sursa foto:  Stefan Micsik/Mediafax Foto

Disponibilizări de 70%, începând cu luna ianuarie 2023! Omul lui Traian Băsescu anunță prăbușirea imperiului creat și finanțat de Viktor Orban în România

Marius Pașcan, prim-vicepreședintele PMP, partid fondat de Traian Băsescu, anunță prăbușirea imperiului creat și finanțat de premierul maghiar, Viktor Orban, în România.

Mai exact, potrivit unei postări a lui Pașcan, care citează publicația independentă „Transtelex”, imperiul media creat de Viktor Orban în Transilvania se va prăbuși în ianuarie 2023, când se vor face disponibilizări în masă.

Imperiul media, creat și finanțat de Viktor Orban și FIDESZ, se prăbușește în Transilvania

De mai mulți ani, presa de limbă maghiară din România este controlată aproape în totalitate de Budapesta. UDMR a consimțit ca guvernul Viktor Orban să finanțeze publicațiile, radiourile, posturile online și redacțiile de tradiție din Transilvania iar acestea au făcut consecvent propagandă politică în interesul FIDESZ, căutând să influențeze și controleze voturile maghiarilor din România.

Aflăm acum, conform analizei făcute de publicația independentă „Transtelex”, că Asociația „Mediater”, prin care partidul FIDESZ și Viktor Orban controlează mare parte a presei de limbă maghiară din România, concediază două treimi dintre jurnaliștii care lucrează la publicațiile sale, iar la nivelul grupului de firme vor avea loc disponibilizări de 70%, începând cu luna ianuarie 2023. Concedierile au loc pe fondul prăbușirii economice a Ungariei, confruntată cu presiuni majore pentru a face față inflației galopante și crizei energetice.

Propaganda politică, manipularea autonomistă etnic, dezinformarea și intoxicarea mediatică, investițiile pentru influențarea pozițiilor și a voturilor maghiarilor din România, în interesul Budapestei, sunt mediatic costisitoare. În ultimii ani, „Asociația pentru Spațiul Media Transilvan” („Erdélyi Médiatér Egyesület”) a primit finanțări totale de peste 20 de milioane de euro direct de la bugetul Ungariei pentru trustul său de presă. Acum, robinetul de bani din Budapesta se închide.

Potrivit informațiilor „Transtelex”, în județul Mureș, cotidianul și portalul de știri „Székelyhon” va rămâne cu un singur jurnalist din trei, iar redacția din Târgu Mureș va fi închisă. La„ Gaga Rádió” din Târgu Mureș vor fi concediați cel puțin doi redactori de știri și crainici, precum și întregul personal al programelor de weekend. Vor fi disponibilizări și la „Gaga Rádió” din Sfântu Gheorghe și „Gaga Rádió” din Gheorgheni.

Prima Press Kft. din Odorheiu Secuiesc, a anunțat în urmă cu mai bine de două săptămâni că va suspenda publicarea și distribuirea produselor sale tipărite – „Krónika, Székelyhon”, „Székely Hírmondó”, „Heti Hirdető”, „ Nőileg” – începând cu 30 decembrie 2022. Doar o treime din cei aproximativ nouăzeci de jurnaliști cu normă întreagă vor rămâne angajați la holdingul media care operează multe ziare și posturi de radio.

Potrivit informațiilor „Transtelex”, la cotidianul „Kronika” (lansat încă din 1999) doar 6 dintre cei 17 jurnaliști cu normă întreagă vor rămâne angajați. De asemenea, redacția din Cluj a ziarului va fi închisă.

De asemenea, dintre cei 12 jurnaliști cu normă întreagă ai cotidianului „Székely Hírmondó”, care a fost achiziționat în urmă cu doar câteva săptămâni, doar doi vor rămâne angajați.

De valul de disponibilizări nu scapă nici portalului „Főtér.ro”. Potrivit informațiilor de la „Magyar Hang”, vor fi concediați și fotografii care lucrează pentru ziarele tipărite și pentru site-urile online.

Să sperăm că astfel se primenește mediatic atmosfera publică, odată cu diminuarea propagandei etnic separatiste, în sensul armoniei necesare, concordiei și bunei conviețuiri pașnice dintre români, maghiari și toate celelalte etnii conlocuitoare ale spațiului nostru transilvan binecuvântat”, a spus Marius Pașcan, într-o postare pe Facebook.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare