sursa foto:  jurnalistii.ro

Dumitru Coarnă, solicitare către ministrul de Interne, Lucian Bode! ‘Ce măsuri urgente ați dispus?’

Într-o interpelare adresată ministrului de Interne, Lucian Bode, Dumitru Coarnă își solicită șefului MAI să facă public raportul cazului crimelor din Onești.

Printre altele, Dumitru Coarnă îi cere lui Lucian Bode să spune ce măsuri urgente a dispus în momentul în care a fost informat despre luarea de ostatici din Onești.

Domnule Ministru,
Vă solicităm ca prin structurile din subordine să procedați la verificarea managementului și procedurii de operare a structurii centrale SIAS București ca urmare a gestionării defectuoase a intervenției poliţiştilor în cazul luării de ostatici din Oneşti, sfârşită tragic cu doi morţi, presărată de un lung şir de erori. Acţiunea a fost coordonată la faţa locului de şeful Poliţiei Oneşti. Comandat al operaţiunii a fost însă adjunctul poliţiei Bacău – comisarul şef Adrian Tuluc, care a ajuns la Oneşti după terminarea acţiunii eşuate de salvare.
Verificările ce vor fi efectuate trebuie să urmărească:
1. Domnule ministru, la ce oră ați fost informat de evenimentul din Onești și ce măsuri urgente ați dispus?
2. De ce nu a intervenit SIAS cu logistica necesară solicitată de IPJ Bacău, constând în elicopter și trupe speciale de intervenție ?
3. Cine trebuia să isi asume decizia pătrunderii în forţă și/sau folosirea armamentului din dotare cât victimele erau încă în viaţă? A lipsit cu desăvârşire asumarea unei decizii la nivel central cu privire la finalitatea acţiunii poliţieneşti.
4. Evenimentul a fost raportat ierarhic la București. A lipsit sprijinul conform la nivel central, atât în ceea ce privește logistica, cât și factorul de natură subiectivă prin lipsa punerii la dispoziție a unui negociator autorizat de la I.G.P. A existat solicitarea trimiterii unui profesionist direct din București care să promită și să răspundă afirmativ tuturor solicitărilor? De ce nu a fost trimis ?
5. Negociatorul desemnat de polițistii din cadrul I.P.J. Bacău să comunice cu autorul a urmat cursuri de formare? Dacă raspunsul este afirmativ, în ce au constat cursurile? 6. Negociatorul era profesionist? Avea pregătirea necesară pentru astfel de operațiuni? 7. S-a procedat la o observare atentă și directă a tuturor posibilităților de acces, cu luarea în considerare a variantei optime care să preîntâmpine decesul celor două victime? 8. A fost izolată zona? S-au aplicat de urgență procedurile obținerii de date în scopul cunoașterii autorului și a victimelor implicate ?A existat un plan de acțiune ?
9. De ce nu s-a realizat pătrunderea în rapel de pe acoperişul blocului, specifică operațiunilor de salvare a persoanelor sechestrate ?
10. Există în Bacău poliţişti pregătiţi și atestați pentru astfel de procedură? Dacă în Bacău nu există agenţi specializaţi în astfel de coborâri, de ce nu s-a făcut o solicitare de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliţiei Române?
11. Polițiștii care au fost implicați în operațiune, au beneficiat de dotările adecvate unor situații ce implică luări de ostatici (cordelină, mănuși, pușcă cu lunetă etc)?
12. De ce nu s-a folosit armamentul din dotare în scopul imobilizării agresorului, cine trebuia sa ia această decizie?
13. S-au făcut verificări cu privire la istoricul penal al autorului Moroșanu Gheorghe? Dacă Poliția Onești avea cunoștintă de starea conflictuală dintre Moroșanu Gheorghe și
societatea comercială, dacă o avea in evidență și dacă au fost dispuse măsuri în scopul aplanării stării conflictuale?
14. Polițiștii din SAS Bacău dispun de dotările corespunzătoare și au pregătirea necesară gestionării unei situații de criză cu luare de ostatici ?
Așteptăm să ne comunicați rezultatul verificărilor și măsurile luate.
Solicităm ca răspunsul să ne fie transmis în scris și oral”, i-a tranmis Dumitru Coarnă lui Lucian Bode.

Vezi și

EXCLUSIV Guvernul PNL uită de marea reformă pe care a promis-o la stat! Un arhitect a fost transformat în inspector-șef la Apele Române

Vești importante pentru toți românii care au investit în acest tip de producție. Se anunță creșteri uriașe

Super veste pentru acești angajați! Prin ce mod pot obține finanțare pentru cumpărarea unei case

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare