sursa foto:  blastingnews.com

După discursul pro-rus al lui Viktor Orban, din România, Vladimir Putin dă mai mult gaz Ungariei!

În luna iulie, la Tușnad, Viktor Orban, premierul Ungariei, a avut un discurs pro-rus, în contextul invaziei ruse în Ucraina, iar acum pare că-și primește răsplata de la Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

Ungaria primește mai mmult gaz natural de la Rusia, decât era prevăzut în contract.

Ungaria, membră a Uniunii Europene, a anunţat sâmbătă că Rusia a început să-i livreze mai mult gaz natural decât era prevăzut în precedentele lor acorduri comerciale, după o vizită a ministrului său de externe la Moscova, în iulie, relatează AFP, scrie Agerpres.

Ministerul ungar al Afacerilor Externe a explicat că negocierile comerciale cu Moscova „au permis să se ajungă la un acord”, având drept rezultat faptul că Gazprom a început să livreze vineri „volume superioare celor menţionate în contract”.

Vezi și Viktor Orban, ‘idiotul util’ lui Vladimir Putin

„Este datoria guvernului ungar să asigure o aprovizionare sigură cu gaz pentru ţară şi suntem la înălţime”, a postat pe Facebook un înalt funcţionar al ministerului, Tamas Menczer.

Până la sfârşitul lui august, un volum suplimentar cotidian de 2,6 milioane de metri cubi pe zi va intra în ţară prin gazoductul Turkstream, a precizat el, adăugând că negocieri privind livrările sunt în curs din septembrie.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a făcut o deplasare neprevăzută la Moscova în iulie pentru a discuta despre achiziţionarea a 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz, care să se adauge celor 4,5 miliarde livrate în fiecare an Budapestei înainte de conflictul din Ucraina.

„În lumina a ccea ce ştim despre starea actuală a pieţei europene, este clar că achiziţia unui volum atât de mare este imposibilă fără surse ruseşti”, a estimat Menczer, menţinând vizita lui Szijjarto.

UE a început să pună în practică în această săptămână un plan vizând reducerea consumului de gaz cu 15%, pentru a face faţă creşterii necontrolate a preţurilor la energie provocate de invazia rusă în Ucraina.

Anumite ţări ale blocului european au totuşi reticenţe în a urma planul cu stricteţe, care oricum prevede „reducerea voluntară a cererii”. Ungaria, care depinde de gazul transportat direct din Rusia, a cerut o derogare.

Viktor Orban a preluat mesajul propagandei ruse: NATO e de vină!

<<În termeni concreți, acest lucru înseamnă că este important să înțelegem de ce au făcut rușii ceea ce au făcut, dar nu înseamnă că, dacă înțelegi ce au făcut, accepți ceea ce au făcut. Rușii au formulat o cerere de securitate foarte clară, chiar au scris-o într-un mod rar întâlnit în diplomație, și au trimis-o americanilor și NATO. Unde au scris că cer ca Ucraina să nu fie niciodată membră a NATO, Ucraina spune acest lucru, iar NATO însuși asigură Rusia de acest lucru și ne angajăm să nu plasăm niciodată arme pe teritoriul Ucrainei care ar putea ajunge pe teritoriul rusesc. Occidentul a respins această ofertă și a refuzat să o negocieze, spunând că NATO are o „politică a ușilor deschise”, adică ușa este deschisă, oricine poate să se înscrie și noi vom decide dacă vrem să îl primim sau nu. Iar consecința acestui refuz a fost că astăzi rușii încearcă să impună prin forța armelor cerințele de securitate pe care anterior au încercat să le obțină prin negocieri>>, a afirmat Orban, conform unei traduceri a jurnaliștilor de la Libertatea.

Așadar, după spusele lui Viktor Orban, Alianța Nord-Atlantică este vinovată pentru invazia lui Putin în Ucraina. Cu un astfel de mesaj, lansat în plină invazie a Rusiei în Ucraina, Viktor Orban, premierul maghiar, nu poate fi considerat altceva decât un „idiot util” lui Vladimir Putin și regimului său, scriam, la 30 iulie, AICI.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare