sursa foto:  romaniatv.net

Dian Popescu, expert în energie: ‘S-a vândut țara la tarabă. Am fost cea mai puternică țară în domeniul petrolier în Europa, am dat totul și acum spunem că a fost o schemă să intrăm în Uniunea Europeană’

Fostul senator de Gorj, Dian Popescu, expert în energie, a dezvăluit la „Puterea știrilor” „genocidul economic” care s-a produs atunci, când una dintre cele mai valoroase companii românești a fost vândută austriecilor de la OMV cu doar 669 de milioane de dolari. Dian Popescu nu e de acord nici cu celebra deja declarație a omului de afaceri Ovidiu Tender, potrivit căreia numai zăcămintele de țiței ale Petrom valorau peste 10 miliarde de dolari. „E o fentă”, spune expertul, susținând că, în realitate, activele Petrom valorau mult mai mult.

”Ovidiu Tender vă duce după fentă, nu vrea să facă acest lucru, dar vă duce după fentă. Trebuie să vă amintesc că OMV are o producție de gaze sensibil egală cu cea a Romgaz. Compania Romgaz, o cunoaștem toți, are profit foarte mare. Deci practic noi am vândut OMV-ului o companie de nivelul Romgaz, atenție, plus acele zăcăminte de petrol în valoare de 10 miliarde de care vorbea Ovidiu Tender. Deci aș vrea să completați aceste lucruri pentru că ne ducem după fentă. Nu erau doar zăcăminte de petrol! Dacă e să mă întrebați pe mine, mult mai profitabile decât zăcămintele de petrol sunt zăcămintele de gaze.

Și acum, dacă tot mă întrebați pe mine ca specialist în energie, petrolul se extrage cu cheltuieli destul de mari, gazul iese eruptiv, adică iesă la suprafață singur. Deci beneficiile exploatărilor de gaze sunt mult mai mari decât beneficiile exploatării petrolului. De asta v-am spus că ne ducem după o fentă și nu vedem adevărata valoare a Petromului”, a spus Dian Popescu la „Puterea Știrilor”.

Expertul în energie a dezvăluit că a citit contractul de privatizare al Petrom „alături de Anca Alexandrescu”, jurnalista care a făcut publice date din contract, și, până să se vorbească de o eventuală fraudă, „este foarte clar că tranzacția a fost neconstituțională”.

„În primul rând, nu ai voie să dai o lege pentru o companie privată, pentru că este neconstituțional, deci a fost neconstituțional de la început. Curtea Constituțională spune mai târziu, când am dat o ordonanță pentru Roșia Montană și când am dat o ordonanță pentru anularea datoriilor și transformarea în acțiuni a companiei Rompetrol, Curtea a spus cu subiect și predicat că nu ai voie să dai o lege pentru o companie. Legea trebuie să fie un cadru general prin care toată economia să se raporteze la acea lege”, a precizat Popescu.

Expertul în energie face și un inventar al activelor preluate de OMV la privatizare.

„Credit Swiss face o evaluare de 2 miliarde, în contextul în care eu vă demonstrez că statul român a participat cu peste 100 de miliarde de euro. OMV a preluat 25 de mii de sonde, dintre care 17.300 în producție. Numai să dai o gaură, adică o sondă, dacă pune omul o valoare de minim 2 milioane, dar ea e 5-10 milioane de euro fiecare gaură, vă duceți undeva la 50-70 de milioane numai acele sonde. Dacă punem peste 125 de mii de km de conductă, de trei ori ecuatorul, faceți dumneavoastră evaluarea, nu o mai fac eu. Dacă punem 800 de stații de benzină, dacă punem mii de hectare de teren, faceți dumneavoastră calculul. Și nu am pus zăcămintele, deci faceți dvs calculul cu ce valoare a venit statul român și cât a plătit Petromul și vedeți dacă e egal, dacă a fost fraudă sau nu”, a adăugat el.

Potrivit fostului senator, „vizavi de contract nu se mai poate face mare lucru, ne vom judeca eventual la Washington, acolo se judecă problemele financiare”

„Eu nu pot să mă pronunț că s-au dat șpăgi mari sau mici pentru că eu nu am aceste dovezi. Dar nu pot să nu observ ce sa întâmplat pe parcurs din raportul Curții de Conturi, o dată, și, al doilea lucru, nu contractul este atât de valoros, să știm ce s-a scris în el, ci ce s-a scris în acele acorduri petroliere. Aici e o problemă care doare OMV, iar acele acorduri petroliere, prin legislația românească, sunt secrete de serviciu, deci nu puteți avea acces la ele.

Pentru că în acordurile petroliere între statul român, respectiv Agenția Națională de Resurse Minerale din acea perioadă, scria clar care este cantitatea de petrol, cu ce preț, tot, tot, tot, sunt trecute în acordurile petroliere. Ei au premeditat și, prin legea 138/2004, au dat posibilitatea ca prin hotărârea de guvern să se transfere zăcămintele țării unei companii private. Aici e marea problemă!

Dacă din punct de vedere juridic, se dovedește că au fost fraude, că au fost șpăgi, pică contractul. Dacă nu, nu pică. Restul sunt povești, declarații politice, e treaba fiecărui om să declare ce vrea”, a punctat Dian Popescu.

Întrebat dacă privatizarea Petrom în aceste condiții cel puțin suspecte a fost o monedă de schimb pentru aderarea României la Uniunea Europeană, expertul în energie a răspuns cu o altă întrebare: „Dar Bulgaria ce a dat?”.

”Astea sunt poveștile lui Adrian Năstase. Atunci să vă mai spun ceva, am spart CONEL și am dat la francezi, la cehi, la E-on Germania, ne-am dat tot sistemul energetic. Adică, cu tot respectul pe care îl am oricărui premier și un om de conducere a acestei țări, să ne spună ce a dat Bulgaria care a intrat în Uniunea Europeană o dată cu noi, la pachet. Noi am dat resursele țării, am dat economia, am făcut genocid asupra economiei vânzând aceste resurse pe care noi le-am avut aici. Să nu uitați că noi am fost cea mai puternică țară în domeniul petrolier în Europa, mai erau două companii deasupra noastră, am dat totul și acum spunem că a fost o schemă să intrăm în Uniunea Europeană.

Este o minciună, s-au dat șpăgi, s-a vândut țara la tarabă, i-aș spune chiar trădarea țării pe bani putini, pentru că și spionii, ați văzut în filme că tot pe bani își vând ceva. Deci a fost o trădare pe bani, pentru că Bulgaria nu a dat nimic, și a intrat o dată cu noi. Și mai mult decât atât, după cum vedeți, Austria laudă Bulgaria, îi face vizite, iar noi care le-am dat cea mai mare avere a țării suntem tratați cu indiferență de către Austria”, a conchis Dian Popescu, conform psnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare