politia romana 1

sursa foto:  digi24.ro

Document intrat în posesia Bugetul.ro. ‘Caracatița’ din Poliția Română: Detalii din mega-ancheta prin care comisarul-șef Marian Iorga a fost pus sub control judiciar pentru luare de mită și demis de la șefia IPJ Prahova

Bugetul.ro a intrat în posesia Ordonanței DNA în urma căreia fostul șef al IPJ Prahova, la data comiterii faptelor șef al IPJ Călărași, Marian Iorga, a fost pus sub control judiciar, comisarul-șef fiind acuzat de luare de mită. Reamintim că Bugetul.ro a publicat mai multe articole, în vara anului 2018, în care dezvăluiam că un fost colaborator al Poliției Române, Cătălin Vișoiu, îl acuza, printre altele, pe șeful IPJ Călărași, Marian Iorga, de luare de mită.

Vezi și EXCLUSIV! Documente oficiale! Ce se întâmplă cu cercetările privind presupusa faptă de luare de mită a unui important șef din Poliție

Ulterior, Bugetul.ro a dezvăluit că și Dumitru Coarnă, fost președinte SNPPC, în prezent deputat PSD, îl acuză pe Iorga de luare de mită, dar și că ar fi pretins „favoruri sexuale pentru promovarea în funcții” a subalternelor. Facem precizarea că, de fiecare dată când l-am contactat pe comisarul-șef Marian Iorga, acesta s-a declarat nevinovat.

Vezi și EXCLUSIV BUGETUL.RO Bubuie un uriaș scandal sexual în Poliție: ‘Favoruri sexuale pentru promovarea în funcții’/Paradoxal, șeful IPJ Călarași nu este cercetat și disciplinar

Astăzi, Bugetul.ro publică un fragment din rechizitoriul în urma căruia Marian Iorga a fost sub control judiciar. Procurorul-șef Emil Gheorghe Moța descrie modul în care funcționa această „Caracatiță” din cadrul IPJ Călărași. Comisarul Marian Iorga ar fi primit, de-a lungul timpului, mai multe sume de bani ca mită. Însă, Iorga nu s-ar fi rezumat doar la bani. El ar fi primit un ceas, un sejur în Bulgaria, autoturisme, produse alimentare, dar și baloți de lucernă. Mai mult, potrivit procurorilor, Iorga ar fi pretins și favoruri sexuale de la tinerele polițiste care doreau să avanseze astfel în carieră. Totodată, din rechizitoriul procurorilor reiese că Marian Iorga făcea jocurile, astfel încât oamenii doriți de el să ajungă în diferite funcții, ridicând nota inițială cu peste un punct a unui favorit, care picase pentru a doua oară concursul pentru funcția de șef al Serviciu Investigarea Criminalității Economice.

Vezi și Confirmare de la DNA pe plângerile înaintate de Dumitru Coarnă! Șeful Poliției Prahova, pus sub control judiciar pentru luare de mită

Iată ce susțin procurorii DNA

Prin ordonanța nr. 122/P/2017 din 03.04.2017 s-a dispus începerea urmăririi  penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1  din Codul penal rap. la art. 7 alin. 1 lit. c din Legea nr. 78/2000, dare de mită, prev.  art. 290 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, trafic de influență,  prev. de art. 291 din Codul penal rap. la art. 7 alin. 1 lit. c din Legea nr. 78/2000,  cumpărare de influență, prev. de art. 292 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr.  78/2000, abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 132 din  Legea nr. 78/2000.

În fapt, s-a reținut că Direcția Generală Anticorupție-Serviciul Anchete s-a sesizat din oficiu cu privire la următoarele:

1. Inspectorul principal MANTA ANDREI MIHAI, comisar șef IOAN IONUȚ CĂTĂLIN și subcomisar DOBRE BOGDAN ar fi oferit inspectorului șef IORGA MARIAN suma de 50.000 lei pentru a fi numiți pe funcții de conducere (MANTA ANDREI MIHAI, mutat de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (D.G.P.M.B.) în 01.08.2016, iar, din data de 01.12.2016, este șef Serviciu Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase; IOAN IONUȚ CĂTĂLIN, mutat de la D.G.P.M.B. în 10.03.2016, iar, din data de 09.09.2016, șef Serviciu Investigarea Criminalității Economice (S.I.C.E.); DOBRE BOGDAN, mutat de la Inspectoratul de Jandarmi al Județului Călărași în data de 15.05.2016, în funcția de ofițer specialist 1 la Serviciul Ordine Publică, și împuternicit șef birou Centru de Reținere și Arest Preventiv). În sprijinul acestei informații, numitul MANTA EMIL (tatăl inspectorului principal MANTA ANDREI MIHAI, colonel în rezervă, fost director pentru logistică la Școala de agenți „Vasile Lascăr” Câmpina și Academia de Poliție „Al. I. Cuza”), ar fi recunoscut în cadrul unei discuții purtate la o partidă de vânătoare că partea din această sumă, aferentă fiului său. ar fi plătit-o el.
În cazul comisarului șef IOAN IONUȚ CĂTĂLIN, de la D.G.P.M.B., în funcția de șef la S.I.C.E., acesta nu a reușit promovarea concursului într-o primă fază, drept pentru care a depus contestație. De asemenea, comisarul șef IOAN IONUȚ CĂTĂLIN nu a reușit să promoveze nici la cea de-a doua încercare, dar a formulat contestație. În urma acesteia, președintele comisiei de contestație, inspector șef IORGA MARIAN, și comisar șef BUCUR MARIAN din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (DICE), membru al comisiei, au acordat ofițerului notă de promovare, ridicând nota inițială cu peste un punct (comisar șef BUCUR MARIAN ar fi explicat că „nu au fost înțelese foarte bine răspunsurile oferite de candidat, fiind interpretate prea teoretic, din perspectiva cercetărilor penale”). Din comisia de soluționare a contestației a mai făcut parte, pe lângă cei doi, și comisar șef Anton Mone, șeful Serviciului de Acțiuni Speciale.

2. Comisarul șef IORGA MARIAN a efectuat demersuri în vederea numirii în funcția de șef Birou Supravegheri Judiciare a inspectorului principal DRAGAN GENOVEVA-IOANA (împuternicită pe această funcție din data de 15.12.2016).

Concursul urma să aibă loc în data de 14.04.2017, începând cu ora 12.00, iar înscrierile se făceau până în data de 28.03.2017, ora 10.00. Până la expirarea termenului erau înscriși doar inspector principal de poliție DRĂGAN GENOVEVA-IOANA (raport de înscriere datat 27.03.2017, aflat la Serviciul resurse Umane). Comisia de concurs a fost formată din comisar șef TASE NICOLAE – președinte, inspector principal MANTA ANDREI MIHAI- din cadrul S.A.E.S.P. și subcomisar DRUMCEA ADRIAN PETRONEL – șef Birou Control Intern.

În acest sens, inspectorul șef a exercitat presiuni asupra șefului Serviciului Resurse Umane, comisar șef DUMITRAȘCU PETRONEL, pentru ca acesta să accepte derogările de care ar avea nevoie inspectorul principal DRAGAN GENOVEVA IOANA, căreia, conform condițiilor de numire în funcție, îi lipsește vechimea necesară.
Totodată, comisarul șef IORGA MARIAN a întreprins demersuri pe lângă șeful Serviciului Resurse Umane pentru introducerea unor condiții discriminatorii pentru ocuparea acestei funcții, deoarece dorea să se asigure că nici o altă persoană nu putea să se înscrie la concurs.

Totodată, s-a menționat că DRĂGAN GENOVEVA-IOANA, căsătorită cu numitul DRAGAN FLORIN, fiul unui prosper om de afaceri din jud. Călărași, DRAGAN MARIAN, patron al unei firme de construcții a contribuit la renovarea biroului inspectorului șef, prin societatea de construcții a socrului său.

3. Inspectorul șef IORGA MARIAN a primit cadou un sejur în Bulgaria pentru trecerea în corpul ofițerilor a agentului principal BUCȘEA ALEXANDRU DUMITRU.
Acesta este agent în cadrul Serviciului Rutier, fiind un apropiat al fostului șef al poliției municipale, LUCHIAN VASILE. În acest sens, familia BUCȘE, prin societatea pe care o deține în județul Călărași, a achitat contravaloarea unui sejur în Bulgaria, în luna mai 2015, pentru inspectorul șef IORGA MARIAN, care a fost însoțit de numita CIUBOTARU MIHAELA (despre aceasta se cunoaște că societatea pe care o deține asigură toate aparatele de cafea existente în sediile de poliție de pe raza județului Călărași, inclusiv în sediul IPJ Călărași).

4. Inspectorul șef ar întreține relații neprincipiale cu mai multe angajate din cadrul I.P.J. Călărași, pe care le-ar fi ajutat să fie promovate în diferite funcții. Astfel, inspectorul șef IORGA MARIAN a exercitat presiuni față de cei doi adjuncți (comisar șef CHIRICĂ COSTEL și comisar șef NICOLAE ION) să o accepte pe inspector principal VLAD RAMONA, ofițer la Poliția Lehliu, în funcția de șef Birou Control Intern (soțul acesteia, VLAD NELU, șef post poliția Gurbănești, îi aduce periodic diferite cantități de produse alimentare). În cele din urmă, aceasta a fost numită, la data de 18.10.2016, șef secție poliție rurală Dor Mărunt.

5. Iorga Marian ar întreprinde demersuri să o promoveze pe subinspectorul DUMITRU CARMEN ELENA la Institutul Național de Criminalistică. Totodată, se menționează că autoturismul SKODA SUPERB cu nr. B-100-WIM, care a fost vândut în data de 16.02.2017 de IORGA MARIAN către administratorul S.C. ALDIS S.R.L., Naghi Constanța, continua să fie utilizat de polițist. De menționat, că pe numele S.C. ALDIS S.R.L exista în instrumentare un dosar penal înregistrat la nivelul S.I.C.E. Călărași. Totodată, se efectuează cercetări cu privire la faptul că S.C. ALDIS S.R.L. ar fi avut unele creanțe foarte mari neachitate față de un cetățean sirian, naș de cununie al șefului S.I.C.E., comisar șef IOAN IONUȚ CĂTĂLIN, iar pentru achitarea acestora, comisarul-șef IORGA MARIAN exercita presiuni, atât personal, cât și prin ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, pentru achitarea acestor creanțe.

În același context, la data de 17.09.2016, numita NAGHI CONSTANȚA a reclamat spargerea locuinței și furtul a 350.000 lei (3,5 miliarde lei vechi) și bijuterii în valoare de aproximativ 100.000 euro. Din această pagubă, s-a recuperat aproape întreaga cantitate de bijuterii și circa 150.000 lei, din care, la presiunea inspectorului șef IORGA MARIAN, care a afirmat că „aceștia sunt bani negrii”, numita NAGHI CONSTANȚA ar fi dat o anumită parte din sumă recuperată și acestuia.

 

Va urma…

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare