dragnea

sursa foto:  flux.25.ro

Dragnea vrea să creeze un fond suveran de investiții. Dar ce înseamnă el de fapt?

Liviu Dragnea, președintele PSD, a anunțat că planul social-democraților, care va genera creștere economică, include și un Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Cu o propunere similară a venit și Cătălin Predoiu, în programul său de guvernare.

Modelul este preluat din alte state, însă modul de acțiune și situația de acolo, este complet diferită. Politicienii români consideră acest tip de investiţii  fonduri extra-bugetare prin care să finanţeze diverse proiecte publice. Însa în alte țări, investiţiile se fac doar în companii care produc bani şi cresc profiturile ţărilor respective.

Vezi și Replica VIRALĂ a lui Cioloș, prin care a făcut knockout toată clasa politică

Care este cel mai vizualizat videoclip de pe Youtube din toate timpurile?

Norvegia are cel mai mare fond suveran din lume, cu active totale de 850 de miliarde de dolari. Acesta a fost alimentat cu veniturile din petrolul şi gazele naturale extrase din Marea Nordului, iar fondul, mai departe, le-a investit în alte ţări.   China Investment Corp este următoarea în top, cu active totale 813 miliarde de dolari, fondul suveran din emiratul Abu Dhabi (792 miliarde), Kuweit (592 miliarde), Arabia Saudită (582 miliarde), SAFE Investment Company din China (474 miliarde), Hong Kong (456 miliarde de dolari), Singapore (350 de miliarde) şi Qatar (335 miliarde de dolari).

Vezi și Protest de amploare, la Senat: „Fraților, nu sunteți nici dumnezei și nici invincibili!”

Ideea de bază a acestor fonduri este că sunt alimentate de către stat cu o sumă de bani sau cu diverse active, iar mai departe acestea „pun la lucru“ banii respectivi pentru a produce şi mai mulţi. Atenţie, aceste fonduri nu construiesc şcoli sau spitale în sensul social, ci doar economic, fiind investiţii care să producă bani, se arată într-o analiză Adevărul.

Vezi întreaga analiză AICI.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare