2017 06 26 2

sursa foto:  capturastiriprotv.ro

Drept la replică Alexander Adamescu la articolul „Uite Lido, nu e Lido: o scamatorie marca Alexander Adamescu”

Am primit la redacţie materialul următor din partea doamnei Adriana Constantinescu, partenera de viaţă a domnului Alexander Adamescu, cu solicitarea de a-l publica sub formă de drept la replică, cu invocarea unor parametrii de publicare extraşi dintr-un proiect de lege adoptat doar de Camera Deputaţilor în anul 2002, dar care nu a fost niciodată promulgată.

Art. 9 al respectivului proiect de Lege ne-ar exonera de obligaţia de a-l publica, deoarece acest material nu este o rectificare a informaţiilor pe care le-am prezentat, ci un atac la o persoană la care nu ne-am referit niciodată: domnul Dragoş Bîlteanu. Or, proiectul de Lege accesibil aici (http://www.cdep.ro/proiecte/2001/600/60/6/cd666.pdf) prevede că:

„Art. 9. Publicaţia nu va acorda dreptul la replică în următoarele condiţii:

  1. b) dacă replica nu se limitează la a corecta faptele încriminate;
  2. d) dacă replica lezează interese ale unei terţe persoane.”

Am decis să dăm, totuşi, curs solicitării doamnei Constantinescu din următoarele considerente:

  1. Întrucât dreptul la replică NU corectează şi NU schimbă în vreun fel informaţiile publicate de noi, referitoare la modul discreţionar şi netransparent în care SC Hotel Lido Bucureşti SRL a fost vândut către Savile Estate Investments BV – Olanda, el reprezintă o formă de recunoaştere implicită de către domnul Alexander Adamescu a faptelor, aşa cum au fost ele prezentate în materialul nostru, dovedind faptul că am informat corect publicul.
  2. Tonul folosit şi tipul de informaţii ce sunt prezentate opiniei publice prin intermediul acestui drept la replică permit oricui să-şi dea seama de stilul în care comunică şi în care îi abordează domnul Adamescu pe cei care nu îi sunt obedienţi şi este o excelentă probă în favoarea informaţiilor ce vor fi prezentate în următorul nostru articol.
  3. Considerăm că procedând astfel, chiar dacă nu există o obligaţie legală în vigoare şi, oricum am fi acoperiţi legal în cazul în care am refuza publicarea acestui material, ne dovedim atât buna-credinţă, cât şi profesionalismul de jurnalişti, interesaţi exclusiv de corecta informare a publicului.

Ne cerem scuze anticipat domnului Dragoş Bîlteanu, KPMG Restructuring SA şi oricărei alte persoane fizice sau juridice ce s-ar putea simţi lezată de informaţiile din acest material şi ne delimităm total de el. Niciun angajat sau colaborator al bugetul.ro NU a verificat sau contribuit în vreun fel la aceste informaţii, pe care le publicăm pe responsabilitatea exclusivă a autorilor: Alexander Adamescu (semnatar) şi Adriana Constantinescu (expeditor).

Iată mai jos dreptul la replică semnat Alexander Adamescu.

„Ancheta dumneavoastra „Uite Lido, nu e Lido: o scamatorie marca Alexander Adamescu„. este lipsita de sens si fundament. Mai mult, in cele ce urmeaza voi detalia legatura dubioasa dintre KPMG  si acționarii minoritari ai Hotelului Intercontinental, autorii actiunii civile cu privire la o presupusa tranzactie care i- ar fi prejudiciat cu 10 milioane de dolari .

Nu avem cunostinta de un singur leu platit despagubire de statul roman, nicidecum de zece milioane de euro.

Avand in vedere tratamentul pe care TNG il primeste din partea autoritatilor romane, vom vedea intai un roman pe Marte si apoi un leu platit grupului TNG.

Este adevarat ca cei 10 milioane de Euro nu ar fi fost niciodata incasati de la Stat, dovezile fiind depuse la dosarul din data de 15.16.2016 deschis de One United Properties SRL, Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra SA, prin lichidator KPMG Restructuring SPRL și Voloșeniuc Cătălin, acționari minoritari ai Companiei Hoteliere Intercontinental România SA, deținând în total 27,4765% din capitalul social al societății.

Numai că, ce să vezi, ca și alti scamatori, sursa acestui pamflet face ‘’sa dispara’’ din atentia publicului informatia ca acelasi KPMG Restructuring SRL a reusit sa falimenteze cea mai mare companie de asigurari detinuta de grupul fondat de Dan Adamescu, marcand astfel fabulosul eveniment prin care Statul Roman sa fie dat in judecata de subsemnatul si defunctul sau tata la Curtea de Arbitraj International din Washington.

Romania Libera a aratat in decembrie 2016 legatura dubioasa dintre KPMG si acționarii minoritari ai Hotelului Intercontinental,o asociere ciudată între un cercetat penal pentru delapidare, spălare de bani și manipularea pieței de capital și o companie de audit din grupul „celor patru mari” mondiali încearcă să controleze o companie listată la Bursa de Valori București (BVB):

Este vorba despre Dragoș Bîlteanu, cel supranumit în urmă cu câțiva ani „țarul SIF-urilor” (acum cercetat de DIICOT), și KPMG. Prin interpuși, se încearcă preluarea controlului la Intercontinental. Într-un anunț din septembrie a.c., de convocare a Adunării Generale Ordinare a Acțio-narilor (AGOA) Companiei Hoteliere Intercontinental România SA (CHIR), pu-blicat în „Monitorul Oficial”, se arată că, „având în vedere solicitarea acționarilor One United Properties SRL, Societatea de Asigurare-Reasi-gurare Astra SA și Voloșeniuc Cătălin, care dețin, cumulat, 27,4765% din capitalul social, și Societatea LIDO SA, care deține 11,8931% din capitalul social (…), Consiliul de Administrație completează Ordinea de zi (…) (și urmează noi puncte pentru ședința AGOA, referitoare la managementul CHIR – n.r.)”.

Așadar, patru acționari care dețin, cumulat, peste 39% din acțiunile Intercontinental  joacă împreună în Adunarea Generală a Acționarilor. Până aici, nimic în neregulă. La o analiză mai atentă, însă, se constată că legăturile dintre doi acționari nu sunt nici întâmplătoare, nici foarte ortodoxe.

Bîlteanu, în spatele. One United Properties

Astra SA este administrată în acest moment de către KPMG, după ce, în primăvara acestui an, o instanță a decis intrarea în faliment a societății de asigurări. Cu alte cuvinte, jocurile în Adunarea Generală a Acționarilor de la Intercontinental le face KPMG, nu Astra.

În spatele One United Properties stă un om de afaceri care nu apare la vedere în acționariatul companiei. Conform „Monitorului Oficial”, compania este deținută de Victor Căpitanu și Andrei-Liviu Diaconescu. Căpitanu și Diaconescu sunt executanți ai unui om de afaceri mult mai potent, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din februarie 2015, Dragoș Bîlteanu. După cum arată raportul ASF, “Smart Capital Investments SA a fost înființată în anul 2012 de către dl Diaconescu Andrei-Liviu şi Căpitanu Victor, cu participații egale în capitalul social. (…) societățile (sunt enumerate mai multe companii românești și off-shore controlate de Dragoș Bîlteanu – n.r.) și Smart Capital Investments SA sunt prezumate că acționează în mod concertat în ceea ce privește emitentul SIF Banat-Crișana (…)”.

ASF: Căpitanu și Diaconescu, doar pioni

Ce spune aici ASF, practic? Că mai multe companii deținute, prin intermediari, de către Dragoş Bîlteanu făceau jocurile la SIF Banat-Crișana și dețineau mai multe acțiuni decât pragul legal de 5%. Prin urmare, mai arată Autoritatea de Supraveghere Financiară în raportul menționat, s-a luat o decizie astfel: „În baza hotărârii adoptate în ședința din data de 27.02.2015, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis (…) să dispună măsurile necesare pentru a înregistra în evidențele sale suspendarea drepturilor de vot pentru acțiunile emise de SIF Banat Crişana ce depășesc 5% din drepturile de vot și care sunt deținute de Aris Capital SA, Torch Invest SRL, Oshia Holdings, Macelia Investments LTD, Smart Capital Investments SA și Minticlifti Management Ltd.“.

Pe scurt, Victor Căpitanu și Andrei-Liviu Diaconescu nu erau decât pioni în jocurile cu acțiuni prin care Dragoș Bîlteanu voia să preia ilegal controlul SIF Banat-Crișana. Diaconescu, pe de altă parte, era și membru în Consiliul de Administrație al SIF Muntenia, unde administrator era Gheorghe Bîlteanu, tatăl lui Dragoș Bîlteanu.

Arestat într-un dosar al DIICOT

Dar problemele pentru Dragoș Bîlteanu, administratorul SIF Banat-Crișana până în decembrie 2014, problemele au devenit mult mai complicate decât cele avute cu ASF. Acum doi ani, Dragoș Bîlteanu a ajuns să fie cercetat într-un dosar al DIICOT. La acel moment, procurorii emiteau un comunicat de presă care spunea așa: „În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012–2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat, ce a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crișana SA şi SIF Muntenia SA București, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (off-shore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora. În acest scop aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare. De asemenea, există suspiciuni că membrii grupului infracţional organizat s-au implicat şi în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12.09.2013, 13.09.2013 şi 16.09.2013 în cadrul Bursei de Valori Bucureşti”.

Dragoș Bîlteanu a și fost arestat în acest dosar, timp de mai multe luni. După ieșirea din arestul Poliției, Bîlteanu a fost arestat la domiciliu și, apoi, după ce și această măsură a fost ridicată, i s-au impus interdicții de părăsire a țării.

La doi ani după ce DIICOT l-a reținut și apoi a obținut arestarea lui Dragoș Bîlteanu, acesta din urmă pare a fi reintrat în jocul afacerilor, prin intermediari. În Adunarea Generală a Acționarilor de la Intercontinental, de exemplu, Bîlteanu (având ca paravan One United Properties SRL) joacă pe aceeași mână cu KPMG, firma de audit care l-a spălat în fața Bursei de Valori București. Cei doi, deci, sunt vechi parteneri. Scopul lor la Intercontinental a fost eliminarea managementului asigurat de fiul lui Dan Adamescu, Alexander. Familia Adamescu, de altfel, deține aproape 48% din acțiunile Intercontinentalul, dar nu are majoritate.

După ce a fost condamnat definitiv, Dan Adamescu a fost nevoit să renunțe la postura de manager al Intercontinentalului. Totuși, în ședința Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 6 octombrie a.c. a Companiei Hoteliere Intercontinental România SA, cererile  acționarilor One United Properties SRL, Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra SA, Voloșeniuc Cătălin și Societatea LIDO SA au fost respinse cu 54% din voturi.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare