Dispare aplicația TikTok? Comisia Europeană a început ancheta, după ce a sesizat nereguli majore

Luni, 19 februarie, Comisia Europeană a început să verifice aplicația TikTok. Există suspiciuni că ar fi încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA). Situația este extrem de gravă, din punct de vedere legal. 

Normele DSA vizează protecția minorilor, transparența publicității, acestul la date, conținutul dăunător. Multe dintre aceste aspecte ar fi fost încălcate de aplicația momentului, folosită de milioane de utilizatori, în special copii.

„Protecţia minorilor este o prioritate majoră în materie de asigurare a respectării legii pentru Actul legislativ privind serviciile digitale. Fiind o platformă care ajunge la milioane de copii şi adolescenţi, TikTok trebuie să respecte pe deplin Actul legislativ privind serviciile digitale şi să joace un rol deosebit în protecţia minorilor în mediul online.

Lansăm astăzi această procedură oficială de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor pentru a ne asigura că se iau măsuri proporţionale pentru a proteja bunăstarea fizică şi emoţională a tinerilor europeni. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne proteja copiii”, a anunțat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

CITEȘTE ȘI: Fără TikTok la locul de muncă! Cine sunt angajații care ar putea fi obligați să-și șteargă aplicația momentului

TikTok, sub vizorul Comisiei Europene

În cazul în care se dovedește că aspectele amintite anterior au fost, într-adevăr, încălcate, se poate ajunge la situația în care TikTok să dispară pentru o perioadă. Comisia Europeană a transmis cât de importanta este ancheta.

Cercetările vin în condițiile în care în ultimele luni s-a încercat să se stabilească dacă aplicația, deținută de compania chineză ByteDance, a încălcat o nouă lege europeană, Digital Services Act, care cere companiilor mari de social media să oprească răspândirea materialelor dăunătoare. Conform legii, companiile pot fi sancționate cu până la 6% din veniturile lor globale. La cât de mari sunt veniturile firmei, suma ar fi colosală!

Amintim faptul că TikTok se află sub vizorul autorităților de luni bune. Compania a fost inclusiv amendată cu 370 de milioane de dolari, în septembrie 2023, pentru că nu avea măsuri pe protecție pentru copiii care accesează platforma

Comisia Europeană a transmis faptul că se va concentra mai ales pe modul în care compania gestionează riscul „efectelor negative care decurg” din designul aplicației, inclusiv sisteme algoritmice despre care a spus „pot stimula dependențe comportamentale” sau „crea așa-numitele „efecte de gaură iepurelui”. „” unde un utilizator este atras din ce în ce mai mult în conținutul site-ului.

CITEȘTE ȘI: Triunghi amoros, descoperit de un TikTok-er! Profesorul universitar (60 de ani) și studenta (22 de ani) au înnebunit după ce și-au schimbat telefoanele

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare