Potrivit acestuia, in urma analizelor ANRE, pana la sfarsitul anului, pretul final al gazelor naturale pentru populatie s-ar putea majora cu cel mult 8,5%.
Ministrul a explicat ca prima etapa de liberalizare se va putea amana doar cu acordul Comisiei Europene, in cazul in care Parlamentul hotaraste in acest sens.

Vezi și Război în PSD! Un personaj cheie dat afară din partid. Acum e noul Cioloș

“Romania si-a asumat o liberalizare a pretului la gaze inca din 2007. Trebuie sa spunem, in acelasi timp, ca foarte multe guverne, din diverse motive, tot timpul au amanat acest lucru. Trebuie sa asteptam decizia Parlamentului. Asa este corect. Acolo au fost dezbateri in cadrul Comisiei de Industrii, cu argumente pro si contra. Si Ministerul Energiei si-a sustinut punctul de vedere. Si este posibil, daca Parlamentul dispune in sensul acesta, sa se amane aplicarea Ordonantei. Totusi, aceasta amanare se poate realiza doar intr-o buna intelegere si cu acordul Comisiei Europene, pentru ca sa nu riscam in niciun fel suspendarea sau anularea proiectului BRUA si, eventual, o procedura de infringement. Trebuie asadar sa vedem daca se decide in acest sens, toate aceste lucruri sunt conditionate de avizul si de ceea ce ne comunica Parlamentul”, a declarat ministrul Energiei.

Toam Petcu a precizat ca o prima etapa a liberalizarii va fi intre producator si furnizor si distribuitor si abia din 2021 liberalizarea catre consumatorul casnic.
ANRE trebuie sa elaboreze si aprobe legea subsecventa, iar aceasta trebuie sa prevada in mod expres cum este protejat consumatorul casnic si care sunt masurile de protectie a acestuia. Pana acum, ANRE nu a elaborat aceasta legislatie secundara. De asemenea, cred ca OPCOM-ul trebuie sa creeze o platforma pentru tranzactiile spot, precum si pentru piata de echilibrare si ar avea nevoie de ceva timp sa o elaboreze, iar ANRE-ul sa o aprobe”, a explicat ministrul.
Petcu a mai spus ca, desi in piata se inainteaza majorari chiar si cu doua cifre, de la aprilie, in urma unei discutii cu presedintele ANRE, Nicolae Havrilet, acesta l-a asigurat ca aceste cifre sunt rupte de realitate.
M-a asigurat ca este este imposibil. Dumnealui chiar a inaintat o nota catre Comisia de Industrii si spre stiinta Ministerului Energiei, in care, din evaluarea dumnealor, daca s-ar produce aceasta liberalizare incepand cu 1 aprilie, preturile ar putea creste, pana la sfarsitul anului, cu un procent maxim cuprins intre 6,5 si 8,5%”, a adaugat Petcu.
Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, declara saptamana trecuta ca pretul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici va creste cu 5-6% de la 1 aprilie, odata cu liberalizarea pietei.

„In previziunea noastra, avand in vedere evolutia preturilor internationale care sunt la acelasi nivel sau foarte apropiat de nivelul pretului din productia interna, consideram o crestere de cativa lei pe MWh, ceea ce ar insemna o crestere intre 5 si 6% pe mia de metri cubi. ANRE a stabilit o metodologie astfel incat preturile pentru achizitia gazelor pentru populatie sa se faca pentru un an de zile, pentru o perioada de iarna, respectiv octombrie – aprilie. Asta inseamna ca furnizorii care sunt atasati acestei pietei vor cumpara gaze la pretul de acum pentru un an intreg„, a afirmat Havrilet.

Potrivit sefului ANRE, consumatorul casnic este protejat impotriva unei cresteri neasteptate de pret pe piata libera.