza surselor de pe piața imobiliară ieșeană, că terenul îi aparținea lui Zămosteanu, fără a menționa deloc numele lui Bolobiță.

Arestat în acest dosar alături de doi subordonați, Zămosteanu a contestat decizia. El este acuzat de infracțiunile de delapidare, folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii, rambursări ilegale de TVA și spălare de bani.

Citește și:

E oficial! Ministrul Muncii a făcut anunțul: Pensiile au parte de modificări

SURSE Cine e, în realitate, șeful din Poliție prins băut la volan: A fost cercetat disciplinar și înlocuit din funcție, în urma anchetei privitoare la violarea și uciderea unei studente japoneze

Analiză dură: Clasarea din Dosarul 10 August este o invitație la explozie socială. Cine ar fi avut interesul?

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare