sursa foto:  edupedu.ro

Doar show? Școala din Axintele a rămas doar cu vizita Ministrului Educației

A trecut doar o săptămână de la vizita ministrului învăţământului la şcoala din Axintele, o comună cu 2.400 de locuitori din judeţul Ialomiţa, în urma căreia s-au învolburat spiritele şi parcă toată lumea a uitat care a fost obiectivul acelei vizite: să atragă atenţia asupra condiţiilor deplorabile pentru educaţia copiilor din mediul rural.

Ministrul a invitat mass-media în acea vizită pentru a sublinia nevoia şi obligaţia autorităţilor locale de a investi în modernizarea şcolilor şi în asigurarea unor condiţii decente precum toalete în interiorul şcolii.

Când colo, subjugată de iluzia puterii camerelor de luat vederi, ministrul nu s-a putut abţine şi a intrat pe neaşteptate într-o sală de clasă unde o învăţătoare striga la copii. O scenă neverosimilă, cu un ministru ascultând la uşă ce se întâmplă în sala de clasa şi intrând triumfătoare că a prins „în fapt“ cadrul didactic.

Cu toate că este greu de conceput pentru un sistem de educaţie aşezat o astfel de scenă, pe undeva nu e rău ca în subconştientul cadrelor didactice să intre ideea că la uşă poate asculta ministrul şi că se pot trezi cu un oficial în mijlocul clasei.

Dar uriaşa dezbatere care s-a născut în urma acestei scene este, de fapt, neimportantă. Miza vizitei era un reflector pus pe condiţiile aproape de mizerabil din şcoala unde învaţă 54 de copii din comuna Axintele.

S-a întâmplat ceva după o săptămână? A fost semnat vreun contract de realizare a unor toalete decente în interiorul şcolii? Şi-a asumat cineva că în două, trei luni, un an vom avea o altfel de şcoală la Axintele? Nu.

Culmea este că, primarul din Axintele, în funcţie din 2008, declară senin că ar fi modernizat şcoala, dar nimeni nu i-a cerut-o. Cum să facă omul, împotriva voinţei directorului, a profesorilor, a elevilor şi a comunităţii din Axintele, o şcoală nouă, unde elevii să vină cu drag? Păi dacă nimeni nu i-a cerut?

Comuna a avut în 2019 un buget de 1,1 milioane euro, din surse proprii şi de la guvern. Modernizarea toaletelor şi includerea lor în interiorul şcolii ar fi costat 27.000 euro, arată zf.

 

Vezi și:EXCLUSIV Succesorul Laurei Codruța Kovesi a dat în judecată Statul Român! A atacat inclusiv Guvernul!

EXCLUSIV Ministrul Marcel Vela echipează Poliția! Mutarea făcută în luna februarie

Omul Sistemului din CSM a fost executat! Codruț Olaru trecut pe linie moartă de Codruța Kovesi

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare