Viktor Orban, ‘idiotul util’ lui Vladimir Putin

Într-o perioadă în care statele europene trebuie să rămână unite, pentru a se înfățișa ca un zid de netrecut în fața hoardelor barbare ale lui Vladimir Putin, Viktor Orban, premierul maghiar, a venit cu un îndemn la dezbinare, camuflat sub forma unui îndemn la pace. În mod clar, mesajul său, transmis de pe teritoriul României, nu este unul întâmplător. Este o dovadă a jocurilor care se fac pe axa Moscova-Budapesta.

Discursul pe care l-a avut Orban la Tușnad demonstrează că prim-ministrul maghiar este doar un „idiot util” lui Vladimir Putin și regimului său.

Fraza că nu se vor opri la Ucraina este o frază de propagandă ucraineană slabă, dar de înțeles, pe care o înțeleg, pentru că scopul lor este să ne implice, să implice cât mai multe țări de partea lor în acest război, dar este lipsită de orice bază realistă”, a spus Orban, la Tușnad.

Dar oare așa să fie? Oare Putin se va rezuma la Ucraina, dacă îi va fi satisfăcută această poftă? Este un risc enorm pe care și l-ar asuma Europa în fața unui fost ofițer KGB-ist. Să nu uităm că Republica Moldova nu e nici în UE și nici în NATO și ar putea deveni oricând o țintă pentru Vladimir Putin. Și aici revin la ceea ce scriam în luna aprilie. Ce trebuie făcut pentru ca Putin să nu-și îndrepte privirile spre Republica Moldova? „Fie o Unire cu Republica Moldova – iar aici se pune întrebarea dacă Parlamentul României și cel al Republicii Moldova ar dori să facă pași concreți în acest sens, că de vorbe ne-am cam săturat -, fie varianta de a sprijini Ucraina, pe orice căi posibile, ca războiul să nu se extindă”, am scris la momentul respectiv.

Să revenim, însă, la Viktor Orban și la discursul său. Aflat pe teritoriul României, premierul maghiar a transmis exact ceea ce transmite mașinăria de propagandă rusă și a justificat invazia armatei lui Vladimir Putin în Ucraina.

<<În termeni concreți, acest lucru înseamnă că este important să înțelegem de ce au făcut rușii ceea ce au făcut, dar nu înseamnă că, dacă înțelegi ce au făcut, accepți ceea ce au făcut. Rușii au formulat o cerere de securitate foarte clară, chiar au scris-o într-un mod rar întâlnit în diplomație, și au trimis-o americanilor și NATO. Unde au scris că cer ca Ucraina să nu fie niciodată membră a NATO, Ucraina spune acest lucru, iar NATO însuși asigură Rusia de acest lucru și ne angajăm să nu plasăm niciodată arme pe teritoriul Ucrainei care ar putea ajunge pe teritoriul rusesc. Occidentul a respins această ofertă și a refuzat să o negocieze, spunând că NATO are o „politică a ușilor deschise”, adică ușa este deschisă, oricine poate să se înscrie și noi vom decide dacă vrem să îl primim sau nu. Iar consecința acestui refuz a fost că astăzi rușii încearcă să impună prin forța armelor cerințele de securitate pe care anterior au încercat să le obțină prin negocieri>>, a afirmat Orban, conform unei traduceri a jurnaliștilor de la Libertatea.

Așadar, după spusele lui Viktor Orban, Alianța Nord-Atlantică este vinovată pentru invazia lui Putin în Ucraina. Cu un astfel de mesaj, lansat în plină invazie a Rusiei în Ucraina, Viktor Orban, premierul maghiar, nu poate fi considerat altceva decât un „idiot util” lui Vladimir Putin și regimului său.

Eugen DINU – comentariul este asumat integral de autor

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare