sursa foto:  romaniatv.net

EXCLUSIV Răsturnare de situație! Decorarea asistentei lui Marcel Vela nu a fost ilegală!

După ce Bugetul.ro v-a dezvăluit, miercuri, motivele care au stat la baza deciziei lui Marcel Vela de a o decora pe asistenta sa, Gabriela Cenușă-Sîia, astăzi vă explicăm de ce demersul șefului Internelor nu încalcă legea.

Vezi și EXCLUSIV De ce a fost decorată asistenta lui Marcel Vela: Se află în spatele campaniilor majore desfășurate pe timp de pandemie

În spațiul public a apărut informația cum că decorarea Gabrielei Cenușă a fost ilegală, vorbindu-se despre articolele 12 și 14 din Regulamentul privind descrierea și acordarea Medaliei Naționale Pentru Merit din 29.06.2000.

„Decorarea cu Medalia Națională Pentru Merit se poate face numai după îndeplinirea, cu rezultate deosebite, a unor funcții civile și militare timp de cel puțin 5 ani”, spune Art. 12.

Pentru merite cu totul deosebite vechimea și stagiile prevăzute la art. 12 din prezentul regulament pot fi reduse cu maximum o treime”, se precizează la Art. 14.

Practic, conform articolelor respective, propunerea ministrului Vela de a o declara pe Gabriela Cenușă-Sîia ar fi în afara legii.

Însă, în toamna aceluiași an, prin Ordonanța de Urgență nr. 151/2000, Art. 14 din Regulamentul privind descrierea si acordarea Medaliei Nationale Pentru Merit a fost modificat, fiind adăugat un nou alineat prin care Art. 12 poate fi exceptat, iar medalia poate fi atribuită oricărui cetățean, indiferent de studii și vechime în muncă.

Pentru fapte stralucite și meritorii în serviciul statului român Președintele României poate conferi Medalia Naționala Pentru Merit fără îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 1, 12 și 13”, se precizează la Art. 14. alin. 2 din Regulamentul privind descrierea si acordarea Medaliei Nationale Pentru Merit.

Astfel, pentru a primi Medalia Națională „Pentru Merit”, ea nu avea nevoie nici de vechime în muncă, nici de studii superioare.

Mai mult, surse din MAI susțin, pentru Bugetul.ro, că Gabriela Cenușă-Sîia are îndeplinit și criteriul vechimii în muncă, „ea fiind angajată în funcții civile timp de 8 ani și 6 luni, până la 1 Decembrie 2020, legea făcând referire la orice funcție”.

O altă persoană decorată de Marcel Vela, pentru ajutorul acordat în pandemie

Bugetul.ro v-a dezvăluit ieri că Gabriela Cenușă-Sîia s-a aflat în spatele campaniilor majore derulate de Ministerul de Interne, pe timp de pandemie.

Surse din Ministerul de Interne au dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că asistenta lui Marcel Vela nu a fost singura persoană propusă de ministru spre decorare, pentru ajutorul dat în pandemie.

Marcel Vela a propus, pentru a obține Medalia Națională „Pentru Merit”, o persoană civilă care s-a ocupat de Spitalul Chitila.

Un alt exemplu: fară să fie angajat al MAI, dar care ne-a ajutat în pandemie, a fost propusă o persoană civilă care s-a ocupat de Spitalul de la Chitila”, au explicat, pentru Bugetul.ro, surse din MAI.

Reamintim că Marcel Vela a propus decorarea Gabrielei Cenușă-Sîia pentru munca depusă de aceasta, în timpul pandemiei. Astfel, Gabriela Cenușă-Sîia a fost decorată de președintele Klaus Iohannis cu Medalia Națională „Pentru Merit” – Clasa a III-a. Trebuie precizat că, pentru a primi această decorație, nu era nevoie ca asistenta lui Marcel Vela să aibă studii superioare.

Vezi și ‘Fără penali’? USR-PLUS vrea să-l trimită în Parlament pe fratele unui condamnat pentru proxenetism

Vești bune de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS): Analizele și investigațiile medicale, decontate de stat oriunde în țară

EXCLUSIV De ce a fost decorată asistenta lui Marcel Vela: Se află în spatele campaniilor majore desfășurate pe timp de pandemie

Gabriela Cenușă și echipa sa au realizat următoarele campanii:

1. Campanie M Culturii – „Reguli Sanitare”: https://www.youtube.com/watch?v=m69rnXyVmXs&ab_channel=maigov
3. Campanie MAI – „Poartă Mască!” https://www.youtube.com/watch?v=7d3brqPnDZA&t=39s&ab_channel=maigov
4. Campanie MAI – „Doneaza Plasma” https://www.youtube.com/watch?v=giSc3rnqUbE&ab_channel=maigov
5. Campanie MAI – „Donează Plasma 2” https://www.youtube.com/watch?v=gmPk3k3Zbd8&ab_channel=maigov

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare