sursa foto:  mfe.gov.ro

Eduard Dumitrașcu (ARSC): ‘După ce ieșim din această perioadă romantică a PNRR, când vedem că vin miliardele, foarte repede vom intra în perioada pragmatică’

Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City (ARSC), a declarat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este un program realmente bun pentru România, dar există şi tot felul de paranteze care pot fi discutate. 

 

Sunt foarte multe instituţii care au înţeles această marea umbrelă numită Smart City. Există concreteţe, există finanţare şi va trebui să fim atenţi la două aspecte. După ce ieşim din această perioadă romantică a PNRR, când vedem că vin miliardele şi toată lumea este foarte fericită, foarte repede vom intra în perioada pragmatică – semnarea contractelor de finanţare către instituţiile publice, demararea licitaţiilor, caiete de sarcini. Va urma partea de implementare, unde eu am emoţii reale.

PNRR este un program realmente bun pentru România, dar există şi tot felul de paranteze care pot fi discutate. PNRR este construit pe un frame german şi dacă noi nu înţelegem acest lucru că avem nevoie de organizare, determinare avem neşansa de a rata aceste oportunităţi de finanţare. Punctul doi ca pericol este că noi nu prea vorbim despre inovarea în comunităţile noastre„, a explicat specialistul.

 

În viziunea preşedintelui ARSC, „România face foarte bine ceea ce face acum”, dar „noi avem o altă problemă: nu mai avem răbdare”.

 

Asta nu înseamnă că nu se întâmplă smart city în România, nu înseamnă că nu avem proiecte şi nu suntem pe un drum bun. Avem 1.001 proiecte şi iniţiative de smart city şi smart village la nivel naţional. Asociaţia Română pentru Smart City a demarat proiectul nostru în 2015 – 2016. Avem norocul de a înţelege aceste ecosisteme, aceste comunităţi şi le-am văzut trecând prin mai mute rânduri de alegeri, prin mai multe abordări şi de stânga, şi de dreapta.

Am văzut proiecte care au eşuat, dar şi proiecte de succes. Avem ceea ce ne trebuie, dar e nevoie să ne dozăm răbdarea. Nu e nimeni de vină că după 30 de ani noi nu mai putem aştepta. Aici este cheia, de fapt. „România fără ghişee” este un proiect pornit împreună cu Dell, în plină pandemie. Am făcut studii pe bune, ne-am dus în comunităţi şi am vrut să înţelegem ce înseamnă partea de cloud, abordarea tehnologiei de către administraţiile locale.

În 2016 am pornit „Caravana Smart City” într-un moment în care foarte mulţi se uitau la noi şi nu prea înţelegeau ce voiam să spunem acolo. Vorbim despre o industrie smart city, în momentul acesta, foarte matură, cu foarte multe surse de finanţare. Vorbim despre o administraţie locală pregătită în România pentru ceea ce se întâmplă, adr trebuie să revenim la răbdarea instituţională„, a subliniat Dumitraşcu, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare