Datorită faptului că majoritatea tranzacţiilor cu India, principalul client al Rusiei pentru ţiţeiul livrat pe mare, au fost încheiate în alte valute, sancţiunile internaţionale conduse de SUA împotriva Rusiei au început să erodeze dominaţia de zeci de ani a dolarului în tranzacţiile internaţionale cu petrol.
Dominaţia dolarului a fost pusă periodic sub semnul întrebării şi totuşi a continuat datorită avantajelor copleşitoare ale utilizării celei mai larg acceptate monede pentru afaceri.
Comerţul cu petrol al Indiei, ca răspuns la tulburările sancţiunilor şi războiul din Ucraina, oferă cea mai puternică dovadă de până acum a unei treceri la alte valute, care s-ar putea dovedi de durată.
Ţara este al treilea importator mondial de petrol, iar Rusia a devenit furnizorul său principal după ce Europa a evitat aprovizionarea Moscovei, în urma invaziei acesteia în Ucraina începută în februarie anul trecut.
După ce o coaliţie opusă războiului a impus Rusiei un plafon al preţului petrolului pe 5 decembrie, clienţii indieni au plătit pentru majoritatea petrolului rusesc în valute diferite de dolar, inclusiv dirhamul Emiratelor Arabe Unite şi, mai recent, rubla rusească, au spus surse bancare.
Tranzacţiile din ultimele trei luni însumează echivalentul a câteva sute de milioane de dolari, au adăugat sursele.
Grupul celor Şapte mari economii, Uniunea Europeană şi Australia, au convenit asupra plafonului de preţ la sfârşitul anului trecut, pentru a interzice ca serviciile occidentale şi transportul maritim să comercializeze petrol rusesc, cu excepţia cazului în care sunt vândute la un preţ scăzut impus, pentru a priva Moscova de fonduri pentru războiul său.
Unii traderi din Dubai şi companiile energetice ruseşti Gazprom şi Rosneft caută plăţi în afara dolarului pentru anumite grade de nişă de petrol rusesc, care au fost vândute în ultimele săptămâni peste limita de 60 de dolari pe baril, au spus trei surse cu cunoştinţe directe.
Sursele au cerut să nu fie numite din cauza sensibilităţii problemei.
Aceste vânzări reprezintă o mică parte din vânzările totale ale Rusiei către India şi nu par să încalce sancţiunile, despre care oficialii şi analiştii americani au prezis că ar putea fi evitate de servicii non-occidentale, cum ar fi transportul şi asigurările ruseşti.
Trei bănci indiene au susţinut unele dintre tranzacţii, deoarece Moscova încearcă să-şi dedolarizeze economia şi comercianţii pentru a evita sancţiunile, au declarat pentru Reuters surse comerciale, precum şi foşti oficiali economici ruşi şi americani.
Dar continuarea plăţii în dirhami pentru petrolul rus ar putea deveni mai dificilă după ce Statele Unite şi Marea Britanie au adăugat luna trecută banca rusă MTS din Moscova şi Abu Dhabi la instituţiile financiare ruse pe lista de sancţiuni.
MTS a facilitat unele plăţi de petrol din India, în afara dolarului, au spus sursele comerciale.
Nici MTS, nici Trezoreria SUA nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.
O sursă indiană din sectorul rafinării a declarat că majoritatea băncilor ruse s-au confruntat cu sancţiuni de la război, dar clienţii indieni şi furnizorii ruşi sunt hotărâţi să continue tranzacţionarea cu petrol rusesc.
”Furnizorii ruşi vor găsi alte bănci pentru a primi plăţi. Aşa cum este, guvernul nu ne cere să încetăm să cumpărăm petrol rusesc, aşa că sperăm că se va găsi un mecanism alternativ de plată în cazul în care sistemul actual este blocat”, a declarat sursa pentru Reuters, scrie news.ro