Eșec total! Câți români au depus bani în ‘Cont Junior’

Programul guvernamental care dă posibilitatea părinţilor să depună anual 1.200 lei într-un cont deschis  la Trezorerie, în numele fiecărui copil, urmând să primească, la majoratul acestuia, o primă anuală de depunere de 600 lei şi dobânda de 3% pentru întreaga sumă depusă, s-a dovedit a fi un eșec major.

Astfel că, doar în 1,5% din cele patru milioane de conturi de economii Junior deschise de Guvern au fost depuşi bani, iar peste jumătate dintre acestea sunt conturi alimentate chiar de către stat pentru orfani, arată datele obţinute de portalul financiar Finzoom.ro.

În anul 2019 au fost deschise automat pentru toţi copiii din România 4.191.644 de conturi individuale de economii Junior Centenar, prin care statul acorda prime părinţilor care economisesc pentru copii. Cu toate acestea, până acum au fost alimentate doar puţin peste 1% din conturi, potrivit calculelor realizate „Adevărul“ pe baza datelor obţinute de Finzoom.ro.

Pe întreg parcursul anului, în Contul Junior Centenar au fost depuşi 83.774.951 lei. Sumele sunt aferente celor 62.939 conturi active. Astfel, în fiecare cont de economii au fost acumulaţi, în medie, câte 1.331 lei.

Este important de menţionat faptul că statul a deschis circa 35.000 de conturi doar pentru copii instituţionalizaţi, pe care urma să le alimenteze din buget. Dacă luăm în considerare acest lucru, înseamnă că doar circa 28.000 de părinţi din România au decis să economisească din proprie iniţiativă pentru copiii lor, prin intermediul contului de economii Junior.

Această afirmaţie este susţinută şi de faptul că, potrivit datelor valabile în octombrie 2019, până la acea dată fuseseră depuşi bani doar pentru 16.343 de conturi Junior deschise de stat, potrivit unor surse din piaţă citate de profit.ro. Sumele totale strânse până atunci se ridicau la aproape 23 milioane de lei.

Bucureştenii se află în fruntea clasamentului privind numărul de conturi Junior Centenar alimentate (5.046 conturi), fiind depuse sume în valoare de 8,17 milioane lei. În top urmează judeţele Iaşi (3.281 conturi, cu 4,14 milioane lei), Vaslui (2.404 conturi, cu 3 milioane lei), Bihor (2.294 conturi, cu 2,9 milioane lei) şi Constanţa (2.227 conturi, cu 2,8 milioane lei)

Vezi și:EXCLUSIV Se încinge cazanul cu smoală în MAI! ‘Băieții Veseli’ ai lui Vela ar pregăti execuția unui șef din Poliție

Cine taie și spânzură în justiție? Miza pentru noii procurori șefi

EXCLUSIV Structurile informative din subordinea lui Vela pregătesc noi execuții publice! Val de polițiști, audiați la DNA!

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare